ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαγγελόπουλος σε Ράικου: Πηγαίναμε σε ταβέρνες, με λέγατε υπουργάκο

Παπαγγελόπουλος σε Ράικου: Πηγαίναμε σε ταβέρνες, με λέγατε υπουργάκο
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Eurokinissi

«Θα μπορούσα να υποβάλλω εκατοντάδες ερωτήσεις στη μάρτυρα», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει να κάνει ερωτήσεις στην Ελένη Ράικου, προκαλώντας αμηχανία στην αίθουσα για τα λεπτά που ακολούθησαν.

Γραβάτες, ταβέρνες και μια χορεύτρια οριεντάλ πρωταγωνίστησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που κατέθεσε για τρίτη ημέρα η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

«Θα μπορούσα να υποβάλλω εκατοντάδες ερωτήσεις στη μάρτυρα», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει να κάνει ερωτήσεις στην Ελένη Ράικου, προκαλώντας αμηχανία στην αίθουσα για τα λεπτά που ακολούθησαν.

Παπαγγελόπουλος: Είπατε ότι με αποκαλούσατε Δημήτρη και σας αποκαλούσα Ελενη. Είναι σύνηθες φαινόμενο με 10 χρόνια διαφορά, αν δεν είχαμε καλές σχέσεις; Ξέρετε άλλο εισαγγελέα να με αποκαλεί Δημήτρη;

Μάρτυρας: Ήμασταν στο ίδιο γραφείο. Και με τον κ. Αθανασίου, Παναγιώτη και Ελένη αποκαλούμαστε.

Παπαγγελόπουλος: Η Τουλουπάκη με αποκαλεί ακόμα κύριο εισαγγελέα πάντως.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε έρθει στο σπίτι μου με το σύζυγο σας;

Μάρτυρας: Ναι, και έχει έρθει ο κατηγορούμενος σπίτι μου και με άλλους συναδέλφους. Έχω πει ότι έχουμε συναντηθεί εκτός γραφείου 2-3 φορές.
Ακολούθησε σωρεία ερωτήσεων του κατηγορουμένου προς τη μάρτυρα σχετικά με το εάν έχουν επισκεφθεί μαζί διάφορες ταβέρνες της Αττικής και τη μάρτυρα να απαντά αρνητικά, με το διάλογο να προκαλεί γέλια στην αίθουσα. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος έκανε αναφορά σε βάπτιση στην οποία βρέθηκαν μαζί, υπενθυμίζοντας στην κυρία Ράικου κάποια χορεύτρια οριεντάλ που είχε εμφανιστεί στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση.

Παπαγγελόπουλος: Επίτιμο με λέγατε;

Ράικου: Όχι.

Παπαγγελόπουλος: Υπουργάκο με λέγατε;

Ράικου: Ποτέ. Μόνο Ρασπούτιν σας έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Σε εμένα το έχετε πει προσωπικά;

Ράικου: Σε όλους το έλεγα.

Παπαγγελόπουλος: Δώρα μου φέρνατε από ταξίδια;

Μάρτυρας: Όχι.

Παπαγγελόπουλος: Τη γραβάτα τη βλέπετε; Επίτηδες την έβαλα!

Μάρτυρας: Εγώ σας έφερα γραβάτα; Ντροπή!

«Η κυρία Ράικου κατήγγειλε την κυρία Δημητρίου ως κομματικό όργανο και τον κύριο Γραβαρη. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχα σχέσεις μαζί του, τον είχα συναντήσει μια δυο φορές και τώρα αν τον δω δε θα τον αναγνωρίσω. Ο ανέντιμος για να καλύψει τον εαυτό του κατηγορεί ως ανέντιμους τους άλλους» είπε κλείνοντας τις ερωτήσεις του προς τη μάρτυρα.

Σε νέες ερωτήσεις της Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με το εάν επιθυμούσε να ανανεωθεί η θητεία της και για το λόγο αυτό συνομιλούσε με τον κ. Παπαγγελόπουλο κλήθηκε να απαντήσει η κυρία Ράικου.

