ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη και η αναφορά σε Καραμανλή

Μητσοτάκης: Οι εκλογές του Μαΐου, η επίθεση σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη και η αναφορά σε Καραμανλή

Απαντήσεις για την τραγωδία των Τεμπών σε ανθρώπους που επιβίωσαν από τη μοιραία σύγκρουση των τρένων στις 28 Φεβρουαρίου έδωσε, μιλώντας στους «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι είπε για Τσίπρα – Καραμανλή και οι αιχμές κατά Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός Δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα που έστειλαν στην εκπομπή παιδιά που ήταν μέσα στο τρένο και είπε ότι τα νέα παιδιά έχουν κάθε λόγο να είναι θυμωμένα αλλά πρέπει να βάλουν κι αυτά πλάτη για να αλλάξει η χώρα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι άκουσε προσεκτικά τα μηνύματα των νέων παιδιών και τα λαμβάνει υπόψη του… και πρόσθεσε ότι ήταν η στιγμή που η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες.

«Θα πάρει καιρό να αισθανθούμε ανέμελοι μπαίνοντας ξανά στο τρένο», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. «Θα φροντίσω να μάθουμε ακριβώς τι έγινε, θα ρίξω ένα μεγάλο προβολέα». Μιλώντας για το κομματικό κράτος που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια τόνισε: «Έχετε δίκιο να το λέτε και θα έλεγα ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα και ενδεχομένως και το τρίτο το οποίο, δηλαδή αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ, που κληρονόμησε πολλές από τις παθογένειες του ΠΑΣΟΚ, κινήθηκαν…».

Σύγκρουση με το βαθύ κράτος

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος βρέθηκε απέναντι σε αυτό το κράτος «απέναντι σε αυτό το κομματικό κράτος βρέθηκα αντίπαλος. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2013 τοποθετήθηκα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πάλεψα και αγωνίστηκα για την έννοια της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Χιλιάδες, χιλιάδες κάθε μέρα έξω από το υπουργείο. Ήμουν ο πρώτος, ο οποίος -επιτρέψτε μου μία φράση ακόμα- ο οποίος έλεγξε τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο, όπου δεν είχαμε ουσιαστικά καμία τιμωρία. Και για πρώτη φορά τα πειθαρχικά συμβούλια λειτούργησαν. Τότε είχα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απέναντι μου. Τώρα το αίτημα δεν είναι ένα αίτημα: «Θέλουμε αξιολόγηση» - «Δε θέλουμε αξιολόγηση». Αυτοί που δε θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train «Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μία συζήτηση επ' αυτού με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στο σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το τοπικό σύστημα στην Λάρισα λειτουργούσε: «το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε στη Λάρισα από τον Νοέμβριο του ‘22. Αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφιβολίας και θέλω να το τονίσω και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά όποιον ισχυρίζεται κάτι διαφορετικό» και άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγόρησε λέγοντας: «αυτό το οποίο έγινε από τον κ. Τσίπρα στη Λάρισα ήταν επικοινωνιακό σόου. Πήγε σε έναν άλλο χώρο. Δεν πήγε καν στο χώρο του σταθμού της Λάρισας να δει ότι ο πίνακας δουλεύει. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτό. Νομίζω ότι προσβάλουμε όχι τη νοημοσύνη, τις απαιτήσεις των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα για το τι πρέπει να γίνει».

«Θα συγκρουστώ με αυτά που δεν μου αρέσουν»

Παραδέχθηκε το μερίδιο ευθύνης που όπως είπε «μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε» και δήλωσε αποφασισμένος για «μια μεγάλη ορμή για αλλαγή. Αν κάτι έχω αποφασίσει μέσα μου είναι ότι θα είμαι πολύ πιο τολμηρός στο να συγκρουστώ με αυτά τα οποία ο ίδιος βλέπω ότι δεν μου αρέσουν».

Αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές και με απόλυτη ειλικρίνεια είπε: «Φιλοδοξώ να ξανακερδίσω εκλογές και πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Όμως αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γεννήσει αισθήματα σιγουριάς και αλαζονείας. Και να σας πω και κάτι. Η Ευδοκία νομίζω το είπε στη συνέντευξη. «Κάνει κανείς σχέδια και ο Θεός γελά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ζήτημα των ψηφοδελτίων θα το συζητήσει με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή όταν έρθει η ώρα…

Αναφέρθηκε και στην οργή που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις λέγοντας: «Ευτυχώς το κόμμα του «κανένα» δεν έχει πάρει ακόμα κεφάλι. Αλλά βλέπουμε σίγουρα μια μεγαλύτερη… Περισσότερα αρνητικά συναισθήματα κι απέναντι στην κυβέρνηση -απολύτως αναμενόμενο μετά από μια τέτοια τραγωδία- αλλά απέναντι και συνολικά στο πολιτικό σύστημα…». Επέμεινε στην άποψή του κατά της απλής αναλογικής λέγοντας: «Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω και θα εξακολουθώ να υπερασπίζομαι την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη. Γιατί η δεύτερη κάλπη είναι αυτή η οποία μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, ότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Αιχμές για ΠΑΣΟΚ

Ο Πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη τονίζοντας: «ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχτηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος… Αρνήθηκε τη συνάντηση, αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει», προσθέτοντας: «αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση. Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές».

Πότε θα γίνουν εκλογές;

Με την συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την απόφασή του για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών μέσα τον Μάιο - χωρίς πάντως να διευκρινίζει αν οι κάλπες θα στηθούν στις 21 ή στις 28 Μαΐου, «σβήνοντας» έτσι τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει μετά τα Τέμπη και έκαναν λόγο για κάλπες ακόμα και στις αρχές Ιουλίου. . . Κατόπιν αυτού, οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν στις 2 ή στις 9 Ιουλίου. «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως… κόρη οφθαλμού».

Σχετικές ειδήσεις:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, «βαριά η προσωπική ευθύνη μου για τα Τέμπη»

Μητσοτάκης σε Θεοδωράκη: Τέλος στα σενάρια για καλοκαιρινές εκλογές - Ο μήνας που θα στηθούν κάλπες

Τσίπρας: Τι ακριβώς θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης 12 ώρες μετά το δυστύχημα;