ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο γρίφος του 7ου κόμματος και η αυτοδυναμία

Εκλογές 2023: Ο γρίφος του 7ου κόμματος και η αυτοδυναμία
Εκλογές 2023
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ένας από τους μεγάλους γρίφους των επερχόμενων εκλογών του 2023 είναι το πόσα κόμματα θα καταφέρουν τελικά να μπουν στη Βουλή και τι θα γίνει με το 7ο κόμμα (το κόμμα Κασιδιάρη), το οποίο μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην καταφέρει να συμμετάσχει σε αυτές. 

Στα επιτελεία όλων των κομμάτων υπάρχει έντονος προβληματισμός για το σχήμα που θα λάβει η πολιτική σκακιέρα αν τελικώς αποκλειστεί από τις εκλογές το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη, το οποίο στις δημοσκοπήσεις παρουσίαζε αξιοσημείωτη αύξηση.

Ο προβληματισμός προέρχεται κυρίως από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα την εκλογική δεξαμενή αυτού του κόμματος, το οποίο ορίζεται ως 7ο κόμμα. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται δύσκολο οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη να κινηθούν προς τη ΝΔ, αφού το κυβερνών κόμμα έφερε τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό τους.

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών και των δημοσκόπων αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτοί οι ψηφοφόροι θα μετακινηθούν είτε προς τα άλλα περιφερειακά σχήματα της δεξιάς πολυκατοικίας είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ως αντίδραση προς τη ΝΔ).

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές

Το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή και το τι ποσοστό θα λάβουν τα εκτός Βουλής κόμματα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αυτοδυναμία και τις έδρες του πρώτου κόμματος.

Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται η Βουλή να διαμορφώνεται μεταξύ των έξι ακόλουθων κομμάτων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ 25. Αν η Βουλή είναι πεντακομματική και το ποσοστό των εκτός κοινοβουλίου πάνω από 10% τότε το 151+ είναι μαχητό και μπορεί να φτάσει και τους 153 υπό καλές προϋποθέσεις…

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται κρίσιμη η μετακίνηση των ψηφοφόρων του 7ου κόμματος κάτι που θα φανεί ενδεχομένως στις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας την επόμενη εβδομάδα και θα έχουν μετρήσει τις αντιδράσεις για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη.