ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από Σολτς σε Λούλα: Η επιστροφή της (κεντρο)Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Από Σολτς σε Λούλα: Η επιστροφή της (κεντρο)Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές της Βραζιλίας
Associated Press

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα του Μπολσονάρο σημαίνει πάρα πολλά στις εκλογές της Βραζιλίας, τι σημαίνει όμως η νίκη του Λούλα

Η νίκη του κεντροαριστερού Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, σε συνδυασμό με την «εκπαραθύρωση» του ακραία συντηρητικού απερχόμενου Προέδρου, Μπολσονάρο, στην τεράστια αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής, προσέφερε τεράστια ικανοποίηση στις προοδευτικές δυνάμεις, παγκοσμίως.

Παράλληλα, πρόκειται για ακόμα μία νίκη των δυνάμεων της κεντροαριστεράς τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από μεγάλες χώρες, γεγονός που κατά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως πλέον δεν υφίσταται το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» της δεξιάς, που κυριαρχούσε διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα εκείνα τα πρόσωπα στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι αυτό το «ρεύμα» που «φυσάει» στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, θα μπορούσε να φτάσει και στην Ελλάδα και να βοηθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Συγχαρητήρια στον Λούλα! Η νίκη σου κατά της ακροδεξιάς, παρά όλα τα εμπόδια, είναι μία νίκη για την Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη και τον αγώνα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη νίκη του Λούλα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα του Μπολσονάρο σημαίνει πάρα πολλά - παρά το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό που κατάφερε να συγκεντρώσει. Ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι οι δυνάμεις τις κοινωνίας μπορούν να παρέμβουν με την ψήφο τους καταλυτικά απέναντι σε πολιτικές που έχουν ως μοναδικό τους στόχο την επιβολή όλων των «θέλω» των ντόπιων και ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Διότι, όπως αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση των όσων συνέβησαν στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια, μπορεί να υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στη χώρα μας και στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα, όμως υπάρχουν και πολλά κοινά.

Και το βασικότερο, λένε, είναι η πλήρης στήριξη προς το πρόσωπο του Μπολσονάρο, του τοπικού (αλλά και του ξένου, που επηρεάζει άμεσα τις εξελίξεις στη Βραζιλία) κατεστημένου.

Αυτό, όμως, δεν κατάφερε να εμποδίζει την επάνοδο του Λούλα στην εξουσία – αν και η αλήθεια είναι πως ο βετεράνος πολιτικός εμφανίστηκε πιο «δεξιός» από ποτέ στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί και το τεράστιο ποσοστό του αντιπάλου του.

Επομένως, θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα και με τις συνθήκες πλήρους κυριαρχίας του τελευταίου στα Μέσα Ενημέρωσης. Η νίκη της κεντροαριστεράς στη Βραζιλία, έρχεται να προστεθεί στην - σχετικά - πρόσφατη νίκη του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στη Γερμανία, έπειτα από 16 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Από την επικράτηση του SPD, κρατούν το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να πετύχει την πλήρη δημοσκοπική ανατροπή. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως όσος πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο θα αρχίσει και στην Ελλάδα να αποτυπώνεται η θέληση των πολιτών για αλλαγή, γεγονός που θα δώσει στο κόμμα τους και την πολυπόθητη παράσταση νίκης.

Σχετικές ειδήσεις