ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ώρα της κρίσης στη Βουλή για τις υποκλοπές - Τα «όπλα» του Τσίπρα

Η ώρα της κρίσης στη Βουλή για τις υποκλοπές - Τα «όπλα» του Τσίπρα
Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Το πολυπόθητο για τον Αλέξη Τσίπρα, τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έφτασε.

Ολομέτωπη επίθεση για την υπόθεση των υποκλοπών, με ειδικές αναφορές στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τους επιχειρηματίες που φέρονται να εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης στην Ελλάδα, αλλά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ετοιμάζεται να εξαπολύσει εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει κατανοητές εδώ και εβδομάδες. Στόχος του ήταν εξ αρχής να φέρει τον πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, για να «απολογηθεί» σχετικά με όσα -η Κουμουνδούρου θεωρεί- ότι έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες σαράντα ημέρες. Άλλωστε, σε αυτό αποσκοπούσαν και οι πέντε διαδοχικές ερωτήσεις που κατέθεσε, μέσα σε πέντε διαδοχικές εβδομάδες.

Πλέον, όμως, το πολυπόθητο για τον Αλέξη Τσίπρα, τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έφτασε. Την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει ολόκληρη την επιχειρηματολογία του, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι ο πρωθυπουργός είναι ο «εγκέφαλος» αυτού που αποκαλεί «δίδυμο σκάνδαλο» - δηλαδή των παρακολουθήσεων, αλλά και της απόπειρας συγκάλυψης τους.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, για πρώτη φορά θα ακουστεί ολόκληρη η ιστορία, συνολικά. Πώς, δηλαδή, στήθηκε, λειτούργησε, αλλά και αποκαλύφθηκε, το «παρακρατικό σύστημα» -όπως το ονομάζουν στην Κουμουνδούρου- συνεργασίας ΕΥΠ και Predator. «Με διευθύνσεις και ονόματα», όπως είπε με νόημα στο Newsbomb.gr, πρόσωπο από την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τις «οικογενειακές σχέσεις» του Γρηγόρη Δημητριάδη με τους επιχειρηματίες στους οποίους μερίδα του Τύπου καταλογίζει την εμπορία του Predator και τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, μέχρι και την αλλαγή της νομοθεσίας που επέτρεψε στην ΕΥΠ να βρεθεί κάτω από τη «σκέπη» του πρωθυπουργικού γραφείου.

Παράλληλα, θα γίνει αναφορά και στις δαιδαλώδεις διαδρομές μέσω εταιρειών-«φαντασμάτων», των χρημάτων που δαπανήθηκαν από τη ΕΥΠ προκειμένου να αποκτηθεί το παράνομο λογισμικό. Όπως, επίσης, και για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ -που μετατέθηκαν στο ειδικό κέντρο της Αγίας Παρασκευής- και τους ιδιώτες που είχαν πρόσβαση στα στοιχεία από τις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών, επιχειρηματιών, ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ, αλλά και από τις παράνομες του Predator.

Πριν, όμως από τη σημερινή σύγκρουση, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να «θωρακιστεί» θεσμικά, με δύο κινήσεις. Επισκεπτόμενος, αρχικά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο και στη συνέχεια, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο.

Από τον πρώτο ζήτησε την επιτάχυνση της έρευνας, αλλά και την ενοποίηση των διαφορετικών δικογραφιών που έχουν ανοίξει για τις παρακολουθήσεις. Από τον δεύτερο, ζήτησε σε όλες τις διατάξεις, που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, υπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους, δικαστές, αλλά και αρχηγούς ή αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, και έχουν υπογραφεί την τελευταία τριετία.

Πάντως, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και εκπλήξεις στη σημερινή ομιλία του αρχηγού τους, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν ποιες θα είναι αυτές.

Διαβάστε ακόμα:

Αίτημα Τσίπρα στην ΑΔΑΕ: Τι λένε εισαγγελικές πηγές

Ενημέρωση της Βουλής για τους παρακολουθούμενους ζήτησε ο Τσίπρας

Κλιμακώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις: Στην ΑΔΑΕ ο Τσίπρας