ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Η ανάκτηση της συσπείρωσης της ΝΔ και η δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Θέλουν ή όχι «κυβέρνηση ηττημένων οι πολίτες;» - Γιατί απορρίπτουν την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή; Τι δείχνει η έρευνα της Alco για τον Alpha;

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας η ΝΔ εμφανίζεται να επιστρέφει σε ικανοποιητικά ποσοστά συσπείρωσης κάτι που δεν ίσχυε την περίοδο της τραγωδίας στα Τέμπη. Τα βασικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την έρευνα που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlpha με τον Αντώνη Σρόιτερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alco, η ΝΔ συγκεντρώνει 31,6%, έναντι 25,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία η ΝΔ επαναπατρίζει τους ψηφοφόρους που είχαν μετακινηθεί στην γκρίζα ζώνη μετά τα Τέμπη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «τσιμπάει» λίγο (0,6%).

Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να πέφτει στο 8,9% (από 9,3%), το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 6,1%, η Ελληνική Λύση είναι στο 3,8%, το ΜέΡΑ25 στο 3,7%, ενώ το κόμμα Ηλία Κασιδιάρη φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή με 3,2%.

Για τη ΝΔ τα καλά νέα είναι ότι έχει συσπείρωση 74%, έναντι 77% τον Φεβρουάριο και 68% τον Μάρτιο. Σημαντικό είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 51% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές και όχι κυβέρνηση ηττημένων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25. Επίσης, το 62% απαντά ότι επιθυμεί δεύτερες κάλπες αντί για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς οι πολίτες δεν θέλουν οιαδήποτε συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Στη μέτρηση της Alco το 36% επιθυμεί να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι 26% που θέλει δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα και 32% που απαντά «σε κανένα».

Στο κάδρο και το ΠΑΣΟΚ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει πλέον στο κάδρο της επικινδυνότητας των εκλογών και το ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη τους οποίους προειδοποιεί: Θα ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ και θα σας βγει Τσίπρας!

«Απευθύνομαι, λοιπόν, και στους φίλους μας που ενδεχομένως να σκέφτονται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ… Να τους πω να σκεφτούν πολύ καλά την επιλογή τους, διότι μπορεί να καταλήξουν, ενώ ψηφίζουν Ανδρουλάκη, να τους προκύπτει Τσίπρας από την “πίσω πόρτα”. Και δεν νομίζω ότι είναι αυτό, το οποίο τελικά θέλουν. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της», είναι το σήμα που εκπέμπει τακτικά, στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φουλ περιοδείες
Αρχής γενομένης από σήμερα, ο πρωθυπουργός… κυκλώνει στο χάρτη τη Στερεά Ελλάδα. Σε λίγες ώρες θα βρεθεί στη Λιβαδειά και τη Θήβα, την Παρασκευή θα αναχωρήσει για τους Δελφούς, όπου στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικού Φόρουμ θα έχει συζήτηση με τον διευθυντή ειδήσεων Βόρειας και Νότιας Αμερικής των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί διαδοχικά την Ιτέα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Σε μία ενδιάμεση στάση, πάντως, από τις περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δύο εικοσιτετράωρα, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον Ελληνικό Κόσμο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θέτει τους στόχους της επόμενης τετραετίας και αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες:
-Τις αυξήσεις στους μισθούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. «Σκοπός μας είναι να έχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, να συγκλίνουμε επιτέλους πραγματικά στην Ευρώπη. Μπορούμε. Μπορούμε να πετύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία, οι αμοιβές στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%. Είναι εφικτός στόχος και μπορούμε να τον πετύχουμε», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Την αξιοπρεπή δημόσια υγεία. Με την αναβάθμιση των νοσοκομείων και των 157 κέντρων υγείας, την ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, με περισσότερους διορισμούς στο ΕΣΥ και καλύτερες απολαβές.

-Το καλύτερο κράτος και το αποτελεσματικό δημόσιο. «Μέχρι το τέλος της τετραετίας είναι δέσμευσή μου ότι το δημόσιο θα γίνει 100% ψηφιακό και θα γίνει και 100% αποτελεσματικό», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

-Τη στήριξη της νέας γενιάς. «10.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, αποπληρώνοντας ουσιαστικά ένα ευνοϊκό δάνειο με δόσεις μικρότερες από ενός ενοικίου. Το πρόγραμμα ήδη εξαντλείται. Είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθεί, θα διπλασιάσω τα κονδύλια που θα διαθέσω για το πρόγραμμα αυτό. Θέλω να δώσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέα ζευγάρια τη δυνατότητα να αποκτήσουν το σπίτι τους», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Τη συνέχιση της εθνικής πολιτικής στα θέματα των εξωτερικών σχέσεων, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.