ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το μυστήριο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και το κάψιμο των σεναρίων συνεργασίας

Εκλογές 2023: Το μυστήριο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και το κάψιμο των σεναρίων συνεργασίας

Τελικά όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων οι ωραίες συνεργασίες όμορφα καίγονται -Τι συμβαίνει με τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Πόσο βάση έχουν τα σενάρια που τον θέλουν για προτεινόμενο πρωθυπουργό;

Τουλάχιστον για την πρώτη Κυριακή όπως όλα δείχνουν στην μετά των Τεμπών εποχή τα σενάρια περί κυβέρνησης ηττημένων ή περί κυβερνήσεων ειδικού σκοπού πάνε όλα στο περιθώριο.

Πρώτος φρόντισε να κάψει τα σενάρια περί συνεργασιών ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν ότι χρειάζεται κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Η επιμονή του κυρίου Ανδρουλάκη περί κυβερνήσεων χωρίς το Μητσοτάκη και χωρίς τον Τσίπρα φαίνεται να καίει όλες τις γέφυρες και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με βάση τα νέα δημοσκοπικά ευρήματα - τα οποία διαμορφώνονται εντός του πολύ κακού κλίματος μετά την τραγωδία των Τεμπών - δεν φαίνεται να προκύπτει καμία κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή.

Ειδικά η διευκρίνιση του κυρίου Ανδρουλάκη ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με το ΜεΡΑ25 και τον Βαρουφάκη τους οποίους θεωρεί δραχμής τες καίει εντελώς και το σενάριο της Προοδευτικής Διακυβέρνησης το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καθαρές αποστάσεις Μητσοτάκη

Ο δεύτερος που φρόντισε να κάψει τα σενάρια μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παίρνει καθαρές αποστάσεις από το Νίκο Ανδρουλάκη και από την επιθυμία του τελευταίου να είναι ρυθμιστής της όποιας επόμενης κυβέρνησης προκύψει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να υποβαθμίζει τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τους όρους που βάζει ο κύριος Ανδρουλάκης για την επόμενη των εκλογών.

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με γρίφους επί των ονομάτων προσπαθεί να διατηρήσει το κόμμα του στην εξίσωση της πόλωσης για τη διακυβέρνηση. Άλλωστε από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι αυτά τα οποία ισχυρίζεται ο κ. Ανδρουλάκης για τις μετεκλογικές συνεργασίες εκτός του ότι είναι ιδιαιτέρως θολά δε στέκουν καν στο πλαίσιο της πολιτικής αριθμητικής και του ορθολογισμού. «Προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση είναι εξωφρενικά αυτά τα οποία ισχυρίζεται και δεν έχουν κάποια λογική συνέχεια», εκτιμούν στο Μαξίμου.

Παράλληλα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν εγκαταλείπει το σενάριο της αυτοδυναμίας για τη δεύτερη Κυριακή αλλά το ενισχύει ακόμα περισσότερο ζητώντας ουσιαστικά καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Στάση αναμονής για τα σενάρια συνεργασίας τηρεί και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την μπερδεμένη ομολογουμένως στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργό που θα προτείνει ο Ανδρουλάκης μετά τις κάλπες. Ήδη η ονοματολογία γύρω από το όνομα ενός εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού έχει φουντώσει με διαρροές τις όποιες κανείς δεν διαψεύδει και κανείς δεν επιβεβαιώνει.

Τις τελευταίες ημέρες αν και υπάρχει ένα focus γύρω από το όνομα του Βαγγέλη Βενιζέλου οι πληροφορίες που διακινούνται εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη έρχονται από τρεις δεξαμενές υποψηφίων πρωθυπουργών:

-Από πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας εκτός του Βενιζέλου ενδεχομένως και τον Γιώργο Παπανδρέου. Από πρόσωπα που επίσης κινούνται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να είναι κομματικά στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου.

-Από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ή ενδεχομένως ο Αντώνης Σαμαράς ή κάποιο άλλο πρόσωπο της δεξιάς.

-Από στελέχη της ευρύτερης αριστεράς όπως ο Γιάννης Δραγασάκης ή ο Φώτης Κουβέλης. Πρακτικά όμως όλα τα παραπάνω είναι ανυπόστατα υπό την έννοια ότι κάνεις δεν έχει ερωτηθεί από τον κύριο Ανδρουλάκη και κάνεις δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεπώς όλα αυτά τα ονόματα έπεσαν στο τραπέζι είτε για να καούν, είτε για να στρέψουν την πολιτική ατζέντα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η περίπτωση Βενιζέλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η στάση του κυρίου Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος αφότου μπήκε στο κάδρο ούτε διαψεύδει, ούτε επιβεβαιώνει. Συντηρεί παρόλα αυτά τη σχετική συζήτηση για το πρόσωπό του αν και διαμαρτύρεται ότι όποιος λέει το αυτονόητο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδιαφερόμενος για τη θέση του πρωθυπουργού «αγνώστου Χ».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι γέφυρες καίγονται προεκλογικά, μετά τις κάλπες όλα τα κόμματα θα αναγκαστούν να αναδιατάξουν τις στρατηγικές τους και ενδεχομένως να δούμε καταστάσεις που σήμερα απορρίπτονται μετά βδελυγμίας...

Σχετικές ειδήσεις