ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές

Η «μονομαχία» Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για τις υποκλοπές
INTIME

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συγκρούονται στη Βουλή για την υπόθεση των υποκλοπών, με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ. 

Αντιπαράθεση σε υψηλότατους τόνους διεξήχθη στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των παρακολουθήσεων με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει «αν παρακολουθούσε υπουργούς του και στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεται να δεσμευτεί να παραιτηθεί».

Παράλληλα τον εγκάλεσε για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο και τον έθεσε προ του διλήμματος «παραπλανημένος ή επικίνδυνος». Τέλος αναφέρθηκε στις «αιχμές» που άφησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής για την επίκληση του απορρήτου στο πλαίσιο της εξεταστικής επιτροπής.

Στα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τη... συνοχή της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός απάντησε στη δευτερολογία του προκαλώντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής. Ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του δευτερολογία τον προκάλεσε να προχωρήσει σε μηνύσεις στους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις και τον κατηγόρησε πως δεν τις κάνει «όχι γιατί είστε υπεράνω, αλλά γιατί φοβάστε».

Μάλιστα του παραχώρησε - όπως είπε - το βήμα για να απαντήσει αν παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί κανονικά την τριτολογία του και να... αποχωρεί από την αίθουσα και τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ να «παίρνουν φωτιά».

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στα τέλη του Αυγούστου, προανήγγειλα νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και των τηλεπικοινωνιών. Είχα κάνει το αίτημα δεκτό.

Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός δικαστικός έλεγχος στις νόμιμες επισυνδέσεις. Σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει το βήμα με γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Αναφέρομαι και στη σχέση τεχνολογίας και ιδιωτικότητας. Συνιστά από τις πιο δύσκολες εξισώσεις. Γίνεται πιο σύνθετη όταν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας.

Ζητούμενο είναι μια νέα ισορροπία, που δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών, παρά μόνο με ασφαλιστικές δικλείδες. Το πλαίσιο προστασίας των τηλεπικοινωνιών νομοθετήθηκε το 1994. Μόλις 1 στους 200 Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο, οι υπολογιστές είχαν πολύ μικρές δυνατότητες. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος.

Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει ακίνητη. Η πολιτεία έχει δείξει μηδενικά αντανακλαστικά. Η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν. Σ' αυτά έρχεται να απαντήσει το σημερινό νομοσχέδιο. Να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο εφεξής καλούνται να κινούνται όλοι. Ιδιώτες και κράτος. Στην ανάγκη καθιέρωσης νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις. Τουλάχιστον σ' αυτό ξεκινούμε από κοινή βάση.

Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί μια παραδοχή ακόμα. Ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την ασφάλεια κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου. Γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, ορατούς σε όλους. Η θέση μας στο γεωγραφικό χάρτη απαιτεί εγρήγορση. Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα.

Παρακολούθησα τη συζήτηση στις επιτροπές. Θα ήθελα να αναφέρω τις επτά μεγάλες τομές που επιφέρει. Όχι μόνο γιατί αναβαθμίζουν τη λειτουργία της ΕΥΠ αλλά γιατί κάποιες από τις προβλέψεις καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών. Πάμε να δούμε τις τομές:

1. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικα του διοικητή της ΕΥΠ: Από εδώ και στο εξής διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ. Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας. Αποκτά και η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου, ως πρόσθετη ασπίδα απέναντι σε τυχόν κρούσματα παράβασης καθήκοντος.

2. Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας θα είναι μόνος αυτός που συνδέεται με την Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική της χώρας και την προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή τη συνολική παρατήρηση ότι πρέπει ο ορισμός να γίνει πιο αυστηρός.

3. Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε άρση του απορρήτου. Θα μπορεί να τη ζητά μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική και όχι άλλες αρχές. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης. Και όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας. Του προέδρου της Βουλής.

4. Η ενημέρωση όποιου τυχόν τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση, θα πληροφορείται αυτή μετά την παρέλευση τριών ετών. Θα το κρίνουν δύο εισαγγελείς και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Υπάρχουν δύο χώρες με μεγαλύτερη χρονική περίοδο που μεσολαβεί. Λάβαμε υπόψη μας μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν να αφαιρέσουμε το διοικητή της ΕΥΠ. Προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε να μη συμμετέχει κανένα πρόσωπο από αυτά που είχαν εμπλοκή στη διαδικασία της άρσης. Η διαδικασία θα πρέπει να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Όλα τα αρχεία να ψηφιοποιούνται και σε περίπτωση διαφωνίας θα καταγράφεται η άποψη της μειοψηφίας.

5. Το ίδιο το πρωτόκολλο που προανέφερα. Καταργεί την υποχρεωτική μεν, αλλά χωρίς χρονική προθεσμία της καταστροφής του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της επισύνδεσης θα καταγράφεται μετά από μια δεκαετία. Με το περιεχόμενο του αρχείου και το πρόσωπο που αποφάσισε την επισύνδεση. Θα επαναλάβω κάτι στο οποίο αναφέρθηκε εξ' αρχής. Αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα. Όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία κύριοι της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί η δημοσίευση να γίνεται ανεύθυνα.

6. Απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχονται στον ποινικό κώδικα, απ' όπου εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019. Μόνο το κράτος θα έχει το δικαίωμα απόκτησης τέτοιων λογισμικών που θα πρέπει να εγκρίνει το δικαστήριο. Θέτουμε καθολικά εκτός νόμου την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων. Οχυρώνουμε την κυβερνοασφάλεια με δύο πτυχές της έβδομης τομής

7. Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δυνάμεις. Ενσωματώνουμε δώδεκα ενωσιακές κατευθύνσεις που προστατεύει την ιδιωτικότητα.

Η σύντομη αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασής μας. Παρέμβαση που ξεπερνά κενά στη δράση. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Εισάγει αποτρεπτικά μέτρα που θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων. Αποκρυσταλλώνει αρκιβέστερα τη σημασία της εθνικής ασφάλειας. Δεν πρόκειται για διεύρυνση της έννοιας αλλά για ακριβή περιγραφή της. Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας, οι απειλές δεν εξαντλούνται σε απειλές άλλων κρατών. Παίρνουν τη μορφή ασύμμετρων απειλών.

Αποτελεί η διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού, ψευδών ειδήσεων; Έχουμε δει πού μπορεί να οδηγήσει τις δημοκρατίες μας τέτοια προπαγάνδα. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Ή από άλλες παγίδες με στόχο τη διάβρωση της ομαλότητας. Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι στατικό. Γι αυτό και παντού στον κόσμο γίνεται αυτή η συζήτηση. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση των αγαθών της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Συνυπάρχουν και αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο.

Είναι σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών θυμών που το συνοδεύουν. Οι χώρες στην Ευρώπη αμύνονται στον πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατεσκευάζουν τον δικό τους πληθωρισμό. Πληθωρισμός από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Το εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας περιλαμβάνει ηθοποιούς, πολιτικούς, συζύγους, τηλεπερσόνες. Χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς.

Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται; Όχι αυτός που κατηγορεί; Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη Novartis. Συκοφάντησαν δέκα πολιτικούς - δεν είχατε ποτέ τα κότσια να ζητήσετε μια συγγνώμη- φτάσανε μάλιστα να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα του Πιερρακάκη γιατί τον εντόπισε το Predator.

Η κ. Γεροβασίλη συνέδεσε και την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το Predator. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Χωρίς την παραμικρή απόδειξη που εκτοξεύονται σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες. Να το πω διαφορετικά, όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, το καλάθι του νοικοκοιριού στήνεται καλάθι αθλιότητας και μπλέκεται και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα. Όλα έχουν ένα όριο. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Στο πεδίο αυτό δεν θα σας επιτρέψουμε παιχνίδια. Και σίγουρα δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πόσο τιμά τους ένστολους. Πόσο φροντίζει έμπρακτα για να έχουν τα μέσα να κρατούν ασφαλή την πατρίδα. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης που δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα και καινούργια λίστα, τώρα σκέφτεται τον πραγματικό του στόχο. Την εγκυρότητα των εκλογών, την κορυφαία κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Δικαιώνονται όσοι πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα ψάξει τρόπο να δικαιολογήσει την ήτττα του. Ταυτόχρονα θα συνεχίσετε να δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα. Αναγκαιότητα της χώρας η σταθερότητα και η συνέχεια της χώρας.

Ακούστε και τις δικές μου ερωτήσεις:

Γιατί συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με άγνωστα λογισμικά που μπορούν να ενεργοποιηθούν από οποιονδήποτε. Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόντουσαν επί των ημερών σας εκτός από του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016, όπως έχει αποδειχθεί; Μήπως χρησιμοποιήθηκε και σε πολιτικούς σας αντιπάλους; Γιατί αλλάξατε το 2018 τον νόμο και αφαιρέσατε το δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ για να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Δεν θα σας διαβάσω τοποθέτηση στελέχους της ΝΔ. Τι λέει ο Αλιβιζάτος: Υπήρχε και δεύτερος εισαγγελέας, ο εισαγγελέας εφετών που κατήργησε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί υπήρχε ο εισαγγελέας που αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που έστελνε ο Ρουμπάτης. Πλέον η μόνη εγγύηση ήταν ο ένας.

Γιατί πέντε μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, αλλάξατε τον ΠΚ για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής. Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κατασκοπευτικών υλικών. Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν τη δράση τους. Κάποια στιγμή θα απολογηθείτε γι αυτόν τον ΠΚ.

Να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Ευρωεκλογές του 2019, 15 μέρες πριν έχετε κάνει μια δήλωση δεν χάνω από το Μητσοτάκη ούτε μια στο εκατομμύριο. Μετά βγήκατε είπατε "άκουσα το μήνυμα της κάλπης". Αλλά δεν κάνατε αυτό. Κρατήσατε τη βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Το νέο Ποινικό Κώδικα. Πόσες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με τον Ποινικό Κώδικα. Τι άλλο θα βρούμε; Με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη σε ελαστικό πλαίσιο ποινών για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες πράξεις.

Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις και από υπερβολική καλοσύνη ψηφίσατε διάταξη για να μας ξεπλύνετε μήπως; Αν ψάχνετε σενάρια κατασκοπείας διαβάστε λίγο τον Τζον Λε Καρέ. Να είμαι ειλικρινής. Πιστεύω ότι με το σημερινό νομοσχέδιο δείχνουμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά από τον γκρίζο κόσμο του παρελθόντος αναγνωρίζοντας και δικές μας αστοχίες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παρελθόν για να ψαρέψουμε οφέλη στα θολά νερά του. Το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και τουλάχιστον αν συμφωνήσουμε σε κάτι είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Το αύριο όμως είναι στα δικά μας χέρια και πιστεύω ότι κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής, ας διατυπώσει επιφυλάξεις, το νέο πλαίσιο που έρχεται προς έγκριση. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο. Προέκυψε ζήτημα στη λειτουργία της ΕΥΠ; Ναι. Χρειαζόντουσαν δικλείδες ασφαλείας; Προφανώς. Καθιερώνονται τώρα. Τέθηκε θέμα ενημέρωσης; Ναι, κρίναμε ότι πρέπει να οριστεί στα τρία χρόνια. Λειτουργούν κακόβουλα λογισμικά; Παντού. Στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Ενισχύουμε τις τεχνολογικές μας ικανότητες για να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά. Η κυβέρνηση είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει όχι μόνο με απόδοση προσωπικών ευθυνών αλλά και θεσμικά.

