ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο EUMED-9: Να βρεθεί λύση για το πλαφόν στην ενέργεια

Μητσοτάκης στο EUMED-9: Να βρεθεί λύση για το πλαφόν στην ενέργεια

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της.

Στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, εστίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».

Επίσης, τόνισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ως Ευρώπη έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος, είπε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το εργαλείο του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.

«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας πρωθυπουργός το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών».

Διαβάστε ακόμα:

Στην Ισπανία για τη Σύνοδο EUMED-9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεν κάνετε μηνύσεις γιατί φοβάστε»

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με Ένοπλες Δυνάμεις»