ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 -Παπαργύρης: Κανένα αριθμητικό σενάριο δεν προκύπτει για κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη

Εκλογές 2023 -Παπαργύρης: Κανένα αριθμητικό σενάριο δεν προκύπτει για κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη

Εκλογές 2023: Τι ανέφερε ο διευθυντής ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 σχετικά με το πόσο εφικτή φαίνεται να είναι μία σχετική κυβέρνηση συνεργασίας.

Από τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα και με βάση τους πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ των κομμάτων, «προφανώς αυτή τη στιγμή κανένα αριθμητικό σενάριο δεν προκύπτει», ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαργύρης για να συνεχίσει:

«Αυτή τη στιγμή όμως βλέπουμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 150 έδρες. Πόσο μακριά είναι το 150 από το 151; Από κει και πέρα είναι και η άλλη εναλλακτική, την οποία όμως πολιτικά την έχει απορρίψει ο κ. Ανδρουλάκης λέγοντας ότι δεν συνεργάζεται με τον κ. Βαρουφάκη. Επομένως αν βρισκόμαστε όντως μπροστά σε ένα αδιέξοδο και αυτό ακριβώς νομίζω είναι που θα προσπαθήσει να τονίσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα, ότι όλα τα υπόλοιπα οδηγούν σε αδιέξοδα και η μόνη πραγματική λύση είναι η αυτοδυναμία. Θα δούμε αν όμως οι πολίτες θα πειστούν για αυτό το πράγμα».

Συνεχίζοντας, ο διευθυντής ερευνών της GPO, τόνισε πώς «φαίνεται να απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο η αυτοδυναμία της ΝΔ» στην δεύτερη κάλπη. «Ωστόσο δεν θα μπω στον πειρασμό να κάνω τέτοιου είδους εκτίμηση και πρόβλεψη, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι δυναμική θα αναπτυχθεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν γνωρίζουμε ούτε το ποσοστό της ΝΔ στις πρώτες εκλογές ούτε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί τα δύο κόμματα να είναι τελικά κοντά, αυτό θα αναπτύξει άλλες δυναμικές. Αυτό θα πιέσει πάρα πολύ το τρίτο κόμμα και όλα τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα Δεν θα μπορέσουμε να το δούμε αυτό μέχρι τουλάχιστον να έχουμε τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών της πρώτης κάλπης».

Αναφορικά με την κουλτούρα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, ο Αντώνης Παπαργύρης σημείωσε ότι στους πολίτες είναι πολύ πιο ώριμη από ό,τι είναι στα πολιτικά κόμματα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται στην Ελλάδα, όπως είχαμε δει και κατά τη διάρκεια των χρόνων των μνημονίων, ότι σε πολλές περιπτώσεις η κοινή γνώμη, οι πολίτες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό πιο έτοιμοι να δεχτούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τις οποίες δυσκολεύεται να αποδεχτεί και να τις ενστερνιστεί το πολιτικό σύστημα. Από εκεί και πέρα οι πολίτες φυσικά και αναγνωρίζουν και βλέπουν από αυτά τα οποία ακούν από τα πολιτικά κόμματα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολιτικές σύμπλευσης, δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις», ενώ παράλληλα επεσήμανε επίσης ότι οι πολίτες δεν θέλουν να μπουν σε μια διαδικασία ατέρμονων εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες θα παράγουν αστάθεια.

«Από εκεί και πέρα το δίλημμα θα παραμείνει σταθερό, δεν θα αλλάξει, θα αλλάξουν οι παράμετροι, αλλά το δίλημμα παραμένει σταθερό. Η ΝΔ έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας. Από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θεωρεί την απλή αναλογική παράγοντα αστάθειας, το οποίο παράγει τερατογενέσεις και διάφορα άλλα. Αυτό ωστόσο παραμένει να είναι το κεντρικό δίλημμα, αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας και η κυβέρνηση συνεργασίας για τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην κάλπη της απλής αναλογικής, στην υπόθεση εργασίας ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα» είπε καταλήγοντας ο διευθυντής ερευνών της GPO.

Διαβάστε επίσης:

Τον Μητσοτάκη δείχνει ως «αρχηγό» του «βαθέως κράτους» ο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Το μυστήριο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και το κάψιμο των σεναρίων συνεργασίας

Ο Ερντογάν ευχήθηκε στον Μητσοτάκη για την εθνική εορτή αποτίναξης του τουρκικού ζυγού