Αν τελικά καταψηφίσετε λέτε όχι σε όλα τα παραπάνω. Λέτε όχι στη διαφάνεια. Λέτε όχι στην απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Αντικειμενικά είμαστε σε προεκλογικό χρόνο, λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις κάλπες. Το πολιτικό ημερολόγιο είναι πιο πυκνό, να μην το επιβαρύνουμε με τοξικότητα. Θα επιμείνω στο διάλογο για τα αληθινά, τα μεγάλα, τα κρίσιμα.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν να διασωθείτε την επόμενη ημέρα. Καλό θα ήταν στην προσπάθεια να δικαιολογήσετε την ήττα μη σύρετε στο βούρκο τη Δημοκρατία μας. Να γυρίσουμε σελίδα με το σημερινό νομοσχέδιο».

«Δεσμεύεστε να παραιτηθείτε;»

Αλέξης Τσίπρας: «Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων, η δειλία και το θράσος. Επί 1,5 μήνα ο Μητσοτάκης κρύφτηκε και αρνήθηκε να έρθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απέδειξε την ενοχή του και τη δειλία του. Σήμερα που εμφανίζεται στο βήμα, αποδεικνύει το έτερο χαρακτηριστικό της ενοχής. Το θράσος.

Πρέπει να έχετε επίγνωση των δυσκολιών που έχετε να αντιμετωπίσετε γι αυτό είχατε μια αξιοθρήνητη παρουσία. Αυτό που σας βαραίνει δεν είναι ότι δεν ήρθατε να απαντήσετε. Ακόμα και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί σας λένε ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνει την αλήθεια και την παράταξή σας.

Οι σταγόνες σας που νιώθετε δεν είναι η βροχή και είναι από την παράταξή σας και από την ελληνική κοινωνία. Επειδή έρχεται η ώρα να τελειώσουν τα παιχνίδια, πρέπει να δώσετε απαντήσεις. Κρυφτήκατε από την εθνική αντιπροσωπεία και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Προσπαθήσατε να καλύψετε τα ίχνη σας, αλλά δεν κρύβονται, ούτε η σφραγίδα της συγκάλυψης.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε κανένα στοιχεία, την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας εδώ και τέσσερις μήνες. Παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών, δικαστικών, επιχειρηματιών, ακόμα και αξιωματικών των ΕΔ. Και έρχομαι να σας ρωτήσω, πριν πάμε σε στοιχεία και αποδείξεις. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να αλλάξει αυτό που ίσχυε από τη μεταπολίτευση και να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εγώ το έκανα; Ο Σαμαράς; Ο Καραμανλής; Ο Σημίτης; Ποιος;

Ποιος με το που ανέλαβε διόρισε στην ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν πληρούσε τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα. Εγώ; Ποιος άλλαξε το νόμο για να βάλει τον κολλητό του; Ποιος έφερε προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα παρακολούθησης δέκα μέρες μετά το αίτημα της ΑΔΑΕ για τον Κουκάκη; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα που σχετίζονται με τις υποκλοπές. Ποιος παραμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο; Που οδήγησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας με την αρχή. Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την εξεταστική επιτροπή.

Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια. Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών; Τι δείχνουν αυτές οι αποφάσεις; Δείχνουν ένα πρωθυπουργό που δεν ήξερε τίποτα; Δείχνουν πρωθυπουργό που εξαπατήθηκε; Από ποιον; Από τον βοηθό εκπληρώσεως στον έλεγχο της ΕΥΠ; Ο ίδιος ήρθε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας δήλωσε ότι ουδέποτε τον αποπέμψατε και ότι παραιτήθηκε αυτοβούλως και τον παρακαλούσατε να μείνει. Ποια είναι η αλήθεια;

Τα πρακτικά, φέρτε εδώ τα πρακτικά. Θα μας βοηθήσετε να καταλάβουμε κι εμείς. Εδώ είναι ο πρωθυπουργός ας πει την αλήθεια επιτέλους. Η αλήθεια είναι ότι είστε εξαπατημένος; Παραπλανημένος από τον ανιψιό σας; Ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είστε ανεπαρκής. Αν όμως είστε ιθύνων νους, ο ηθικός αυτουργός τότε είστε επικίνδυνος πρωθυπουργός. Αλήθεια δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για σας.

Ήρθατε μετά από 40 μέρες κρυφτό για να εμφανίσετε τον εαυτό σας ως θύμα. Εμείς σας παρακολουθούσαμε, αυτό μας είπατε περίπου. Αντί να δώσετε απαντήσεις κρύβετε τα ίχνη σας και παρουσιάζεστε ως θύμα. Λέτε ότι οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τη λειτουργία και το εύρος του παρακρατικού μηχανισμού, δεν έχουν και δεν δίνουν αποδείξεις.

Αυτοί οι άθλιοι δημοσιογράφοι που σέρνουν τη ζωή του τόπου και τη Δημοκρατία στον βούρκο και δεν είναι ένας. Αυτούς τους άθλιους γιατί δεν τους έχετε μηνύσει; Κάντε τους μια μήνυση. Αυτοί για τους οποίους αναδεικνύονται στοιχεία; Γιατί δεν κάνετε; Έχετε απάντηση; Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι. Αφού όσα λένε είναι ψευδή. Γιατί δεν τους μηνύετε; Δεν έχετε απάντηση. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της ενοχής σας, τότε τι άλλο είναι;

Την ίδια στιγμή που τους λέτε συκοφάντες και δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε ότι αν φέρουν στοιχεία θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή. Ζητάτε στοιχεία από αυτούς που τρομοκρατείτε. Οφείλετε να αναγνωρίσετε κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να γνωρίζετε αφού είστε φιλελεύθεροι, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίας η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει τα στοιχεία και προχωρά σε δημοσίευση από εκεί και πέρα τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη. Αφού συμφωνούμε απόλυτα αφήστε την καραμέλα για τις αποδείξεις, σταματήστε τις απειλές.

Αν είστε αθώος, ιδού η Ρόδος. Κάντε μήνυση στους συκοφάντες να πάνε φυλακή. Αλλά επειδή εγώ δεν αντιδικώ με την ΚΟ της ΝΔ διότι τον πυρήνα των απόψεων που ακούστηκαν από την ΚΟ της ΝΔ, τον στηρίζω. Στηρίζω τις τοποθετήσεις Καραμανλή και Σαμαρά. Δεν τα είπα εγώ για το απόρρητο. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Αν όλοι είναι συκοφάντες και εσείς αθώος αποχαρακτηρίστε το απόρρητο για να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή. Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ. Ψηφίστε μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης της ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο. Θα το κάνετε;

Χθες απηύθυνα ένα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο ως πολιτικός αρχηγός έχω δικαίωμα να γνωρίζω. Όλος ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Θα επικροτήσετε την κίνηση που έκανα χθες; Ή θα κρυφτείτε πάλι; Γιατί διαβάζω από χθες διαρροές και σημερινά πρωτοσέλιδα ότι η εκτροπή είναι το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Θα ήθελα να μάθω την άποψή σας. Να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι; Σε κάθε περίπτωση οφείλεται να δώσετε μια καθαρή απάντηση στον ελληνικό λαό και ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας. Μιλήσατε 38 λεπτά και μετά από 40 και πλέον μέρες απουσίας σας, θα περίμενε κανείς όταν έχουν προκύψει αποκαλύψεις που αγγίζουν τον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας, να βρείτε το θάρρος να πείτε από το βήμα ότι όλα αυτά είναι απολύτως ψευδή. Περιμένω να το πείτε. Όχι γενικά και αόριστα.

Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ναι ή όχι; Μέλη της κυβέρνησής σας; Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους επικεφαλής των εξοπλισμών; Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Εγώ όλες τις απαντήσεις ακριβώς επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όσα έγιναν από την κυβέρνησή μας υπάρχουν στα αρχεία σε πέντε μεριές. Δεν επικαλεστήκαμε το απόρρητο. Λειτουργήσαμε θεσμικά και με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον. Δεν κάναμε την ΕΥΠ οικογενειακή υπόθεση. Πηγαίνετε να βρείτε όλα τα στοιχεία.

Όμως κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνω και θέλω απάντηση. Υπάρχει περίπτωση η ΕΥΠ όπως έκανε με Ανδρουλάκη που παραδεχτήκατε, να συνέβη το ίδιο και με τον Χατζηδάκη.

(Παρέμβαση Μητσοτάκη: Σας απαντώ λοιπόν. Θα σας απαντήσω μετά).

Αν η απάντηση είναι όχι, σας το λέω προκαταβολικά, θα πρέπει να δεσμευτείτε και σε κάτι ακόμα. Αν ψεύδεστε θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Ούτε μια μέρα δεν θα καθίσετε στη θέση σας αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ζητώ το αυτονόητο. Αυτό που θα συνέβαινε σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.

Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουν πού βρίσκονται. Θεσμικά θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να τις αναδείξουμε. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δεν θα παίζουμε. Τελεία, παράγραφος. Αν είναι όλα ψέμματα και κατασκευές το κρίσιμο ερώτημα που σας απηύθυνα είναι γιατί δεν πηγαίνετε στον εισαγγελέα.

Για το περίφημο απόρρητο. Είναι θέμα ανεπάρκειας του νομοθετικού πλαισίου; Το θεσμικό κενό ήταν που έδιωξε μάρτυρες; Ή η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Είναι προϊόν ανεπάρκειας ή είναι ερμηνεία της νομοθεσίας και του συντάγματος παράδοξη και παράνομη. Από ποιο αλήθεια μέρος του νομικού πλαισίου ισχύει αυτό που έγινε;

Υιοθετείτε ορισμό - λάστιχο για την εθνική ασφάλεια. Οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και να μην στηρίζετε σε αόριστες ανοιχτές σε αυθαιρεσίες έννοιες. Το κάνετε για να δώσετε θεσμική νομιμοποίηση στην εκτροπή. Αποδεικνύετε την ενοχή σας. Το μείζον ζήτημα δεν είναι ο αριθμός αλλά ότι ο ένας εισαγγελέας επί των δικών μας ημερών ούτε που διανοήθηκε να συμβάλλει στη φρίκη που συντελέστηκε επί των δικών σας ημερών. Πόσοι εισαγγελείς σας χρειάζονται για να μην παρανομείτε;

Το νομοσχέδιό σας είναι νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει θεσμική νομιμοποίηση στο έγκλημα. Νομοσχέδιο συγκάλυψης. Σταματήστε τον αυταρχικό κατήφορο που βαθαίνει και επιβεβαιώνει την αντίληψή μας ότι η επιλογή σας δεν ήταν ένα ατύχημα αλλά μέθοδος διακυβέρνησης. Η άθλια πολιτική σας δεν μπορεί να στηριχθεί με άλλα μέσα. Άθλιες πολιτικές θέλουν άθλιες μεθόδους. Κάνετε μεγάλο λάθος αν πιστεύετε ότι η κοινωνία θα δεχθεί αυτή την εκτροπή. Διαβάζετε ό,τι θέλετε από τις μετρήσεις, δεν έχετε καταλάβει τη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού. Η Δημοκρατία κατακτήθηκε με αγώνες και με αίμα».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Αν έχετε απορίες για τη συνοχή της παράταξης, κάντε πρόταση μομφής

