ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τι γυρεύει ο Τσίπρας στον «παλιόφιλο» Σολτς; - Η πιθανή νίκη και η προσωπική σχέση

Εκλογές 2023: Τι γυρεύει ο Τσίπρας στον «παλιόφιλο» Σολτς; - Η πιθανή νίκη και η προσωπική σχέση
INTIME

Εκλογές 2023: Μια διήμερη επίσκεψη-έκπληξη, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, που θα βρεθεί στο Βερολίνο, έχοντας στις αποσκευές του πολλά θέματα προς συζήτηση. Από τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την οικονομία, μέχρι και τη σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει την είσοδο του επιβλητικού κτηρίου «Βίλι Μπραντ», που βρίσκεται στην καρδιά του Βερολίνου, όπου θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς. Ο γερμανός Καγκελάριος είναι ένας «παλιόφιλος» του Αλέξη Τσίπρα, αφού γνωρίζονται πολλά χρονιά, από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών και οι δυο τους διατηρούν άριστες σχέσεις.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε λάβει πρόσκληση από την πλευρά του Όλαφ Σολτς, το 2021, για να παραστεί σε δεξίωση που πραγματοποίησε το SPD, την παραμονή των κρίσιμων εκλογών που το έφεραν στην εξουσία. Ήταν και ο μοναδικός ηγέτης κόμματος που δεν άνηκε στην πολιτική «οικογένεια» των Σοσιαλιστών, που παραβρέθηκε, γεγονός καθόλου τυχαίο.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών, είναι πως ο Καγκελάριος της Γερμανίας -ανεξάρτητα από το ποιος είναι- σπάνια βλέπει ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης που επισκέπτονται τη χώρα – κάτι που θα πρέπει να επισημανθεί.

Επομένως, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως η συνάντηση με τον Σόλτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με Μπλινκεν – ο οποίος, επίσης, σπάνια βλέπει αρχηγούς της αντιπολίτευσης στις δικές τους επισκέψεις στο εξωτερικό. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα την περιγράφουν ως ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα για τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον αρχηγό τους, αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ξανά κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά την 21η Μαΐου.

Παρά τις στενές σχέσεις που διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές, συνολικά, και με το πλέον ιστορικό κόμμα, το SPD, ειδικά, θέλει να δώσει ένα σαφές στίγμα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην «οικογένεια» της Αριστεράς, αφού στο πρόγραμμα του αρχηγού του βρίσκεται και συνάντηση με το Die Linke, το «αδελφό» κόμμα του στη Γερμανία.

Βέβαια, είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως «γέφυρα» της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Υπό αυτό το πρίσμα, μοιάζει λογικό το ότι οι διμερείς συνομιλίες θα εστιάσουν σε οικονομικές εξελίξεις επόμενης περιόδου, αλλά και στη στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Ένα θέμα, δηλαδή, που απασχολεί άμεσα το εγχώριο πολιτικό σκηνικό ενόψει των προσεχών εκλογών, αλλά ενδεχομένως να απασχολήσει και τη Γερμανία, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι «αρρυθμίες» στην κυβέρνηση συνεργασίας του Βερολίνου.

Σχετικές ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπλέκει την Ελλάδα στον εμφύλιο του Σουδάν

Διήμερη επίσκεψη Τσίπρα στην Γερμανία - Συνάντηση με Όλαφ Σολτς