ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Καμία ιδιωτικοποίηση - Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο

Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: Καμία ιδιωτικοποίηση - Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στον ΣΚΑΪ μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εκλογές και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομία και τα μέτρα στήριξης, τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης του νερού και τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.

Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη δύο φορές να συναντηθούν, όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νερό. «Οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. «Η πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή. Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μετά όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν το δρόμο τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, όπως εξήγησε «σε δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως όλοι πρέπει να σκεφτούμε τα προβλήματα της απλή αναλογικής και έθεσε τα διλλήματα των εκλογών, καταλήγοντας πως πρέπει «να αναλογιστούν οι πολίτες αν σήμερα, το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη. Ωστόσο ο λαός θα μας υποδείξει τι θα γίνει» και επανέλαβε ότι «Για μένα σημασία έχει η πρώτη κάλπη».

Δείτε το βίντεο:

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Για τις επερχόμενες εκλογές: Υπάρχουν προβλήματα που γεννάει το εκλογικό σύστημα. Μία κάλπη θέλουμε, αυτή της 21ης ΜΑιου. Τα διλήμματα είναι πολύ σαφή, αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Αν θα προστατεύουμε τα σύνορα μας. Αν η φωνή της Ελλάδας θα μετράει στην Ευρώπη ή θα παρακαλάει για υποστηρικτικές παροχές. Αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Όταν έρθει η ώρα της κρίσης οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν. Θα αναλογιστούν αν η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019.

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αν χρειαστεί και δεύτερη, τότε πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν για σταθερότητα. Αν έχουμε ισχυρό ποσοστό εκεί, μετά τα πράγματα θαπάρουν τον δρόμο τους αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη.

Με την απλή αναλογική, δύσκολα θα βγουν τελικά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το σύστημα όμως, ενώ αυτός εκλέχτηκε με αυξημένη αναλογική. Τι θα συνέβαινε στην κρίση στον Έβρο, στην πανδημία, αν έπρεπε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Την αυτοδυναμία μπορούμε να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου είναι στην πρώτη, εκεί θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας.

Για τα ελληνοτουρκικά: Πάντα επιδιώκαμε την εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία, αλλά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια σε αυτή τη στάση και να λύσουμε τα προβλήματά μας, δηλαδή αυτά των θαλασσίων ζωνών. Δεν θέλουμε να είμαστε σε διαρκή τροχιά σύγκρουσης, αλλά αν επιμείνει σε αυτό, θα υπάρχει μεγάλο κόστος. Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Τουρκία απομονώθηκε διεθνώς, κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Για τον φράχτη στον Έβρο: Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς πόρους είτε με ευρωπαϊκά χρήματα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται - πώς είναι δυνατόν να ζητάει ο κύριος Παπαδημούλης να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο; Το κόστος μόνο της επέκτασης είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, θα επιδιώξω να μην το πληρώσουμε αυτό εμείς. Όσοι τρων τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, τους καλώ να έρθουν στον Έβρο να δουν την πραγματικότητα και μετά θα αλλάξουν άποψη.

Για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην ΑΣΟΕΕ: Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για το περιστατικό με τον πυροβολισμό του αστυνομικού είπε το αυτονόητο. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα της επιθετικής παραβατικότητας και η αστυνομία πρέπει να είναι ενισχυμένη για την ασφάλεια του πολίτη. Τη θέλουμε δίπλα στον πολίτη, όχι στα γραφεία.

Για όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού: Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα υπό κρατικό έλεγχο.

Για τις αλλαγές στο κράτος: Μεγάλη τομή το gov.gr, που έκανε τη ζωή όλων των πολιτών πιο εύκολη, αντί για τις ουρές, όλα διεκπεραιώνονται από το κινητό. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας πρέπει να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος. Το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε μια κακή νοοτροπία ωχαδερφισμού. Είμαι αποφασισμένος να τα αλλάξω αυτά. Πλέον οι συντάξεις βγαίνουν σε διάστημα 2 μηνών -δώσαμε βήμα γραφής πως μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος.

Για το ΕΣΥ: Το υγειονομικό σύστημα εξαντλήθηκε από την πανδημία. Η δημόσια υγεία είναι μια από τις τρεις πρώτες προτεραιότητες για την επόμενη 4ετία, με προσλήψεις γιατρών, εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς (MyHealth) είναι σημαντικές τομές, όπως και πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Μπορούμε να έχουμε μια καλή πρωτοβάθμια υγεία και καλύτερο σύστημα αεροδιακομιδών.

Για την οικονομία: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα αντίθετα από αυτά που λέει τώρα. Το πακέτο παροχών του κοστίζει 45 δισ., δεν το ήξερε καν όταν τον ρώτησα. Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που πρέπει - αν έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, τότε αυτό θα γίνει πριν το τέλος του 2023. Αυτό θα μας δώσει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες. Η ανάπτυξη που θα έλθει σημαίνουν καλύτεροι μισθοί. Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Ξεπεράσαμε τον στόχο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έφθασε τα 780 ευρώ. Είναι μια ανακούφιση αυτό και ξέρω ότι η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά αυτή ήταν σημαντική παρέμβαση.

Υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις μας για τις φορολογικές μειώσεις. Δώσαμε σημαντικά κίνητρα για καινοτομία, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θα εξετάσουμε το τέλος επιτηδεύματος, με στόχο να το μηδενίσουμε αρκεί να φτάσουμε στη φορολογική συμμόρφωση.

Για τις συντάξεις: Για πρώτη φορά ξεπάγωσαν οι συντάξεις και είδαν αύξηση 7,75% όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς το δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας - εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους την έχουν. Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνουν φάρμακα.

Για το Καλάθι του Νοικοκυριού: Το Καλάθι του Νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει πολύ καλά. Το μιμείται και το Βέλγιο. Δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διατηρείται αυτή η πληθωριστική έξαρση. Το market pass έχει ημερομηνία λήξης, θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φανεί στον πολίτη, αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Έχουμε ακρίβεια, αλλά και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, με τα διάφορα εργαλεία που έχουμε όπως το e-katanalotis.

Για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων στους νέους: Μου έλεγαν νέοι ότι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους. Δημιουργούμε το πρόγραμμα για ανακαινίσεις και επισκευές με επιδότηση των επιτοκίων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Εφόσον συμπληρωθούν οι αιτήσεις των νέων ζευγαριών, θα διπλασιάσω τους πόρους για το πρόγραμμα. Θα ξαναδούμε και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, βοηθούν τον τουριστικό τομέα αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση. Υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη: Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου, μια γροθιά στο στομάχι. Ανέλαβα την ευθύνη γιατί το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν ήταν έτοιμο επί των ημερών μας. Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Εγγυώμαι ότι τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν καλά και δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη. Αξιολόγηση στο δημόσιο θα γίνει παντού.

«Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα - το βράδυ της 21ης Μαϊου θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός, δύο φορές ζήτησα να τον δω κι αυτός αρνήθηκε να με συναντήσει», σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις