ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο για την απόφασή του να μην κατέβει στις εκλογές

Κώστας Καραμανλής
Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής
Eurokinissi

Χθες το βράδυ Κώστας Καραμανλής και Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά, με τον πρώην πρωθυπουργό να ενημερώνει ότι φεύγει τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και πως είναι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές

Mε μία λιτή ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός και επί 12 χρόνια πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές. Η απόφαση του κ. Καραμανλή κάποιους τους εξέπληξε ενώ κάποιους άλλους όχι, καθώς η «σιωπή» του πρώην πρωθυπουργού τους τελευταίους μήνες είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του.

Όλο το προηγούμενο διάστημα κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του. Όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργούς τους τελευταίους μήνες αξιολογούσε όλα τα δεδομένα και είχε καταλήξει πως είχε έρθει η ώρα να ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική πορεία μετά έπειτα από 14 χρόνια.

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια

Η τελευταία δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή ήταν στις 31 Αυγούστου 2022 στα Ανώγεια, όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο δήμος Ανωγείων στην Κρήτη, για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε τότε ηχηρή παρέμβαση για τις παρακολουθήσεις, ζητώντας να βγουν «όλα στο φως» και τόνισε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Καραμανλή και το μήνυμα για τις εκλογές

Πάντως, χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία των δύο ανδρών, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ο Κώστας Καραμανλής είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι φεύγει τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή και ότι είναι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.

Στην ανακοίνωση – δήλωσή του ο κ. Καραμανλής τονίζει πως στηρίζει πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή».

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Καραμανλή:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Μητσοτάκης για Καραμανλή: Υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή, συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Σχετικές ειδήσεις