ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Ξενογιαννακοπούλου: Είμαστε αισιόδοξοι - Αγωνιζόμαστε για την πρωτιά

Εκλογές 2023 - Ξενογιαννακοπούλου: Είμαστε αισιόδοξοι - Αγωνιζόμαστε για την πρωτιά
"Ο ελληνικός λαός κρίνει και τον κάθε αρχηγό και το κάθε κόμμα για αυτά που υποστηρίζει" λέει η κ. Ξενογιαννακοπούλου

Εκλογές 2023: Το κόμμα δίνει μάχη, για να έχει ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αποδεκτή μια προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων, η υποψήφια βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» «Είναι μια συλλογική μάχη, πηγαίνουμε με πολύ ισχυρό πρόγραμμα, με ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο και στη βόρεια Αθήνα όπως και σε όλη την Ελλάδα και ξετυλίγουμε πλήρως το πρόγραμμά μας και την εκλογική μας εκστρατεία. Είμαστε αισιόδοξοι και αγωνιζόμαστε για τη νίκη και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Σχολιάζοντας τιςς δηλώσεις του κ. Τσίπρα για κυβέρνηση ανοχής απάντησε:

«Αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας χθες στους Δελφούς είναι ότι αγωνιζόμαστε για να είμαστε πρώτο κόμμα και κυβέρνηση νικητών. Εμείς δίνουμε τη μάχη να έχουμε ένα ισχυρό ποσοστό και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει εφικτή μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε κατά βάση στρεφόμενος προς το ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας αυτός είναι ο βασικός μας στόχος».

Ερωτηθείσα πού απευθύνεται ο κ. Τσίπρας για κυβέρνηση ανοχής, όταν όλα τα κόμματα είναι αρνητικά:

«Κάθε κόμμα αυτήν τη στιγμή ξετυλίγει την επικοινωνιακή του και εκλογική εκστρατεία και την επιχειρηματολογία του, αλλά το μείζον θέμα είναι η κάλπη και είναι φυσικά το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Άρα εφόσον όπως εμείς αγωνιζόμαστε και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός δώσει εντολή στον Α. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ με μια καθαρή νίκη είναι σαφές ότι μετά κάθε κόμμα θα έχει την ευθύνη πως θα σταθεί απέναντι σε αυτό. Αν τα κόμματα αυτά δεν σταθούν σε ένα τέτοιο επίπεδο ευθύνης απέναντι στην ανάγκη μιας προοδευτικής αλλαγής στον τόπο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είπε ότι πάντα η δημοκρατία έχει διέξοδα, αλλά επειδή είμαστε μπροστά στις εκλογές αυτό που είναι το κρίσιμο θέμα για εμας είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή και λέμε ότι για να υπάρξει αλλαγή χρειάζεται μια ισχυρή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα εξασφαλίσει μια τέτοια ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση».

Για το ΠΑΣΟΚ απαντά:

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια προγραμματική δυνατότητα σύγκλισης στα περισσότερα ζητήματα, και αυτό φαίνεται και από τις προγραμματικές δηλώσεις, για αυτό και εμείς λέμε ότι εκεί μπορεί να υπάρξει και μια προγραμματική συμφωνία. Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει μιλήσει για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι μπορεί να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που μόνο σοσιαλδημοκρατική δεν μπορεί να την χαρακτηρίσεις και από την άλλη έκανε και την αντιδημοκρατική εκτροπή των υποκλοπών παρακολουθώντας ακόμα και τον κ. Ανδρουλάκη».

Σχολιάζοντας τον πρωθυπουργό: «Είναι φυσικό ότι όταν ο ελληνικός λαός δίνει την πρωτιά και τη νίκη σε ένα κόμμα δίνει ταυτόχρονα και την εντολή στον αρχηγό του. Αυτό το βλέπουμε σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας της Ευρώπης. Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι εφόσον πάρουμε την εντολή από τον ελληνικό λαό ο Αλ.Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός γιατί αυτή θα είναι η εντολή του ελληνικού λαού. Δηλαδή ότι το πρώτο κόμμα και ο αρχηγός του πρώτου κόμματος γίνεται πρωθυπουργός είναι αυτονόητο. Θεωρώ ότι τη λύση πάντα τη δίνει τελικά ο ίδιος ο λαός και η λαϊκή ετυμηγορία».

Ερωτηθείς αν παραμένει στο τραπέζι των συνεργασιών ο κ. Βαρουφάκης παρά το σχέδιο Δήμητρα, απάντησε:

«Ο Αλ. Τσίπρας ήταν σαφής και κατηγορηματικός λέγοντας ότι αυτά είναι εκτός πραγματικότητας και δεν τίθεται καν στη δημόσια συζήτηση. Ο ελληνικός λαός κρίνει και τον κάθε αρχηγό και το κάθε κόμμα για αυτά που υποστηρίζει. Η δική μας τοποθέτηση είναι καθαρή, είναι ένα ζήτημα αυτό το οποίο δεν τίθεται σε συζήτηση. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι σαφές ότι το πρώτο κόμμα θέτει τα όρια, θέτει και τους όρους μιας προοδευτικής συνεργασίας».

Tέλος, είπε την γνώμη της για την απλή αναλογική:

«Εμείς στηρίζουμε την απλή αναλογική, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ δημοκρατικό εκλογικό σύστημα που δίνει την πραγματική δυναμική όλων των πολιτικών δυνάμεων αλλά είναι ευθύνη των κομμάτων που πιστεύουν στην απλή αναλογική αν θα ανταποκριθούν. Πιστεύω ότι όλα θα κριθούν μετά τις εκλογές».