«Δεν ήθελα να ανανεωθεί η θητεία μου στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Αυτό που είπα ήταν πως αν δεν ήταν ο συγκεκριμένος υπουργός, ίσως σκεφτόμουν να καθίσω. Αλλά δεν ήθελα ανανέωση γενικά» ανέφερε η κυρία Ράικου.

Πρόεδρος: Μήπως διαβλέψατε ότι θα προέκυπτε ευθύνη υπουργού στην υπόθεση και δεν θα μπορούσατε να μη το στείλετε επειδή καραδοκούσε ο Παπαγγελόπουλος;

Μάρτυρας: Έχουμε στείλει τόσες στη Βουλή. Δεν μπορώ να ξέρω για την υπόθεση αυτή. Η πορεία μου έχει δείξει…

Πρόεδρος: Ξέρουμε την πορεία σας, μη πηγαίνουμε σε αυτά.

Μάρτυρας: Έχω στείλει σωρεία δικογραφιών στη Βουλή.

Πρόεδρος: Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Αυτός ήταν καμμένο χαρτί για κόμμα του!

Αναφερόμενη στον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» που απέδωσε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κυρία Ράικου σχολίασε ότι «είχε γνωστοποιηθεί, όλος ο κόσμος τον έλεγε Ρασπούτιν», με την πρόεδρο να απαντά: «Δεν τον έλεγε όλος ο κόσμος. Κάποιοι τον λέγατε, εγώ δεν το ήξερα».

Υπεράσπιση Παπαγγελόπουλου: Είστε εισαγγελέας και σας επισκέπτεται συνάδελφος σας και σας λέει ότι τον πήρε ο υπουργός και του είπε όσα σας είπε κατά δήλωσή σας ο Παπαγγελόπουλος. Τι δίωξη και για ποιο αδίκημα θα ασκούσατε;

Μάρτυρας: Οποιοσδήποτε θα εκλάμβανε ότι εξέλαβε κι εγώ. Αυτό συνιστά ευθέως παρέμβαση. Είναι παράβαση καθήκοντος, αλλά για υπουργό δε μπορεί ο εισαγγελέας.

Υπεράσπιση Παπαγγελόπουλου: Σε τι συνίσταται η παράβαση καθήκοντος;

Μάρτυρας: Ρωτήστε την εισαγγελέα που έκανε την πρόταση στο συμβούλιο πλημμελειοδικών.

Πρόεδρος: Είστε λίγο επιθετική. Ελάτε να μας κάνετε μάθημα, δεν έχουμε ξαναδικάσει.

Μάρτυρας: Δε σας κάνω μάθημα, αλλά ως μάρτυρας ήρθα να πω κάποια πραγματικά περιστατικά.

Η πρόεδρος της έδρας επανήλθε με ερωτήσεις της στη μάρτυρα, σχετικά με την αίσθηση που είχε ότι ο κατηγορούμενος υπουργός της ζήτησε με το τηλεφώνημα του να κατασκευάσει στοιχεία.

Πρόεδρος: Δεν καταλαβαίνω με ποια νοητική διεργασία το «έχεις και παρά έχεις στοιχεία», πως μπορεί να το εκλάβατε ως «κατασκεύασε στοιχεία».

Μάρτυρας: Η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν αυτή.

Πρόεδρος: Μήπως έπρεπε να ακουστεί η μαγική λέξη «κατασκευή»;

Μάρτυρας: Απ’ όλη την κατάθεσή μου στη Βουλή προκύπτει ότι η στιχομυθία μεταξύ μας είναι η συγκεκριμένη. Πουθενά δεν είπα ότι μου ζήτησε να κατασκευάσω στοιχεία, αλλά αυτό εξέλαβα, όπως θα καταλάβαινε ο μέσος εισαγγελέας. Δεν υπήρχαν στοιχεία και ήθελε κατηγορούμενους εδώ και τώρα.

Σχετικές ειδήσεις