ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Zητείται συναίνεση εν μέσω σφοδρής πόλωσης

Τροπολογία για Κασιδιάρη: Zητείται συναίνεση εν μέσω σφοδρής πόλωσης
INTIME NEWS

Η τροπολογία, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή

Στα πρώτα μέτρα της προεκλογικής περιόδου και με στόχο τη θωράκιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η κυβέρνηση… επιχειρεί να πατήσει φρένο στις επιδιώξεις του Ηλία Κασιδιάρη για την κάθοδο του κόμματός του ζητώντας την συγκατάθεση και των υπολοίπων κομμάτων.

Η τροπολογία, που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και βρίσκεται ήδη στα… χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Έχουμε ανθρώπους καταδικασμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που προσπαθούν με άλλη προβιά να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, για να ανακηρύξει ο Άρειος Πάγος υποψήφιο το κόμμα τους. Οφείλει η συντεταγμένη πολιτεία -πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος- να το αποτρέψει. Ο πρωθυπουργός συναισθανόμενος την ευθύνη και το χρέος θα προχωρήσει σ’ αυτή την πρωτοβουλία και ελπίζω να τύχει ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα το προχωρήσουμε. Δεν είναι κάτι που απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει ότι δεν θα δύναται να… ανάψει πράσινο σε υποψηφιότητα κόμματος, εφόσον προκύπτει ότι ο επικεφαλής του είναι στην πραγματικότητα «μπροστινός» ατόμου, το οποίο έχει καταδικαστεί και, επομένως, το κόμμα είναι νοητή συνέχεια «εγκληματικής οργάνωσης».

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση. Αυτήν τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δε βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση επάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα», πρόσθεταν, σε μία αναφορά που μπορεί να…διαβαστεί και ως άνοιγμα προς την Κουμουνδούρου.

Παρόλα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως επιφυλακτικοί και καταθέτουν δική τους πρόταση. «Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικές γραμμές:

- Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκώμενο.

- Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Αντίθετο και το ΚΚΕ

Τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις επικείμενες εκλογές σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Για ακόμα μια φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το ζήτημα θέσπισης νέων περιορισμών στη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές, στο όνομα της παρεμπόδισης των παραφυάδων τής εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής» αναφέρει το ΚΚΕ «για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις σχετικά με τους όρους συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές».

«Το ΚΚΕ έχει διαρκές μέτωπο στην πράξη απέναντι στις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις, πρωτοστατεί ώστε να απομονωθούν και να ξεριζωθούν από κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά και σχολείο. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τη δράση του μπορεί να τις τσακίσει, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, στον “κόρφο” τού οποίου βρίσκει συστηματικά καταφύγιο το ναζιστικό φίδι: Το σύστημα της εκμετάλλευσης», προσθέτει το σχόλιο τού Περισσού.

Τέλος, υπογραμμίζει: «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κλπ.».

Το σκέφτονται στο ΠΑΣΟΚ

Στο ερώτημα αν το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την ρύθμιση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε χθες ότι πρέπει πρώτα να δουν την τελική διατύπωση και κατά πόσον αυτή η διάταξη είναι αποτελεσματική, απηχώντας ταυτόχρονα τους κανόνες, του Συντάγματος και του κράτους δικαίου.

«Ακόμα και στις πιο έντονα φορτισμένες πολιτικές αντιπαραθέσεις της περιόδου 2012-2019, οποτεδήποτε η Χρυσή Αυγή έδειχνε το πραγματικό της πρόσωπο εντός και εκτός Βουλής, υπήρχε μία ομόθυμη και ειλικρινής καταδίκη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όπως εκπροσωπείται στη Βουλή. Αυτό νομίζω λέει πολλά και για τη στάση στο παρελθόν αλλά και για τη στάση στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει σε συναίνεση για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Προβληματισμός σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό «μπλόκο» σε Κασιδιάρη

Εκτός Βουλής οι εγκληματικές οργανώσεις: Κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση