ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Κατανοούμε ότι ο Ερντογάν προτιμά τον Τσίπρα για πρωθυπουργό

Βορίδης: Κατανοούμε ότι ο Ερντογάν προτιμά τον Τσίπρα για πρωθυπουργό
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε τόσο στα εθνικά ζητήματα όσο και σε αυτό των παρακολουθήσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «ο κατηγορών να προσκομίσει στοιχεία για να κλείσει το θέμα», αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, ενώ έκανε αναφορά και στα εθνικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας πως φαίνεται να υπάρχει προτίμηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν.

«Η εμπορία τέτοιων λογισμικών δεν είναι απαγορευμένη. Εκείνο το οποίο απαγορεύεται είναι η χρήση αυτών των λογισμικών. Να υπάρξει ρητή απαγόρευση όχι του παράνομου λογισμικού. Αλλά του λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια τέτοιων παράνομων πράξεων. Θα λύσει το θέμα της εμπορίας αυτού του λογισμικού στην Ελλάδα», είπε αρχικά για το πλαίσιο σχετικά με τα κακόβουλα λογισμικά.

«Θεωρώ ότι αναφέρθηκε αρκετά συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανακοινώσεις οι οποίες στην πραγματικότητα παίρνουν θέση χωρίς κανένα στοιχείο, πάνω στα ζητήματα των παρακολουθήσεων, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση», πρόσθεσε για την αναφορά του πρωθυπουργού σε εξωθεσμικά κέντρα.

«Πρέπει να το τελειώσουμε. Πρέπει η συζήτηση να γίνεται ορθολογική και να ξαναγίνει κανονική. Αυτή η συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα με βασική ευθύνη ορισμένων εφημερίδων που πρόσκεινται στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εξαιτίας του κυρίου Τσίπρα, δεν έχει πραγματικά καμία λογική (…) Ο κατηγορών να προσκομίσει στοιχεία για τις παρακολουθήσεις», σχολίασε επίσης.

«Όλοι αυτοί που αποδίδουν αυτά τα πράγματα στον πρωθυπουργό, στο Μαξίμου, στην κυβέρνησή μας, μπορούν να προσκομίσουν ένα σχετικό στοιχείο; (…) Βγαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλον οι λεγόμενοι παρακολουθούμενοι και λένε: “εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη και δεν έχουμε και κανένα ζήτημα τέτοιο σχετικό” (…) Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Τώρα εδώ δεν χρειάζεται “να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα”», τόνισε.

Για το πλαίσιο με τις παρεμβάσεις για τα κακόβουλα λογισμικά, ανέφερε ακόμα ότι: «Καταρχήν η εμπορία τέτοιων λογισμικών δεν είναι απαγορευμένη. Εκείνο το οποίο απαγορεύεται είναι η χρήση αυτών των λογισμικών. Να υπάρξει ρητή απαγόρευση όχι του παράνομου λογισμικού. Αλλά του λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια τέτοιων παράνομων πράξεων. Θα λύσει το θέμα της εμπορίας αυτού του λογισμικού στην Ελλάδα. Αν η παρακολούθηση γίνεται από μια άλλη χώρα, προφανώς αυτό δεν λύνεται. Αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα αυτών των ζητημάτων στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Ο κόσμος αυτός έχει ακριβώς τα εθνικά μας σύνορα. Εμείς μπορεί να κάνουμε εθνική νομοθεσία και θα την κάνουμε. Αλλά δεν υπάρχουν συνολικές συμφωνίες διεθνείς για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων».

Στη συνέχεια, για το τοξικό περιβάλλον που υπάρχει στην πολιτική σκηνή και για όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε πως «Είναι μερικά απλά πράγματα. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν πρόκειται, παρότι μας δείχνουν τα δόντια τους ορισμένα εξωθεσμικά κέντρα, εμείς δεν μασάμε. Κατανοούμε απολύτως ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε ως πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Τσίπρα. Θα έχει πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Και κατανοούμε επίσης ότι πάρα πολλοί έχουν ενοχληθεί από μια σειρά από συμφωνίες τις οποίες έχουμε κάνει. Οι αμυντικές μας συμφωνίες προφανώς άφησαν τους εμπόρους όπλων χωρίς αυτά που συνήθιζαν να έχουν οι έμποροι όπλων και είναι στεναχωρημένοι. Όλα αυτά λοιπόν είναι απολύτως κατανοητά».

Τέλος, σχολίασε ότι: «Ο πρωθυπουργός είπε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχουν στεναχωρηθεί κάποιοι, λίγοι, συγκεκριμένοι, οι οποίοι μάλιστα νομίζουν ότι είναι ισχυροί. Από την άλλη μεριά, είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αγωνιστεί για το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται και δεν θέλει και γι’ αυτό και τονίζει ότι οι κρίσιμες εκλογές είναι οι λεγόμενες “πρώτες εκλογές”. Γιατί αυτές είναι οι εκλογές οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση ισχυρή που δεν θα είναι αποδυναμωμένη και άρα εξαρτημένη από αυτά τα συμφέροντα που σήμερα έχουν στενοχωρηθεί».