«Επικαλεστήκατε δηλώσεις Σαμαρά - Καραμανλή. Γίνατε Σαμαρικός και Καραμανλικός. Μόνο που πρέπει να σας πω ότι αυτή η μόνιμη προσπάθεια να παρουσιάσατε την παράταξη διχασμένη. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτημα συνοχής. Κάντε επιτέλους πρόταση δυσπιστίας να διαπιστώσετε πόσο ομοιογενής είναι η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας έχει παρέλθει το εξάμηνο. Το κάνατε για έναν χιονιά, δεν θα το κάνετε για ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας;

Ο πρώτος που έβαλε την ΕΥΠ υπό το πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κατά την άποψή μου είναι επί της ουσίας σωστή επιλογή. Την κάνει η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία. Σε καμία περίπτωση η ΕΥΠ δεν πρέπει να υπάγεται στο Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΥΠ όπως προσδιορίζεται το έργο της, πρέπει να στρέφει το βλέμμα της εκτός Ελλάδας σε κινδύνους από το εξωτερικό. Η εγχώρια έννομη τάξη είναι ζήτημα του Προστασίας του Πολίτη. Η αντιτρομοκρατική έχει τη δυνατότητα νόμιμων επισυνδέσεων. Και για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις, πολύ περισσότερες παρακολουθήσεις κάνει το Προστασίας του Πολίτη από την ΕΥΠ. Είναι λάθος να συνάγεται από τους απολογισμούς της ΑΔΑΕ ότι αυτό ισοδυναμεί με αντίστοιχα φυσικά πρόσωπα. Μπορεί κάποιος να έχει 2-3 τηλέφωνα, να έχει επισύνδεση για ένα χρόνο.

Επί ημερών σας έγιναν 75.000 επισυνδέσεις. Αυτά ως προς τα ζητήματα του πού πρέπει να βρίσκεται η αρμοδιότητα της ΕΥΠ. Αν έπρεπε να είναι κάπου αλλού θα έπρεπε να είναι στο υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε μια θεμελιώδη διαφορά. Δεν θεωρούμε ότι η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε ΜΚΟ. Το λέμε ξεκάθαρα, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους, αυτοί απαιτούν από την ΕΥΠ να αναλάβει δράση στα πλαίσια των διατάξεων και θεωρούμε ότι η ισορροπία που έχουμε πετύχει να μπορεί να κινείται και να χρησιμοποιεί το εργαλείο είναι ενδεδειγμένη και ισορροπημένη. Η προσθήκη δικλείδων πιο δύσκολη κάνει τη διαδικασία.

Αναγνωρίζουμε ότι η προσθήκη δικλείδων καθιστά τη διαδικασία πιο δύσκολη. Ο ΠτΔ θα πρέπει να αποφανθεί πριν τους εισαγγελείς αν αυτή η απόφαση είναι ενδεδειγμένη, θα χρειαστεί να είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη για να μπορέσει να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση που γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό εκ των πραγμάτων έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ.

Πρέπει να είστε σε μεγάλη απόγνωση, ώστε το ισχυρότερο επιχείρημά σας να είστε το "μηνύστε τους δημοσιογράφους". Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή, δεν έχω μηνύσει ποτέ κανέναν, αν το έκανα θα μου λέγατε για το κράτος δικαίου. Ούτε παιδιά της γ' γυμνασίου δεν τα λένε αυτά. Μήνυση και αγωγή σε δημοσιογράφο από μένα δεν θα γίνει ποτέ. Μου έκανε εμένα αγωγή ο Βαξεβάνης. Μου έκανε γιατί θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια που επαναλαμβάνω και σήμερα. Ότι το 2016 στήθηκε ένα κανάλι, δίκτυο καναλιών και αποδεικνύεται ότι 10 εκατ. δολάρια διακινήθηκαν για να στηθεί το δίκτυο καναλιών. Ο Βαξεβάνης ήταν ο υπεύθυνος. Να μου κάνετε αγωγή και εσείς που ήσασταν.

(παρέμβαση από Τζανακόπουλο: Μιλάς κι εσύ για λεφτά;)

Πριν καλά καλά πείτε για τη μήνυση είχε ήδη κάνει tweet ο Βαξεβάνης. Μα καλά αυτός σας γράφει τις ομιλίες; Γνώριζε ο πρωθυπουργός για παρακολουθήσεις που δεν ξέρουμε καν αν έγιναν. Στην περιβόητη λίστα του Predator αν είναι ακριβής - το αμφισβητώ- παρακολουθείτο, πέντε στενοί μου συνεργάτες, η γραμματέας μου, άνθρωποι που συνομιλούσα σε καθημερινή βάση. Τι έκανα παρακολουθούσα τον εαυτό μου; Παρακολουθούσα τον Χατζηδάκη και τον Φλώρο;

Γνωρίζομαι 30 χρόνια με τον Χατζηδάκη, είναι αντιπρόεδρος του κόμματός μας. Προφανώς και δεν τον παρακολουθούσα, ντροπή σας και μόνο που το υπονοείτε. Παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείται ο Φλώρος; Δεν ντρέπεστε λίγο.

