ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν έκανα εκλογές, κ. Τσίπρα θα μας πείθατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν έκανα εκλογές, κ. Τσίπρα θα μας πείθατε;

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και ποια σειρά μέτρων ανακοίνωσε. - Μέτρο έκπληξη το Food Pass

«Κόμμα διαμαρτυρίας» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εκλογές και διερωτήθηκε: «Αν τις ανακοίνωνα τώρα, εσείς, κ. Τσίπρα, πώς θα μας πείθατε;».

«Το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει ότι το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση, η οποία εκκρεμούσε. «Μεταφράζονται όλα αυτά σε χρήματα για τα δημόσια Ταμεία. Πρόκειται για μία απόδειξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Το 2022 κλείνει με μέσο όρο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το 2023 ο πλούτος θα έχει αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το 2018.

Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την Ελλάδα. Σήμερα, η ανεργία στην Ελλάδα είναι κάτω από 12% ενώ στην Ισπανία είναι 13%.

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,7% μέσα στο 2022. «Μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη για την Ελλάδα. Πού βρίσκεται η Ισπανία; Αύξηση 15%», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι από του χρόνου η οικονομία γυρίζει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Η κυβέρνηση δεν αποκκλίνει από την ελάφρυνση των φόρων στους πολίτες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%», ανέφερε. «Όταν καταργούμε τις γονικές παροχές για όλους, η μεσαία τάξη δεν ωφελείται τελικά;», διερωτήθηκε. «Πολλά προϊόντα έχουν χαμηλό ΦΠΑ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις. Το κράτος στέκεται δίπλα στους πολίτες, απέναντι στο άγχος του ρεύματος», είπε και αναφέρθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Η Πολιτεία αποδεικνύει πως είναι στο πλευρό της κοινωνίας. Πιστεύω ότι οι πολίτες το αναγνωρίζουν».

Αναφερόμενος στους φόρους είπε ότι «άλλοι φώναζαν και άλλοι τους εισπράττους» και καταχειροκροτήθηκε. «Υπήρξε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία εισέπραξε υπερκέρδη από παραγωγούς ενέργειας», διερωτήθηκε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Κληθείς να σχολιάσει το «καλάθι του νοικοκυριού», είπε ότι αυτό έχει μειώσει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ και έχει δημιουργήσει ανταγωνισμό. «Το καλάθι έχει μειωθεί από τα 125 ευρώ στα 109 ευρώ, νομίζετε αυτή η μείωση δεν νοιάζει τους πολίτες;», διερωτήθηκε για να τονίσει: «Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε και δουλεύει», είπε.

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στις παραδόσεις έργων ενώ έκανε αναφορά και στον Χρήστο Καλογρίτσα. «Παραδόθηκαν αρκετοί δρόμοι», είπε «σε αντίθεση με τον αγαπημένο σας εργολάβο, τον Χρήστο Καλογρίτσα, κ. Σπίρτζη».

«Όλα αυτά δεν έτυχαν κ. Τσίπρα, πέτυχαν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στον ΒΟΑΚ που θα ολοκληρωθεί στην Κρήτη και στο Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

«Τα όνειρά σας για κοινωνικό λαχανόκηπο ευτυχώς έμειναν στο συρτάρι. Η δομή μεταναστών στον Ελαιώνα έκλεισε, όπως και όλοι όσοι αθλούνται, όπως και εσείς κ. Τσίπρα, βλέπετε ότι αξιοποιούνται οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις», είπε.

«Οι πολίτες ξέρουν πώς ζούσαν και ξέρουν πώς ζουν, κ. Τσίπρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θυμήθηκε το μνημόνιο. «Οι πολίτες θυμούνται καλά τα capital control, τις κλειστές τράπεζες και συνταξιούχους να κλαίνε έξω από τράπεζες».

Είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε τον Σαμαρά».

«Για πρώτη φορά στην Παιδεία έγιναν 25.000 νέοι διορισμοί. Οι μαθητές γνωρίζουν ότι μαθαίνουν πια νέες δεξιότητες στα σχολεία», είπε.

