ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: «Καμία ζημιά δεν υπέστη το Δημόσιο» λέει ο Ξανθός

Ειδικό Δικαστήριο: «Καμία ζημιά δεν υπέστη το Δημόσιο» λέει ο Ξανθός
INTIME

Την άποψη ότι η μη τιμολόγηση φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015 από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας εξέφρασε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός κατά την κατάθεσή του παρέδωσε στο Ειδικό Δικαστήριο, που βρίσκονται στο εδώλιο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπάκη, πίνακα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν το 2015 από την μη τιμολόγηση του υπουργείου Υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά αντιθέτως πλήρωσαν και 200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2014.

«Υπήρχε πίεση από τους θεσμούς να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων» ανέφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οφειλόταν στους θεσμούς που ζητούσαν να αλλάξει μια διάταξη για τα γενόσημα φάρμακα. «Μέχρι τότε υπήρχε μία διάταξη που προστάτευε τα φάρμακα γενόσημα και off patent. Αυτό οι θεσμοί θεωρούσαν ότι είναι στρέβλωση. Στην πραγματικότητα το δελτίο τιμών ήταν υπό διαπραγμάτευση» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.

Σε ερώτηση που δέχτηκε από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με το εάν αυτό εμπόδιζε τον τότε υπουργό Υγείας να τιμολογήσει ο κ. Ξανθός εξήγησε πως «πιθανότατα εάν τιμολογούσαμε θα είχαμε αντιδράσεις από την τρόικα. Σε αυτό το μείζον θέμα θέλαμε να ξέραμε το πλαίσιο. Για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να προκύψει νέο δελτίο τιμών».

Πρόεδρος: Θα μπορούσε να τιμολογήσετε και να υπάρξει ανάκληση.

Ξανθός: Ενδεχομένως να μπορούσε

«H θεωρία ότι η μη ανατιμολόγηση το 2015 έβλαψε το Δημόσιο δεν ισχύει. Το 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά 200 εκατ. περισσότερα για clawback και rebate» ανέφερε και κατάθεσε πίνακα με στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων που έδειχναν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, υποστηρίζοντας πως το 2015 δεν υπήρξε «δώρο» στις φαρμακευτικές.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη πως οι ενέργειες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ «έγιναν σε αντίστιξη για το σκάνδαλο Novartis, ένα διεθνές σκάνδαλο με πρόστιμα στις εταιρεία από τις ΗΠΑ. Έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς ατεκμηρίωτη και παραπειστική παρέμβαση. Έγινε μια τυπική παράλειψη που δε είχε βλαπτική επίδραση στο Δημόσιο».

Απαντώντας στο εάν οι ανατιμολογήσεις θα απέφεραν κάποιο όφελος προς το Δημόσιο, όπως υποστήριξαν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου στις καταθέσεις τους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο μάρτυρας ανέφερε ότι «μεσοσταθμικά οι ανατιμολογήσεις απέφεραν ένα σχετικό όφελος μείωσης 2 – 3% του κύκλου εργασιών του φαρμάκου και επομένως την περίοδο εκείνη δεν ήταν το κρίσιμο μέγεθος, είχε πολύ περιορισμένη σημασία».

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση της η πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία απέφυγε να αναφερθεί σε ποινικές ευθύνες, σχολιάζοντας πως δεν γνωρίζει εάν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε δόλο. Μάλιστα, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ η οποία συνυπέγραφε την αναφορά του ΚΙΝΑΛ το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα ανέφερε ξανά πως «δεν έχει στοιχεία για το εάν πιέστηκε η κα Τουλουπάκη».

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Επεισόδιο μεταξύ δικηγόρων κατηγορουμένων - Κατέθεσαν Λοβερδος, Χριστοφιλοπούλου

Ειδικό δικαστήριο: Με Λοβέρδο άνοιξε η αυλαία των καταθέσεων για Παπαγγελόπουλο – Τουλουπάκη

Ειδικό δικαστήριο: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη