ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: «Θα μείνει μόνη όσο επαναλαμβάνει ψέματα και απειλές»

Μητσοτάκης στο Υπουργικό για Τουρκία: «Θα μείνει μόνη όσο επαναλαμβάνει ψέματα και απειλές»

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η συνεχής κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο του υπουργικού Συμβουλίου

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Ότι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές όσο και τη φιλική της διάθεση προς τον τουρκικό λαό» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε: «η Τουρκία θα μείνει μόνη όσο επαναλαμβάνει ψέματα και απειλές».

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια», είπε ο πρωθυπουργός. «Έτσι και όσοι λένε πολλά, αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν πράξεις και δρόμο διαλόγου γιατί απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ευρώπη αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της εισήγησής έκανε αναφορά στα μέτρα ανακούφισης που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Όπως τόνισεο πρωθυπουργός, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους. «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μιλάει για οικονομικό θαύμα ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κόντρα στις τάσεις που παρατηρούνται στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.

Και συνέχισε: «Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός. Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια».

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 - Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών:

α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες,

β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».
Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις διαμορφώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες να απαντήσουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός μίλησε στο υπουργικό Συμβούλιο για την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα ενημερωθεί πλήρως από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

Σχετικές ειδήσεις