Να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα; Αυτά θα μάθαινα; Αναφερθήκατε στον κ. Φλώρο, έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις. Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε ήδη επιλεγεί και από εσάς, είναι εξαιρετικός αξιωματικός. Μόνο και μόνο να διακινούνται υπονοούμενα ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακολουθούσε τον Α/ΓΕΕΘΑ, δεν το σχολιάζω. Κάποιοι στην άλλη άκρη του Αιγαίου χαίρονται με αυτά τα υπονοούμενα.

Κανείς πρωθυπουργός δεν ξέρει ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ. Σας ξαναρωτώ λοιπόν, μιλήσατε για ψέμμα, ότι αν συλληφθώ ψευδόμενος θα πρέπει να παραιτηθώ. Θα παραιτιόσασταν κάθε εβδομάδα. Ο Πιτσιόρλας παρακολουθούνταν; Το γνωρίζατε ή όχι; Σταθήκατε στο βήμα και είπα "δεν παρακολουθείται κανείς βουλευτής".

Εσείς θα απαντήσετε: Παρακολουθούσατε επί ημερών σας, με νόμιμες επισυνδέσεις, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους ή ανώτατους δικαστές. Εγώ απάντησα δεν ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Γινόντουσαν ή δεν γινόντουσαν.

Ο Κοντονής λέει ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοκία από κακούργημα πλημμέλημα. Όχι ένας τυχαίος υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής σας. Τι άλλη απόδειξη θέλετε. Κάνατε νταλαβέρια με την ολιγαρχία και εσείς θα μου εξηγήσετε, το βράδυ των ευρωεκλογών είχατε χάσει με 10 μονάδες. Βγήκατε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές. Το είπατε. Και μετά κρατάτε τη βουλή ανοιχτή για μια εβδομάδα. Για να ψηφίσετε ένα ποινικό κώδικα 1000 σελίδων. Ποιους εξυπηρετήσατε. Γιατί;

Η συζήτηση δεν σας έχει πάει όπως θέλετε, γιατί όμως τέτοιος εκνευρισμός, αν δεν σας αρέσει να βγείτε από την αίθουσα. Όταν μιλάτε για συνταγματική εκτροπή να είστε πιο προσεκτικός. Είστε ο άνθρωπος που διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις 3 το ξημέρωμα. Έχετε δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο. Θα συνιστούσα όταν κάνετε μαθήματα Δημοκρατίας να είστε πιο προσεκτικός προς τη δική μας παράταξη. Να κλείσω με πιο ειδική αναφορά. Γι αυτά που είπε ο γγ του ΚΚΕ. Για τα περί "άθλιων πολιτικών που χρειάζονται άθλιες μεθόδους". Αν έψαχνα να βρω μια δήλωση που αποτυπώνει τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας είναι το "αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής, αν κλέψεις 20 ευρώ θα φας μια σφαίρα".

Μη νομίζετε ότι θα κάνετε ξανά όσα οργανώσατε το Δεκέμβρη του 2008. Χαίρομαι που είπατε ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι αυτά είπατε και στον κ. Ντογιάκο. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τι έγινε στο παρελθόν. Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο Βαξεβάνης. Και επειδή κάνατε και άλλη αναφορά ότι η δημοσιογραφία οφείλει να ερευνά και η Δικαιοσύνη να αποδεικνύει. Να πετάξουμε τη λάσπη αλλά μετά αν η Δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν υπάρχει κάτι "δεν βαριέσαι, ποιος θα το θυμάται;". Έχω κι εγώ απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να διαλευκάνουν την υπόθεση και να δούμε αν όσα λέγονται και γράφονται είναι ακριβή. Πιστεύω ότι οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Δευτερολογία Τσίπρα: «Δεν κάνετε μηνύσεις γιατί φοβάστε, όχι γιατί είστε υπεράνω»

«Πολλές φορές σ' αυτή την αίθουσα έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση. Ένταση και διάλογος σε πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού ακόμα και με βαριές εκφράσεις είναι στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που είδαμε όλοι μας δεν θα επαναληφθεί. Να σηκωνόμαστε από τις θέσεις μας για να ζητήσουμε τα ρέστα από τους αντιπάλους.

Βασικό χαρακτηριστικό των ενόχων είναι η δειλία και το θράσος. Σήμερα επιβεβαίωσε τον ορισμό ο Μητσοτάκης. Θα πω και κάτι άλλο. Τελευταίο καταφύγιο των ενόχων ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Θυμήθηκε το 2008. Ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλεία. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των ενόχων και όλων όσων θέλουν να κλέψουν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Μέρες, μήνες, εβδομάδες, υπάρχουν συνεχώς αποκαλύψεις. Από τον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο. Δεν ξεκίνησαν από το πουθενά. Ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος ανέδειξε και απέδειξε ότι ήταν υπό παρακολούθηση και από το Predator και από την ΕΥΠ. Δεν τα έβγαλε κάποιος από την κοιλιά του.

Οι αποκαλύψεις που έγιναν το διάστημα αυτό, ήταν από εφημερίδες που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, δηλαδή ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, δεν ήταν όμως μόνο από αυτές. Το Βήμα και Τα Νέα δεν κάνουν αντιπολίτευση. Δεν αναφέρθηκα μόνο στο Βαξεβάνη που σας μήνυσε αλλά δεν λέτε γιατί. Ψευδώς λέτε ότι καταδικάστηκε. Υπήρξαν δημοσιεύματα που φανερώνουν το ενιαίο κέντρο του παράνομου λογισμικού. Γιατί λοιπόν δεν κάνετε μηνύσεις. Όχι εσείς, ενδεχομένως ένας πρωθυπουργός να πρέπει να κρατηθεί μακριά.

