ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον τέως στον… Παππά: Μαλλιά - κουβάρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Από τον τέως στον… Παππά: Μαλλιά - κουβάρια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Η ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση και μεταφέρει την πολιτική ατζέντα από τις υποκλοπές και τον τέως βασιλιά στο ειδικό δικαστήριο και στις καταγγελίες εναντίον του Νίκου Παππά – Παράλληλη κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα

Το μόνο βέβαιο σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι ότι δεν θα πλήξουμε. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να γίνουν μαλλιά κουβάρια μετά τις καταγγελίες της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα για βαλίτσες με λεφτά που πηγαινοερχόντουσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ άδραξε την ευκαιρία και πέρασε στην αντεπίθεση και με αφορμή τις αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο για τις σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα με τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εκκωφαντική σιωπή του Αλέξη Τσίπρα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. «Έφευγαν φάκελοι και τσάντες με χρήματα από το γραφείο του κ. Καλογρίτσα τα οποία ήταν χρήματα για βοήθεια προς το κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ)». Με αυτά τα λόγια ενώπιων του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, η Ευθαλία Διαμαντή, η επί 40 χρόνια ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία, περιέγραψε όσα διαδραματίζονταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατάθεσή της σημείωσε ακόμη ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει από τον Χρήστο Καλογρίτσα να βοηθήσει ώστε να ιδρυθεί τηλεοπτικός σταθμός, που θα ήταν στην ουσία κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιέγραψε τις καθημερινές συναντήσεις του με τον Νίκο Παππά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πριν πάει στο Μαξίμου ερχόταν στα γραφεία της εταιρείας.

Η κατάθεση της Ευθαλίας Διαμαντή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου και της Νέας Δημοκρατίας, που μιλούν για αμείλικτα ερωτήματα και καλούν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί, να πάρει θέση, την ώρα, κυρίως, που τους τελευταίους μήνες εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, επιστρατεύοντας το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού». Ο Γιάννης Οικονόμου, με τον πιο επίσημο τρόπο, έκανε λόγο για διαδρομές μαύρου χρήματος, που αποκαλύπτονται, για την χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογραφικών βραχιόνων του, βάζοντας στο επίκεντρο της κριτικής τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά χρωστάει σαφείς απαντήσεις στον ελληνικό λαό για όλα αυτά που επί χρόνια υποκριτικά αρνιόταν πως είχαν συμβεί» δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θέτει σειρά αναπάντητων ερωτημάτων: «γνώριζε ο κ. Τσίπρας τις δραστηριότητες του κ. Παππά, του στενότερου και παλιότερου συνεργάτη του; γιατί εξακολουθεί να τον στηρίζει και να τον καλύπτει πολιτικά; Πόσες σακούλες και με τι ποσά κατέληξαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ;».

ΝΔ: «Ο κ. Παππάς φοβάται τον Καλογρίτσα;»

Κάνοντας ένα βήμα παρακάτω, η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της μιλά για τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, είτε να αποπειραθεί να δικαιολογηθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σαν άλλος Τσουκάτος, ότι το έκανε «για το το καλό του κόμματος, είτε να σιωπήσει, παραδεχόμενος ότι κατά σύστημα λάμβανε «μαύρο χρήμα».

Απαντήσεις επί της ουσίας για τις αποκαλύψεις της Ευθαλίας Διαμαντή δεν έχουν δοθεί έως τώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Παππάς προαναγγέλλει μήνυση εναντίον της, κάνοντας λόγο για ψευδομάρτυρα, για υποβολείς, που επιλέγουν το δρόμο της λάσπης και για αστήρικτους και άσφαιρους αντιπερισπασμούς. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψάχνει να στήσει κάποιο αφήγημα. Κοινός παρονομαστής στις δηλώσεις τόσο της Κουμουνδούρου, όσο και του πρώην υπουργού, ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις σχέσεις τους με τον Χρήστο Καλογρίτσα, λένε από την Πειραιώς.

Μάλιστα στη ΝΔ αναρωτιούνται: «Το ότι ο κ. Παππάς δεν μηνύει τον κ. Καλογρίτσα, δύο πράγματα καταδεικνύει: Είτε όσα λέει ισχύουν και αποδεικνύονται, είτε τον φοβάται για όσα ακόμα μπορεί να αποκαλύψει» και συνεχίζουν: «Αναμένουμε με ανυπομονησία την υλοποίηση της δεδηλωμένης πρόθεσης του κ. Παππά να μηνύσει τη γραμματέα του κ. Καλογρίτσα για τις καταγγελίες της. Ωστόσο μας προκαλεί εντύπωση ότι δεν έχει μηνύσει τόσα χρόνια τον ίδιο τον κ. Καλογρίτσα που έχει καταγγείλει με λεπτομέρειες το πού κατέληγε το μαύρο χρήμα που έφευγε με τσάντες από το γραφείο του, βάσει όσων κατήγγειλε χθες η γραμματέας του».

Σφάζονται και στο ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο, που έρχονται να ανατρέψουν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί «διεφθαρμένης» κυβέρνησης και «αμόλυντης» αντιπολίτευσης, πυροδοτούν ένα ακόμη μέτωπο, που στο κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την κόντρα, που η υπόθεση αυτή πυροδότησε, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Την ώρα, που στελέχη της Κουμουνδούρου και της Χ. Τρικούπη, ανέπτυσσαν τα…κοινά τους σημεία, επιχειρώντας να ενισχύσουν το αφήγημα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, με την απλή αναλογική, το ΠΑΣΟΚ έρχεται να μιλήσει για σοκαριστική κατάθεση και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για καταγγελίες, που πλήττουν την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής. Στην εξίσωση πρέπει να προσθέσει κανείς και μια λεπτομέρεια: δικηγόρος του Χρήστου Καλογρίτσα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η κριτική από το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη προς την Κουμουνδούρου προκάλεσαν και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, ανασύροντας και το αφήγημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η Εύα Καϊλή ήταν πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, έβαλε στο ίδιο «κάδρο» και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Απομένει να φανεί αν η Χαριλάου Τρικούπη θα σπεύσει προς υπεράσπιση του στελέχους της ή όχι…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση καταγράφουν τις ρωγμές, που εμφανίζονται, επισημαίνοντας το πόσο αβέβαιη είναι η οποιαδήποτε προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, γεγονός, που όπως σημειώνουν, ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη να προκύψει από τις επερχόμενες κάλπες μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.

Σχετικές ειδήσεις:

Ειδικό Δικαστήριο: Αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις της γραμματέως Καλογρίτσα

Ειδικό δικαστήριο: Ένταση μετά την κατάθεση για τις «τσάντες με χρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ»