ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»

Απάντηση Μηταράκη για τους 38 του Έβρου: «Δεν υπάρχει νεκρό παιδί, σε τουρκικό έδαφος οι μετανάστες»
Φωτογραφίες υπουργείου Μετανάστευσης από τον Έβρο

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το σημείο το οποίο είχε επισκεφτεί ο ίδιος τον 15Αύγουστο λίγο αφότου είχαν διασωθεί οι μετανάστες μόλις αυτοί βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

Για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό ενημέρωσε σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και τους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου οι οποίες εκτείνονται από την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις δομές σε όλη τη χώρα έως την προστασία των συνόρων. Την ίδια ώρα ο κ. Μηταράκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο για τις κατηγορίες που δέχεται η χώρα μας για push back όσο και για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξέφρασε την απορία πώς γίνεται κάποιοι να διατείνονται πως ήταν εγκλωβισμένοι όταν από την αυτοψία που έκανε στην ευρύτερη περιοχή είδε πως η στάθμη του χαμηλού ήταν χαμηλή ενώ η απόσταση από την Ελλάδα ήταν μικρή. Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Μηταράκης έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το σημείο το οποίο είχε επισκεφτεί ο ίδιος τον 15Αύγουστο λίγο αφότου είχαν διασωθεί οι μετανάστες μόλις αυτοί βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος.

«Βρέχει βάρκες στον Έβρο; Δεν ξέρω πώς οι 38 βρήκαν μία βάρκα» απάντησε σκωπτικά σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μηταράκης ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές ανακολουθίες στην υπόθεση αναφορικά με αυτά που υποστηρίχθηκαν και αυτά που ελέχθησαν στην συνέχεια.

Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα τονίζοντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως δεν προβλέπεται από καμμία διεθνή συνθήκη να μπαίνει κάποιος σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδεύει σε όποιο μέρος του πλανήτη θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως τελικά όσοι έρχονται σε ελληνικό έδαφος είναι πολύ λιγότεροι από το παρελθόν. Παρουσιάζοντας τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας ο κ. Μηταράκης είπε ότι η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας με περίπου 8.745 ενώ η φετινή αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη με 10.270 μέχρι σήμερα.

Οι επιστολές σε Channel 4 και Der Spiegel

Τέλος, επισημαίνεται πως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης έστειλε επιστολές στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στις οποίες επισημαίνει τις ανακολουθίες των ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν για το περιστατικό στον Έβρο επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει αγνοούμενο παιδί, πόσω μάλλον νεκρό παιδί».

Επιστολή Μηταράκη στο Chanel 4 Επιστολή Μηταράκη στο Der Spiegel