Αναφέρθηκε, όμως, και στις συντάξεις: «Τόσο αξιοπρεπές ήταν να τους αφήνετε 3 και 4 χρόνια χωρίς να παίρνουν τις συντάξεις;». «Ο τόπος ξεπέρασε την καταιγίδα της πανδημίας», είπε και πρόσθεσε: «Έγιναν 18.000 προσλήψεις και πήραμε ιατρικό εξοπλισμό».

«Δεν φοβόμαστε τις δυσκολία. Τις διαχειριζόμαστε με στήριξη του εισοδήματος, ανάπτυξη κ.λπ.», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αυξήσεις στους συνταξιούχους

Σε λίγες εβδομάδες πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα έχουν όφελος περίπου 8%. Παραπάνω από 9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους και τόνισε ότι οι πιο ευνοημένοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε παραδείγματα για να τεκμηριώσεις τις αυξήσεις στις συντάξεις, λέγοντας ότι οι περισσότεροι θα λάβουν περίπου μια σύνταξη παραπάνω ετησίως.

Η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ θα καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Επίδομα 600 ευρώ θα δοθεί και στους λιμενικούς μετά τους ενστόλους, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, διερωτήθηκε: «Όλα αυτά αφορούν τους μεγάλους;».

«Κρατάμε μία εφεδρεία ενός δισ. για απρόοπτα», είπε και τόνισε ότι είναι χρήσιμο να παρουσιάσει τους λογαριασμούς ρεύματος μιας επιχείρησης και ενός νοικοκυριού.

Τι είπε για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα

Το ποσό της κρατική επιδότησης είναι 3.394 ευρώ ενώ ο λογαριασμός μιας επιχείρησης είναι κάτι παραπάνω από 1.200 ευρώ.

Ενα νοικοκυριό έχει ποσό πληρωμής 278 ευρώ, ποσό κρατικής επιδότησης 699 ευρώ. «Άλλα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αυξημένο επίδομα θέρμανσης», συμπλήρωσε. «Η πρωτοβουλία μας κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θωρακίζουμε τα σημεία που χτυπά η ακρίβεια», είπε και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων».

Θα καλύπτεται το 10% των τροφίμων για έξι μήνες

Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων των σούπερ μάρκετ για έξι μήνες. Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το fuel pass, με μία κάρτα, που θα λάβουν οι πολίτες.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα. «Ακούσα μία φωνή ότι δεν θα είμαστε κυβέρνηση τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. «Αν συνυπολογίσουμε το καλάθι του νοικοκυριού, ο συνδυασμός θα ωφελήσει μία οικογένεια με σχεδόν 120 ευρώ. Είναι ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ».

«Θα το κάνουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει ο πληθωρισμός».

Τι είπε για τις υποκλοπές και τον Νίκο Ανδρουλάκη

«Η χώρα και οι πολίτες που μας ακούν έχουν άλλες προτεραιότητες, άλλες ελπίδες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να θολώσει το τοπίο. «Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να βρήκε έναν νέο εταίρο. Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ικανός για όλα. Δηλώσατε θαυμαστής του τρόπου δράσης του Βελγίου στο θέμα της Εύας Καϊλή», είπε για τις υποκλοπές.

«Εκεί ενεργεί η Δικαιοσύνη ενώ εδώ την υποκαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ποιος κρατάει πίσω τους εισαγγελείς να μην ερευνήσουν την υπόθεση;».

«Ερχεστε να φανείτε υπέρμαχοι με δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής εντός και εκτός συνόρων, ο αρχηγός σας, ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε να τον ακολουθήσει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς η Εύα Καϊλή, που ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λειτουργούσε ως δούρειος ίππος της Νέας Δημοκρατίας; «Τι μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης; Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση. Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση, υπάρχει ένας συνδυασμός, εσείς με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». «Και εγώ θέλω, κ. Κατρίνη, να καρφώσω μπροστά στον Αντετοκούνμπο, αλλά δεν μπορώ».

«Συνεχίζουμε. Ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για μία ακόμη τετραετία».

Σχετικές ειδήσεις