Κανένας από αυτούς δεν είχε το σθένος να βγει και να πει τι είναι αυτά τα πράγματα; Κανέναν δεν ενθαρρύνατε να βγει και να κάνει μια μήνυση σ' αυτούς που σέρνουν την πολιτική ζωή στο βούρκο; Το κάνετε αυτό γιατί είστε Large. Δεν κάνετε μηνύσεις όχι γιατί είστε υπεράνω αλλά γιατί φοβάστε τα στοιχεία. Ξέρετε ότι υπάρχουν, ξέρετε ποιος τα έχει και τρέμετε.

Δώσατε μια συνέντευξη στον Χατζηνικολάου, τι είπατε; "Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το λογισμικό Predator". Καταλαβαίνετε πόσο ψευδόμενως συλλαμβάνεστε; Επικαλείστε διαρκώς τα θέματα του ΠΚ. Σας λέω και πάλι ότι η μεταρρύθμιση του ΠΚ, η κατάθεση εξ ολοκλήρου νέου ΠΚ, είναι μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση και δεν γίνεται κατ' επιλογή της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, γίνεται με ευθύνη ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Όταν εμείς ψηφίσαμε τον ΠΚ - και σας εγκαλώ, αν έχετε κάποιο στοιχείο να πάτε στον εισαγγελέα - να καταθέσετε ποια ήταν η συναλλαγή. Εδώ ήταν η δουλειά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Εσείς περάσατε τροπολογία που έγινε θέμα στους Financial Times για την ασυλία των τραπεζιτών. Εξυπηρετήσατε συμφέροντα. Εγώ μιλάω με στοιχεία, μιλήστε και εσείς. Αφήσατε κάποιο υπονοούμενο αν παραδέχομαι ή δεν παραδέχομαι θέματα για την ΕΥΠ. Δεν σας έφτανε η απάντηση που σας έδωσα στην πρωτολογία μου. Ότι όλα είναι ανοιχτά. Εγώ ζήτησα εξεταστική για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε από κανέναν να αποκρύψει στοιχεία, δεν επικαλούμαστε το απόρρητο, δεν απειλούμε κανέναν με δέκα χρόνια φυλάκιση.

Εμείς λειτουργήσαμε όπως το Σύνταγμα ορίζει. Τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία. Παραδόθηκαν σε εσάς προσωπικά. Είχατε πλήρη ενημέρωση και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχατε πλήρη εικόνα και υπάρχουν όλα τα στοιχεία, όλες οι διατάξεις, εκεί που πρέπει να υπάρχουν. Εμείς όλως τυχαίως δεν κάψαμε τις διατάξεις και τα στοιχεία. Τα στοιχεία για την περίοδο 2015 - 2019 υπάρχουν στην ΕΥΠ, στην ΑΔΑΕ, στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Ρωτώ. Μπορείτε να πείτε κι εσείς το ίδιο.

Υπήρξε διάταξη που αφορά τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρχε διάταξη για τους υπουργούς σας; Αφήστε τα γελάκια, με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε. Πάμε αύριο το πρωί. Επειδή αντιλαμβάνομαι. Ο θεσμικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Ανησυχώ για το τι θα σκεφτείτε. Είχαμε διαπράξει τέτοια πράγματα στην ΕΥΠ και εσείς 3,5 χρόνια δεν τα βρήκατε; Τα στοιχεία είναι σε πέντε μεριές και κανείς εξ ημών δεν επικαλείται το απόρρητο.

Η απάντησή σας είναι ότι δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός ποιον παρακολουθεί η ΕΥΠ; Θέλω να το διευκρινίσετε. Αυτό πείτε μου. "Δεν ξέρω" είναι η απάντησή σας; Σας δίνω το λόγο».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέβηκε από το βήμα, αφήνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στην ερώτησή του. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να το κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει από το έδρανό του:

«Έχω τη δυνατότητα να πάρω το λόγο όποτε το ζητήσω. Έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημά του. Κατέβηκα από το βήμα για να απαντήσει. Το αν θα ξαναπάρω το λόγο είναι δικό μου θέμα στη διακριτική μου ευχέρεια»

Τασούλας: Αν θέλετε ολοκληρώστε το λόγο σας για να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός για την τριτολογία. Συνηθίζεται να έχει τον τελευταίο λόγο ο πρωθυπουργός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει 108 φορές αν εσείς μιλήσετε 107. Δεν γίνεται να του αρνηθούμε τον τελευταίο λόγο. Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει όταν τελειώσετε τη δευτερολογία σας. Δεν θα απαντήσει με το ζόρι όποτε θέλετε εσείς. Δεν υπάρχει διάλειμμα ολίγων λεπτών στις ομιλίες.

Από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάστε;

Τασούλας: Φοβάμαι τον κορονοϊό.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πρωτολογία - δευτερολογία, τέλος. Γνωρίζετε καλά τον κανονισμό. Ας μην καταστρατηγίσουμε και τον κανονισμό της Βουλής. Παραδίδω τον λόγο στον Μητσοτάκη. Αποδέχτηκα το αίτημά του να κατέλθω από το βήμα για να απαντήσει. Δεν θα μου δώσετε το λόγο αν τον ξαναζητήσω. Ολοκλήρωσα. Ευχαριστώ.

Τριτολογία Μητσοτάκη:«Η συζήτηση λήγει τώρα»

«Είπατε ότι το Predator λειτουργούσε στο γραφείο μου. Είστε ψεύτης. Έχω πει ότι πολλές φορές ότι ουδέποτε το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε το λογισμικό και δεν υπήρξα ποτέ αποδέκτης πληροφοριών. Δεν σας επιτρέπω τέτοια υπονοούμενα χωρίς στοιχεία.

