ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονοκέφαλος οικονομία και ενεργειακή κρίση για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πονοκέφαλος οικονομία και ενεργειακή κρίση για την κυβέρνηση - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
INTIME NEWS

Μπορεί η κυβέρνηση να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όμως η οικονομία είναι εκείνη που θα κρίνει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μιας και είναι το κορυφαίο πρόβλημα που απασχολεί τους δημότες. 

Αυτό κατέγραψε μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της Metron Analysis για το Mega. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για το 31% των ερωτηθέντων ενώ ακολουθεί η ακρίβεια με 26% και η ενεργειακή κρίση με αυξημένο όμως ποσοστό αποτυπώνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί στην κοινωνία. Τον Ιούνιο σε μέτρηση της ίδιας εταιρείας μόνο το 3% είχε καταγράψει την ενεργειακή κρίση ως σημαντικό πρόβλημα έναντι 11% σήμερα.

Η εικόνα για το Μαξίμου γίνεται χειρότερη όταν κανείς εξετάσει και την καρτέλα με τους τέσσερις τομείς που η κυβέρνηση καταγράφει τις χαμηλότερες επιδόσεις. Στην τρίτη θέση είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 47% αρνητικές γνώμες.

H εικόνα παρουσιάζεται βελτιωμένη σε σύγκριση δημοσκόπηση της MRB για το OPEN όπου η ακρίβεια ήταν το πρώτο - και με διαφορά- θέμα για το 56,2% των ερωτηθέντων

Και η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων, για λογαριασμό του Newsbomb.gr αποτυπώνει την ανασφάλεια των πολιτών για τις οικονομικές εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας πως η ανησυχία τους εστιάζει στην ακρίβεια και την κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά και καύσιμα, κάτι που προφανώς θα κρίνει και την ψήφο τους.

Σε ποσοστό 65,8% οι πολίτες απάντησαν πως η αύξηση τιμών και η ακρίβεια είναι ο νο1 προβληματισμός τους, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ακολουθεί με 8,3%, την ανεργία με 6,8%, τα ελληνοτουρκικά με 5%, την εγκληματικότητα με 4,6% και την πανδημία στο 3,1%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την κυβέρνηση με δεδομένο πως η ΕΕ αποδεικνύεται για ακόμα φορά δυσκίνητη στο να λάβει αποφάσεις ενώ ο χειμώνας πια πλησιάζει επικίνδυνα.

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προς ώρας απορρίπτει ένα νέο fuel pass επικαλούμενη την πτωτική τάση στις τιμές, το γεγονός πως από 1η Οκτωβρίου παύει η παρέμβαση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης ενώ ξεκινά και η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως η διαφορά στο πετρέλαιο κίνησης μόνο ως θαύμα δεν θα μετακυλιστεί στην αγορά μιας και αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των προϊόντων.

Δείτε αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου με δείγμα 1306 άτομα.

Διαβάστε ακόμα