ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ποντάρει στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου;

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ποντάρει στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου;
Eurokinissi

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για Τσίπρα και Ανδρουλάκη και οι εκτιμήσεις του για την δεύτερη κάλπη

«Η πρώτη κάλπη βγάζει πρωθυπουργό και η δεύτερη κυβέρνηση». Πάνω σε αυτή τη λογική στηρίζεται η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης.

Όσο πλησιάζουμε προς το τελευταίο κατοστάρι των εκλογών αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπερτονίζει συνεχώς - θέλοντας προφανώς να επιτύχει τη συσπείρωση - ότι στην πρώτη κάλπη θα κριθούν τα πάντα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να υπογραμμίζει ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός που θέλει να κυβερνήσει ο μοναδικός που έχει καθαρή πρόταση διακυβέρνησης και για αυτό ζήτα καθαρή εντολή. Παράλληλα ασκεί σφοδρή κριτική στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι με τη στάση τους απλά θολώνουν το τοπίο. Για αυτό ακριβώς και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα debate στο οποίο να συμμετέχουν και ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη αλλά και ο Βαρουφάκης προκειμένου να εξηγήσουν τι ακριβώς είναι η Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Πάνω σε αυτό τον καμβά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση των ηττημένων είναι ένα σενάριο που εξετάζεται πολύ σοβαρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο ίδιος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσει με καμία κυβέρνηση ανοχής παρά μόνο με ισχυρή αυτοδυναμία, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε καμία περίπτωση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Όχι σε μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων

Παράλληλα βάζει τέλος στα διάφορα σενάρια περί αποστασιών, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα πορευτεί με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται να αναζητήσει στήριξη σε μεμονωμένους βουλευτές άλλων κομμάτων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο επιδιώκει τη σύγκριση των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης με αυτής τον ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά ταυτόχρονα αφήνει αιχμές και για την πολιτική ταυτότητα του ίδιου του κυρίου Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ουσιαστικά φερόμενο αριστερό.

«Συμμετέχει ως παρατηρητής στους σοσιαλδημοκράτες αλλά δεν έχει καμία δυσκολία να συνεργαστεί με τον ακροδεξιό κύριο Καμμένο. Δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η ταυτότητά του», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει και η κριτική του κατά του Νίκου Ανδρουλάκη για τον οποίον αφήνει αιχμές ότι με τη θολή στάση του μπορεί να κάνει πρωθυπουργό από την πίσω πόρτα τον Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να συζητά για τα σενάρια της δεύτερης κάλπης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν θα υπάρχει τρίτος. «Τα ποσοστά των κομμάτων από την πρώτη εκλογική διαδικασία θα κρίνουν τα πάντα», αυτή είναι η άποψη του πρωθυπουργού ο οποίος αρνείται να μπει σε οποιαδήποτε διαδικασία σεναριολογίας επί των επαναληπτικών εκλογών.
Η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά παραμένει σε επίπεδα πολιτικού ρεαλισμού υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η Τουρκία μετά τις δικές της εκλογές θα επιστρέψει σε περιβάλλον αναθεωρητισμού και...γαλάζιας πατρίδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη διακυβέρνηση σε περίπτωση ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί τον ίδιο και το κόμμα του. Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε δομικό και σαρωτικό ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου.
Όπως είπε θα αλλάξει τη δομή και τη σύσταση αρκετών υπουργείων ενώ αρκετοί από τους σημερινούς υπουργούς δεν θα βρίσκονται στο επόμενο σχήμα με ότι μπορεί κάτι τέτοιο να σημαίνει για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις:

Εκλογές 2023: Όλοι οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Εκλογές 2023: Να πέσουν οι μάσκες στο Debate ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές 2023: Υπόμνημα της ΝΔ στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη