ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 Αλέξης Τσίπρας: Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες

Εκλογές 2023 Αλέξης Τσίπρας: Με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάμε σε δεύτερες κάλπες
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη 

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη.

Από το Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στους εκπροσώπους του Τύπου αλλά απευθύνθηκε στους πολίτες ενόψει της εκλογικής μάχης της Κυριακής, 21 Μαΐου.

Δείτε LIVE τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηθείς για το οικονομικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψατε τέταρτο μνημόνιο. Έχω πλήρη επίγνωση. Είμαι σε επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Συναντήθηκα με τον καγκελάριο Σολτς πριν από περίπου 25 ημέρες. Έχω πλήρη επίγνωση των οικονομικών.

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που περιέχει τρία άρθρα:

αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

κατάργηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Τι είπε για την προοδευτική διακυβέρνηση

Σε ερώτηση για το πώς θα κυβερνήσει αν βγει πρώτος την Κυριακή των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα έχει δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης, αν βγει πρώτος, θα επιδιώξει να φτιάξει κυβέρνηση. Αν δεν τα καταφέρει, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Αν βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάμε σε κυβέρνηση. Δεν θα ρισκάρουμε δεύτερες εκλογές.

Γιατί οι νέοι να ψηφίσουν στις εκλογές

Οι νέοι στοχοποιήθηκαν ακόμη και για τη διασπορά του κορονοϊού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι νέοι δουλεύουν με απλήρωτες υπερωρίες. Το ξύλο στις πλατείες το ξεχάσαμε; Έχουν πάρα πολλούς λόγους οι νέοι άνθρωποι να πάνε στις κάλπες. Σε όλες τις μετρήσεις στους νέους από 17 - 24 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά με μεγάλη διαφορά.

Αν πάνε στην κάλπη οι νέοι το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό. Καλούμε τους νέους να πάνε στην κάλπη, για να στείλουν στον κουβά το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων.

Τι είπε για την οικονομία

Χαρακτήρισε ως ανταγωνιστικό πακέτο τη μείωση του ΦΠΑ. «Δεν προσπαθούμε να συγκρουστούμε με την κοινή λογική», είπε και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για να μειωθούν οι τιμές, να μειωθεί ο ΦΠΑ.

Τι απάντησε για Ράμα, Χειμάρρα και Τουρκία

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Έντι Ράμα ζητούσε επίμονα να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλβανία. «Δεν το έκανα», είπε και εξήγησε το γιατί απέρριπτε την πρότασή του.

Είπε ότι έθεσε ζήτημα για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και έβαλε ρήτρα για την πρόοδο στα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έβαλε κανέναν όρο. «Σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής βάλαμε μπροστά το πατριωτικό συμφέρον», τόνισε.

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα επαναφέρουμε τη χώρα με γέφυρα επικοινωνίας. Αδιαπραγμάτευτα τα ζητήματά μας», είπε αναφερόμενος και στο αποτέλεσμα των εκλογών της Τουρκίας.

Τι είπε για τις υποκλοπές

Ερωτηθείς για τις υποκλοπές, ανέφερε ότι πρόκειται «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης». «Μιλάμε για αποδεδειγμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώντας ότι υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που καταδεικνύουν την απόλυτη σύνδεση του Predator με την ΕΥΠ.

«Εννέα μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλυπτε αυτό το σκάνδαλο, επικαλούμενος το εθνικό απόρρητο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες να προσέξουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές. «Εννέα μήνες διεξάγεται μια έρευνα και με ευθύνη του Αρείου Πάγου. Δεν έχει κληθεί εννέα μήνες ούτε ένας ύποπτος», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπλήρωσει: «Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, οφείλουν να λογοδοτήσουν».

«Οι παρακολουθήσεις γίνονταν από το διπλανό γραφείο του κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

Τι είπε για τους συνταξιούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να ψηφίσουν σωστά και να μην δεχθούν τα ψέματα της Νέας Δημοκρατίας.

«Έγιναν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις τους», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για «ψίχουλα» από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προς τους συνταξιούχους. Αναφερόμενος στα αναδρομικά, είπε ότι ούτε και αυτά δόθηκαν. «Οι συνταξιούχοι θυμούνται τι γίνεται. Οι συνταξιούχοι να τιμωρήσουν τον κ. Μητσοτάκη», είναι το μήνυμα που έστειλε.

«Ο συνταξιούχος βλέπει τη μείωση στην τσέπη του. Δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα. Πώς θα ξεγελαστεί ο συνταξιούχος; Γι' αυτό υπάρχουν σοβαροί λόγοι να τιμωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης», είπε και ανέφερε ότι στόχος του είναι να παίρνουν αύξηση όλοι οι συνταξιούχοι.

Τι είπε για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από το 2010 μέχρι το 2020, τόνισε, αναφέροντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκτεινε την ισχύ και μετά το τέλος της πανδημίας κατήργησε ό,τι υπήρχε.

«Φτιάχνουμε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, που είναι δεσμευτικό για τον πιστωτή. Ό,τι βγαίνει, οφείλει να το τηρήσει», επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι ο δανειολήπτης μπορεί να ανταξέλθει στα δάνειά του με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Θεσπίζουμε και τη δικαστική προστασία», είπε, τονίζοντας ότι μπορεί να δοθεί διέξοδος για να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί. «Μιλάμε για 700.000 δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Η οικονομία δεν πάει όσο καλά νομίζουμε».