ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Yποκλοπές: Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην «κυβέρνηση της συγκάλυψης»

Yποκλοπές: Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην «κυβέρνηση της συγκάλυψης»
INTIME

Οι υποκλοπές βρίσκονται σε πρώτο πλάνο με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζεται να κλείσει τον κύκλο του ζητήματος με κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ετοιμάζεται να κλείσει ο Αλέξης Τσίπρας αυτόν τον κύκλο του ζητήματος των υποκλοπών, καθώς σήμερα θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο πρωθυπουργός στους δημοκρατικούς θεσμούς τα τρία και πλέον χρόνια της διακυβέρνησης του. Όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες μιας δημοκρατικής χώρας θα ήταν αυτομάτως λόγος παραίτησης της κυβέρνησης.

Όμως, συμπληρώνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά «ενορχήστρωσε» ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης.

Για την Κουμουνδούρου, άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε ένα ενιαίο κέντρο στην ΕΥΠ που συντόνιζε παρακολουθήσεις με νομιμοφανή μέσα και με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator.

Οι περίεργες «συμπτώσεις»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν με νόημα ότι οι συμπτώσεις είναι πολλές για είναι τυχαίες:

  1. Στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη, υπήρξε αλληλουχία παρακολούθησης και από την ΕΥΠ και μέσω του Predator.
  2. Ο ίδιος μολυσμένος σύνδεσμος από το Predator στάλθηκε σε Κουκάκη, Ανδρουλάκη και στη συνέχεια στον Χρήστο Σπίρτζη.
  3. Το «μολυσμένο» μήνυμα στον κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στάλθηκε την ίδια ημέρα που υπήρξε δημοσίευμα για την ΕΥΠ και ο ίδιος κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Όλα τα παραπάνω, λένε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έγιναν τυχαία.

Εξεταστική Επιτροπής συγκάλυψης

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέρριψε όλους τους κρίσιμους μάρτυρες που πρότεινε η αντιπολίτευση. Παράλληλα, δεν κλήθηκε κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε καν ο παραιτηθείς λόγω των υποκλοπών πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Επίσης, δεν κλήθηκε κανένας από τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το Predator, κανένας από τους αρμόδιους υπαλλήλους που υπέγραψαν τις επίμαχες αιτήσεις, ούτε καν η αρμόδια εισαγγελέας κ. Βλάχου, αλλά ούτε και το θύμα της πρώτης υποκλοπής, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν μέρος στην Επιτροπή, υποστηρίζουν ότι ακόμα και όσοι μάρτυρες προσήλθαν, η πλειοψηφία της ΝΔ τους προσέφερε κάθε δυνατή κάλυψη επικαλούμενη το «απόρρητο» ενώπιον της Επιτροπής, πράγμα που οδήγησε τελικά σε άρνηση μαρτυρίας από τον τέως και τον νυν διοικητή της ΕΥΠ..

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, ήταν για την Κουμουνδούρου πέρα από κάθε έννοια Συντάγματος και κυριολεκτικά οδήγησαν στον πλήρη ευτελισμό του ελεγκτικού ρόλου του κοινοβουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο του νομικού κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, με μοναδική εξαίρεση τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, μιλούν για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή

Η διαφαινόμενη απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν λόγο για έναν «τρομοκρατημένο πρωθυπουργό». Και αυτός, λένε, είναι ο λόγος που θα απουσιάσει. «Αν νομίζει ότι με την απουσία του θα γλιτώσει και δε θα απαντήσει, αυταπατάται γιατί τα ερωτήματα θα τίθενται ξανά και ξανά σε κάθε ευκαιρία», τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Παράλληλα, δεν χάνουν ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν πως η υπόθεση δεν έκλεισε με το πέρας της εξεταστικής, την οποία χαρακτηρίζουν «παρωδία». Τώρα ανοίγει η ουσία της διερεύνησης, καθώς την επόμενη εβδομάδα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Σπίρτζη.

Εκεί θα τεθεί εκ νέου το αίτημα να καταθέσουν όσοι μπορούν να δώσουν κρίσιμα στοιχεία. Και παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, πόσοι ακόμη βρέθηκαν σε παρακολούθηση από το καθεστώς Μητσοτάκη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Υποστηρίζουν πως αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να ήταν αθώος, θα έφερνε προς ψήφιση την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση είτε πολύ περισσότερο θα ζητούσε άρση κάθε απορρήτου.

«Όμως είναι ένοχος, φοβάται την αλήθεια και δυστυχώς για αυτόν δε θα ξεφύγει από αυτήν», σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας «φλερτάρει» τους συντηρητικούς ψηφοφόρους

Στο καλάθι του νοικοκυριού στρέφει την προσοχή του ο ΣΥΡΙΖΑ

Το think tank του Τσίπρα: Παίζει μπάλα στην... Κεφαλονιά