Δεν μπορείτε να λέτε ότι το Predator λειτουργούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Καθόμουν σε ένα υπολογιστή και άκουγα εγώ τον κ. Χατζηδάκη, τον Φλώρο, τη γραμματέα μου. Δεν ντρέπεστε να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Αν εσείς γνωρίζατε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση, από πού το ξέρετε; Πήγατε στον κ. Ντογιάκο.

Είναι κρίσιμο ζήτημα, προσκομίσατε στοιχεία; Αποδείξεις; Είπατε να πάμε μαζί και κάτι άλλους ακτιβισμούς; Ο μόνος που δεν ισχύει απόρρητο είναι για τον Ντογιάκο. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Μπορεί να ψάξει, να πάει στην ΑΔΑΕ, να ψάξει την περίοδο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και να καταλήξει σε συμπεράσματα. Η Δικαιοσύνη θα ψάξει στοιχεία πραγματικά και θα πράξει αναλόγως. Δεν πρόκειται να επιτρέψω να μετατραπεί η αίθουσα σε θέατρο του παραλόγου και επειδή λέτε ότι με τις ΕΔ δεν παίζουμε. Δεν παίζετε εσείς που εργαλειοποιείτε μια ανεπιβεβαίωτη πληοροφία.

Επειδή μου ζητήσατε να κάνω μηνύσεις σε δημοσιογράφους. Σας είπα δεν κάνω. Αν κρίνετε ότι θίγεστε από αυτά που λέει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας, ο Παρασκευόπουλος, η Κωνσταντοπούλου. Γιατί δεν κάνετε μήνυση στον Κοντονή, να τελειώνετε; Για να τελειώσει σε αυτόν τον τόνο η συζήτηση και να μην έχουμε άλλα ευτράπελα. Έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια ακριβώς αντιπαράθεση με εμένα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση. Ό,τι είχατε να πείτε το είπατε, η συζήτηση λήγει τώρα».

Νέα παρέμβαση Τσίπρα: Η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί»

«Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου. Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, να απαντήσει αν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την εθνική ασφάλεια. Δεν έδωσε απάντηση. Ίσως να το έκανε επειδή του είπα να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί αν ψεύδεται. Η εικόνα της αποχώρησης θα τον ακολουθεί για πάντα».

Κατρίνης: Νομοσχέδιο σε λογική συγκάλυψης

Για συμπεριφορά ενόχου κατηγόρησε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του στη Βουλή, επικαλούμενος γι’ αυτό αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης ”Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών”. «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Μπορεί ο πρωθυπουργός να παριστάνει ότι δεν γνώριζε όταν η πρώτη υπογραφή που έβαλε μόλις ανέλαβε ήταν να μεταφερθεί αρμοδιότητα της ΕΥΠ στον ίδιο; Κινείται στη λογική συγκάλυψης του σκανδάλου. Μιλήσατε σαν μην είστε εσείς πρωθυπουργός στη χώρα. Ποια είναι τα εξωθεσμικά κέντρα που είπατε ότι κάνουν τις παρακολουθήσεις;. Μήπως είναι τα ίδια που σας στήριζαν μέχρι πρόσφατα;», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους υψηλούς τόνους που ακολουθούν. Διαχώρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι ανέφερε ότι «δεν αξίζει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτού του είδους η συζήτηση. Δεν θα σας ακολουθήσουμε».

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει με θεσμικό τρόπο να φανεί η αλήθεια, όπως έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχή αυτής της υπόθεσης και με την προσφυγή στο ΕΔΔΑ προ δύο ημερών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να παροπλίσει την ΑΔΑΕ, καθώς της αφαιρεί τη συνταγματική της υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχει δικό της αρχείο και να μπορεί να ελέγχει ποιος και γιατί παρακολουθείται. «Μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό», είπε και προσέθεσε πώς «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία». «Η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί» σημείωσε.

Μίλησε για δεδομένες πολιτικές ευθύνες και υπαινίχθηκε πως «θα δούμε μέχρι που φτάνουν», ενώ έκανε λόγο για αποχρώσες ενδείξεις ποινικών ευθυνών που είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης να τις αναδείξει και να τις καταλογίσει.

Ο κ. Κατρίνης απηύθυνε έκκληση στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να αφήσουν εκτός αντιπαράθεσης τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει εμπόρους και μεσάζοντες του παράνομου λογισμικού στο απυρόβλητο, προστατεύοντας τους με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο. Αναρωτήθηκε πότε η Δικαιοσύνη θα καλέσει τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο, Κίλιαν αλλά και τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα.

«Η υπόθεση δεν έκλεισε, παραμένει και θα συνεχίσει να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας. Και το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, θα αγωνιστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας» ανέφερε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται για ένα ισχυρό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει ποτέ πια την επανάληψη τέτοιων πρακτικών.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν:

-Την επαναφορά της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στη σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της.

-Την αναδρομική κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους.

-Την τελική απόφαση για παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας να λαμβάνει τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών, απόφαση που θα γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

«Όσο και αν ενοχλεί τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αυτόνομη πορεία. Η δημοκρατία, η διαφάνεια. Πάνω σε αυτές τις αρχές στηρίζεται το κράτος δικαίου που θα εγγυηθεί τις ίσες ευκαιρίες και την ευημερία των πολιτών», κατέληξε ο κ. Κατρίνης.

Σχετικές ειδήσεις

Η ώρα της κρίσης στη Βουλή για τις υποκλοπές - Τα «όπλα» του Τσίπρα

Σαμαράς: Ξεκάθαρες και πλήρεις εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις

Αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ: Τι λένε εισαγγελικές πηγές