ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δύο «Σ» των εκλογών και ο προοδευτικός αχταρμάς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δύο «Σ» των εκλογών και ο προοδευτικός αχταρμάς

Η αποτίμηση του debate από πλευράς της ΝΔ έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος χαρακτήρισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης προοδευτικό αχταρμά – Ποια είναι τα «δύο σίγμα» που θα καθορίσουν τις τελευταίες ημέρες το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δε θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δε θα τους κάνει το χατίρι», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο βασικός μου στόχος ήταν να μιλήσω στους πολίτες για το πρόγραμμά μας, για το πώς θα συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου για την Ελλάδα και για κάθε πολίτη», έγραψε ο πρωθυπουργός, νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο κ. Μητσοτάκης από τον Βόλο που βρέθηκε χθες αναφέρθηκε στην κυβέρνηση ηττημένων. «Κάποιοι ετοιμάζονται να βαφτιστούν νικητές, ηττημένοι, για να κάνουν κυβέρνηση ανοχής, συνενοχής, όπως την ονομάζουν» είπε χαρατηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ως σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε το γάντι για την κοστολόγηση των προγραμμάτων και οι υπόλοιποι αρχηγοί έκαναν ότι δεν άκουσαν. «Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερη κάλπη, σας ζητώ λοιπόν, κύριοι, όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας μετά την πρώτη κάλπη, είτε στο Γενικό Λογιστήριο, είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω από τρεις μέρες για να τα αξιολογήσουν, ώστε να μην υπάρχει και αυτή η διαφωνία για το πόσο τελικά κοστίζει το πρόγραμμα του κάθε κόμματος. Φαντάζομαι ότι η πρότασή μου θα γίνει δεκτή, τη θεωρώ τελείως αυτονόητη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Απάντηση δεν έλαβε από κανέναν σημειώνουν στην Πειραιώς…. «Ναι» στην πρόταση Μητσοτάκη για «επίσημη» κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων είπε αργά χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ, εξέφρασε τη συμφωνία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να τα πάμε αύριο το πρωί». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει την ανάληψη της κοστολόγησης κάθε προγράμματος είτε από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είτε από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, με την επισήμανση ότι εκτός από το κόστος των μέτρων, θα πρέπει να υπάρχει και ένας υπολογισμός των θέσεων εργασίας που προβλέπεται να δημιουργηθούν.

Τα επόμενα βήματα, οι συγκεντρώσεις και η συσπείρωση

Καθοριστικοί παράγοντες όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαδρομής είναι τα «δύο σίγμα» των εκλογών, δηλαδή η «συσπείρωση» και οι «συγκεντρώσεις». Ο όγκος και ο παλμός των συγκεντρώσεων της γαλάζιας παράταξης αλλά και οι συσπειρώσεις που θα δώσουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Σήμερα, λοιπόν, θα βρεθεί σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, την Κυριακή θα επισκεφθεί το Λαύριο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη στους εκπροσώπους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ενώ ακολουθούν:

-Η ανοιχτή ομιλία στο Ηράκλειο, την ερχόμενη Δευτέρα.

-Η επίσκεψη και ομιλία στην Καστοριά, την ερχόμενη Τετάρτη.

-Η ανοιχτή ομιλία στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Πέμπτη και

-Η ανοιχτή ομιλία στο Θησείο, την ερχόμενη Παρασκευή, με την οποία ο πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει το μεγάλο κύκλο της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας.

Το κάλεσμα της συστράτευσης και της πανστρατιάς είναι συνεχές. Και το μήνυμα της «σταθερότητας» συνοδεύεται από τη σημαία των ανοιγμάτων. «Να πάμε να βρούμε και την τελευταία διεκδικήσιμη ψήφο, στο τελευταίο χωριό, τους χώρους εργασίας, τους φίλους σας. Όλοι ξέρετε, είμαι σίγουρος, κάποιους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουν.

Να δώσουμε αυτή τη μάχη, να τους πείσουμε ότι σήμερα το δίλημμα είναι: να μην έχουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά, αλλά μια δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή της χώρας με μια σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα συνεχίσει αταλάντευτη το έργο της για μία καλύτερη, μία ισχυρότερη, μία δικαιότερη Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την… καρδιά της Θεσσαλίας.