ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη του Κέντρου με φόντο τις υποκλοπές

Η μάχη του Κέντρου με φόντο τις υποκλοπές
Στην γαλάζια παράταξη επιμένουν ότι η σύγκριση θα είναι προσωποπαγής πάνω στο ερώτημα: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;».
INTIME

Από τη μάχη του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή μπορούν να εξαχθούν και αρκετά συμπεράσματα πίσω από τις λέξεις και τις εκατέρωθεν καταγγελίες. Και στα δύο επιτελεία αισθάνονται νικητές για διαφορετικούς λόγους.

Από την μία πλευρά στη ΝΔ θεωρούν ότι το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί υποκλοπών κατέπεσε και δεν μπορεί να σταθεί επί της ουσίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι κατάφεραν να σπάσουν το μονοπώλιο Μητσοτάκη στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και να τον σύρουν στο γήπεδό τους σε μια συζήτηση περί Δικαιοσύνης και Δημοκρατικότητας. Παράλληλα εκτιμούν ότι «επέβαλλαν» στην προεκλογική ατζέντα το δίλημμα δεξιά – αριστερά (κάτι που δεν επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ μεταφέρουν τις κατηγορίες εναντίον του Μητσοτάκη συνολικά στην Κ.Ο. της ΝΔ.

Στην γαλάζια παράταξη επιμένουν ότι η σύγκριση θα είναι προσωποπαγής πάνω στο ερώτημα: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;».

Από την κόντρα στη Βουλή και με δεδομένη την απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε σαφές ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας πλαγιοκοπούν σφόδρα το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές των δύο πολιτικών στις εποχές των… πάμπερς και στο ερώτημα «Ένοχος ή βλαξ» που παραπέμπει στην περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά. Όπως δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην αποκαλούμενη δημοκρατική παράταξη της οποίας εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος μιας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στη Βουλή.

Η συνολική απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη από την σφοδρή πόλωση βοηθάει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να συλλέξουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν από την εκλογική δεξαμενή του Κέντρου. Για τη μάχη του Κέντρου θα ειπωθούν πολλά στην πορεία μέχρι τις εκλογές, αλλά στην πράξη το κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό: Θα πολωθεί βαθιά, σε μια προσπάθεια οι δύο μονομάχοι Μητσοτάκης και Τσίπρας να συσπειρώσουν όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους. Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αρκετές μεταλλάξεις και φαίνεται να είναι διαφοροποιημένο από τους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και, αντίστοιχα, από τους Κεντροδεξιούς που στηρίζουν τη ΝΔ. Το πραγματικό Κέντρο, στην τωρινή συγκυρία εκπροσωπείται ελάχιστα, είναι πολιτικά μετέωρο και εκλογικά διεκδικούμενο από τους δύο βασικούς πολιτικούς ανταγωνιστές.

Η κρίσιμη μάζα του Κέντρου θα μιλήσει προφανώς στη δεύτερη Κυριακή και θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών