ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Τα παίζουν όλα για όλα Μητσοτάκης – Τσίπρας – Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023: Τα παίζουν όλα για όλα Μητσοτάκης – Τσίπρας – Ανδρουλάκης
Intime / φωτογραφία αρχείου

Εκλογές 2023: Οι τελευταίες κινήσεις των τριών μονομάχων μέχρι την τελευταία ώρα

Φουλ επίθεση παίζουν οι τρεις κεντρικοί πρωταγωνιστές των εκλογών προκειμένου ο καθένας να πετύχει και την απαιτούμενη εσωτερική συσπείρωση στο κόμμα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον των αντιπάλων του και επιλέγει να μιλάει μόνο για το έργο της κυβέρνησής του αρνούμενος να αντιστρέψει καταγγελίες που δέχεται για τη διακυβέρνησή του.

Συνεχίζει να επικαλείται τον φόβο της δημιουργίας μιας κυβέρνησης «Φρανκενστάιν» όπως ο ίδιος την αποκαλεί, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί καθαρό άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ λέγοντάς τους πως «αν ψηφίσουν Ανδρουλάκη θα βγει Τσίπρας από την πίσω πόρτα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζητεί εξακολουθητικά από τα «γαλάζια» στελέχη ένα… δυνατό φίνις, δείχνοντας, ταυτόχρονα την οδό της συνεχούς διεύρυνσης της παράταξης, με στόχο την «καθαρή νίκη» στην κάλπη της Κυριακής, προτάσσει τα μεγάλα διλήμματα της αναμέτρησης.

«Να απενεργοποιήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τη βόμβα της απλής αναλογικής, ώστε να κλείσουμε κάθε χαραμάδα σε οποιοδήποτε σχέδιο για ενδεχόμενη κυβέρνηση ηττημένων. Και ο τρόπος δεν είναι άλλος από το να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη το βράδυ της Κυριακής. Με ένα τέτοιο ποσοστό, που κανείς δεν θα μπορεί την επόμενη μέρα να αμφισβητήσει ότι εμείς πρέπει να αναλάβουμε αυτή τη βαριά ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου», λέει ο αρχηγός της ΝΔ και υποβαθμίζει κάθε γκρίζα επίθεση του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει την ρητορική του.

Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα του τα βέλη και τα βαρέα όπλα του σε προσωπικό επίπεδο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέροντας στην ατζέντα το ζήτημα των παρακολουθήσεων, τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, αλλά και το δίλημμα «πάμε να διώξουμε τη Δεξιά».

Ο κ. Τσίπρας επαναφέρει βεβαίως και την τραγωδία των Τεμπών βάζοντας στο κάδρο όλων αυτών των καταγγελιών και ποινικές εκτός από πολιτικές ευθύνες βάζοντας φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί «πλάγιο» άνοιγμα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που όμως δεν φαίνεται να ενδίδει προς το παρόν. Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται να έχει βγει εκτός κάδρου Τσίπρα λόγω των προτάσεων για τις πληρωμές σε «Δήμητρα»…

Σταθερός στον διμέτωπο που έχει ανοίξει από την αρχή της προεκλογικής περιόδου παραμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης που επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποντάρει μέχρι τέλους στην πολιτική του αυτονομία προκειμένου να επιτύχει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που θα του επιτρέψει την επομένη της πρώτης κάλπης να είναι παράγοντας διαμόρφωσης των εξελίξεων.

Η προεκλογική συζήτηση λοιπόν διεξάγεται γύρω από τις συνεργασίες που ΔΕΝ θα γίνουν αφού όλοι είναι εναντίον όλων σε ένα ιδιότυπο blame game γύρω από το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας.

Εδώ που φτάσαμε, στο φώτο φίνις είναι προφανώς αδύνατο τα κόμματα να αλλάξουν τις στρατηγικές τους και το μεγαλύτερο στοίχημα είναι ποιος θα αποφύγει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής το μεγαλύτερο λάθος. Αυτός που θα κάνει και τα λιγότερα λάθη (λόγω και έργω) στην τελευταία στροφή θα είναι νικητής των εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις