ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο: Μπλε κυβέρνηση και με άλλα χρώματα

Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η ΝΔ είναι ανοιχτή παράταξη και θα ενσωματώσει και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε από τη Λαμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το ίχνος των προθέσεών του
Eurokinissi

«Η ΝΔ είναι ανοιχτή παράταξη και θα ενσωματώσει και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», τόνισε από τη Λαμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το ίχνος των προθέσεών του

Καθαρό κάλεσμα προς το χώρο του Κέντρου απηύθυνε από την Λαμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σε συνέντευξή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κυβέρνηση πλειοψηφίας από ένα κόμμα, όχι από ένα χρώμα». Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως άνοιγμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα κυρίως σε πρόσωπα που κινούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης (ευρύτερα του ΠΑΣΟΚ δηλαδή).

«Το μπλε ταιριάζει με το μπλε. Και εξάλλου το μπλε είναι το εθνικό μας χρώμα, είναι το χρώμα της σημαίας μας, είναι το χρώμα του ουρανού, είναι το χρώμα της θάλασσας. Αλλά το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα. Και γιατί το λέω αυτό; Διότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, είναι μία ανοιχτή παράταξη, η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες. Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη», είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε με τον τρόπο αυτό τη στρατηγική του επί της αυτοδυναμίας, την οποία όχι μόνο δεν εγκαταλείπει, αλλά αντίθετα πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει το θολό αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη για εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά ότι αυτό το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη διώχνει ψηφοφόρους και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία μεσομακροπρόθεσμα θα πέσουν στην αγκαλιά της ΝΔ. Οι κυβερνήσεις ενός κόμματος και όχι ενός χρώματος, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι οι πλέον δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στο δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει», εξέφρασε στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε μάλιστα την ευκαιρία να εξηγήσει γιατί είναι επικίνδυνη η απλή αναλογική και για ποιο λόγο δεν προχωρούν, όπως πρόσθεσε, τα σχήματα συνεργασιών στην Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Δεν περπατάνε οι κυβερνήσεις συνεργασίας…

«Σε όσους ισχυρίζονται ότι η απλή αναλογική είναι το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, θα τους ζητούσα να δουν τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, οι οποίες έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Να αναφέρω ενδεικτικά δύο: Η μία είναι ο βόρειος γείτονάς μας, η Βουλγαρία, η οποία σε λίγες από μέρες τώρα θα έχει τις πέμπτες, επαναλαμβάνω, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε και το παράδειγμα του Ισραήλ, αλλά και της Γερμανίας, η οποία κλονίζεται τις τελευταίες ημέρες παρά το γεγονός ότι έχει κουλτούρα συνεργασιών: «Μια άλλη χώρα, η οποία ταράζεται σήμερα και από μεγάλες διαδηλώσεις, είναι το Ισραήλ. Και εκεί υπάρχει απλή αναλογική. Υπάρχει μείζον ζήτημα κυβερνησιμότητας. Αλλά τολμώ να πω ότι και σε πολλές άλλες χώρες που υπάρχουν κυβερνήσεις συνασπισμού, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στη συνεννόηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, μία χώρα η οποία έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας και παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

Σχετικές ειδήσεις

Λαμία: Ατάκα «αιφνιδιασμός» για τις εκλογές στον πρωθυπουργό - Η αντίδρασή του

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Το αίτημα για αυτοδυναμία συνδέεται με την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση»

Εκλογές 2023 -Παπαργύρης: Κανένα αριθμητικό σενάριο δεν προκύπτει για κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη