ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια είναι η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στην σκανδαλολογία;

Ποια είναι η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στην σκανδαλολογία;

Από «κόσκινο» τα βιογραφικά των γαλάζιων πολιτευτών, αλλά δεν θα μπούμε σε πλειοδοσία λάσπης, διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να βάλει τη ΝΔ στις ράγες του σκληρού ροκ με εκατέρωθεν καταγγελίες και σκάνδαλα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιλέγουν την στρατηγική της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους.

Ο πρωθυπουργός έχει ρίξει το βάρος του στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα προϊόντα και τα καύσιμα, ενώ παίρνει μέτρα και για ζητήματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία όπως η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση ανηλίκων.

Παρά το μπαράζ των αποκαλύψεων στις οποίες προβαίνει η αντιπολίτευση για στελέχη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι ο ίδιος δεν θα μπει ποτέ σε αυτή τη λογική και θα παραμείνει «θεσμικός μέχρι τέλους». Άλλωστε εδώ και τριάμισι χρόνια ο πρωθυπουργός επιμένει να λέει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τοξικότητα στον δημόσιο βίο, ενώ δεν ήταν καθόλου τυχαία η χθεσινή αναφορά του:

«Αποστρέφω το βλέμμα μου από εκείνους που θεωρούν ότι είναι πολιτική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας δηλαδή τα παιδιά» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι όσοι τοποθέτησαν κομματικά πρόσημα σε τέτοιου είδους πράξεις τους «χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης».

Από «κόσκινο» τα βιογραφικά των γαλάζιων πολιτευτών

Βεβαίως και τον απασχολούν σφόδρα όλες αυτές οι υποθέσεις, όπως και τα σκάνδαλα τύπου Πάτση, γι’ αυτό έχει δώσει εντολή να περάσουν από «κόσκινο» τα βιογραφικά των υποψήφιων βουλευτών, αλλά και των αυτοδιοικητικών καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα αυτογκόλ από την στιγμή που η χώρα βρίσκεται έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Ουσιαστικά εκείνο που τονίζεται προς κάθε κατεύθυνση είναι πως το πάθημα με τον βουλευτή Γρεβενών θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί κανένα τέτοιο φαινόμενο. Με συνοπτικές διαδικασίες θα καρατομούνται όλοι όσοι είναι μπλεγμένοι με οικονομικά σκάνδαλα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δίνουν πατήματα στην αντιπολίτευση για να ασκήσει κριτική.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα να φτάσει σε όλα τα στελέχη. Άλλωστε η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο πρωθυπουργός απέναντι στην συγκεκριμένη υπόθεση Πάτση δείχνει πως η απόφαση για fast track διαδικασίες για ενέργειες που προσβάλλουν το κόμμα και τις αρχές της παράταξης έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

«Όχι σε πλειοδοσία λάσπης»

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να παίξει το τελευταίο του χαρτί αυξάνοντας την πόλωση αλλά και την τοξικότητα του πολιτικού κλίματος. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται στρυμωγμένη από τα δημοσκοπικά ευρήματα καθώς η ψαλίδα με τη ΝΔ δεν κλείνει ενώ δείχνει να βρίσκεται χωρίς αφήγημα σε μια χρονικά κρίσιμη στιγμή. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να διχάσει την κοινωνία όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο σημειώνουν πως οι εποχές έχουν αλλάξει καθώς το 2022 δεν είναι 2012.

Συμπερασματικά στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να μπουν σε μία πλειοδοσία λάσπης και υβριστικών αντιπαραθέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη το ηθικό πλεονέκτημα που ισχυρίζονταν κάποτε ότι είχε η Κουμουνδούρου έχει χαθεί, τονίζοντας πως όλοι οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά τα όσα συνέβησαν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι όλος αυτός ο πόλεμος λάσπης που διαχέεται καθημερινά δεν δηλητηριάζει απλώς την πολιτική ατμόσφαιρα, αλλά συντηρεί και αναπαράγει ένα κλίμα «αντιπολιτικής» που υποβόσκει εδώ και καιρό στην ελληνική κοινωνία. Η διαρκή «βιομηχανία της χολής» - λένε γαλάζια στελέχη - που διαχέεται και μέσω των social media, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τροφοδοτεί κοινωνικές προκαταλήψεις χωρίς αποδείξεις, αλλά και την διάχυτη καχυποψία που ενδημεί σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για την πολιτική και τους πολιτικούς γενικότερα. Τονίζουν ότι είναι πολιτικά και κοινωνικά αυτοκτονικό όλο αυτό που συμβαίνει και δυστυχώς υπονομεύει συνολικά το μέλλον της χώρας, με κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ σε όλο το πολιτικό σύστημα.