ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Η «πόρτα» Ανδρουλάκη σε Τσίπρα και οι «υπόγειοι δίαυλοι των ηττημένων»

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού: Η «πόρτα» Ανδρουλάκη σε Τσίπρα και οι «υπόγειοι δίαυλοι των ηττημένων»

Εκλογές 2023: Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί δημιουργίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που θα ασχοληθεί με υποθέσεις όπως οι υποκλοπές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη να αντιδρούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πυροδότησε σενάρια για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» την επομένη των εκλογών, αν δεν υπάρξουν οι κατάλληλοι συσχετισμοί για τη δημιουργία κυβέρνησης. Ως ειδικό σκοπό εννοούσε και τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Στο σενάριο αυτό αντέδρασαν έντονα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης στη διακαναλική συνέντευξη ανέφερε: «Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς. Είναι νομίζω προτεραιότητα μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών.

Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ, εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

«Πόρτα» από Ανδρουλάκη σε Τσίπρα

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ALPHA ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.

«Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για τα θέματα της χώρας. Ουσιαστικά αυτά κάνουν τον Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη. Αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήταν παρελθόν με όλα αυτά που έχουν γίνει και με την οικονομία σε δεινή θέση.

Με τη στάση αυτή του Τσίπρα, ο Μητσοτάκης βγαίνει από τη δύσκολη θέση.

Εγώ δεν αποκλείω καμία συνεργασία, αλλά θέτω συγκεκριμένο πλαίσιο για αυτή τη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να θέσει την ατζέντα», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Επαληθεύτηκα για τους υπόγειους διαύλους των ηττημένων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ρωτήθηκε στα όσα ακούστηκαν περί «κυβέρνησης συνεργασίας», μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ένα σενάριο το οποίο λίγο νωρίτερα το απέρριψε και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση απάντησε: «Επι 7 χρόνια ο κ. Τσίπρας με έχει στοχοποιήσει προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου. Έφτασε σε νέα επίπεδα μαύρης προπαγάνδας. Όποιος θέλει να μιλήσει για το μέλλον δεν σπαταλά πολύτιμο χρόνο για να μιλά κατά του αντιπάλου του. Εμείς δεν βγάλαμε κανένα αρνητικό σποτ. Προτιμώ να μιλώ για το πρόγραμμά μου, για την επόμενη τετραετία».

Για τα περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

Απαντώντας σε επόμενο ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία απάντησε: «Εδώ δεν έχουμε κάνει καλά καλά τις πρώτες εκλογές. Αν η ΝΔ είναι πολύ ισχυρή, πρώτη και με διαφορά, τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα βρουν τη θέση τους και η χώρα θα κυβερνηθεί την επόμενη τετραετία με σταθερότητα. Έχω πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι μία τέτοια κυβέρνηση δύο κομμάτων θα ήταν ασταθής κυβέρνηση που δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαστε καθαροί νικητές. Τι θα γίνει τη Δευτέρα θα το δείτε».

Και συμπλήρωσε: «Εμείς με τους ψηφοφόρους που είναι κοντά στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε πολλές φορές. Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει το ποτήρι τελείως άδειο και θρυμματισμένο όπως το βλεπει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης. Υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών που λένε ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν κακή γνώμη ούτε για εμένα, ουτε για την κυβέρνησή μας».

Τα «πυρά» του Άκη Σκέρτσου

Τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στα ΜΜΕ, την Τρίτη 16 Μαΐου, σχολίασε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ασκώντας του σφοδρή κριτική.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκέρτσος σε δήλωσή του ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας πιστοποιεί αμετάκλητα ότι τον ενδιαφέρει διψασμένα, αποκλειστικά και μόνο η εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού.

Σε ερώτηση που δέχθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, πρόσθεσε ακόμη μία στις πολλαπλές εναλλακτικές διακυβέρνησης που έχει κατά καιρούς αναφέρει και οδηγούν σε παραλυσία και αστάθεια. Μετά, δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Μας λέει, δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις.

Το 2023 δεν είναι 2015. Οι πολίτες δεν θα τον ακολουθήσουν διότι δεν θέλουν να ζήσουν μια ''δεύτερη φορά στη συμφορά''. Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διακαναλικής σύνδεσης και σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας η οποία δεν μεταδόθηκε στον «αέρα» καθώς είχε εκπνεύσει το 45λεπτο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε εάν σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για κυβέρνηση μακράς πνοής, θα έβλεπε θετικά τον σχηματισμό μίας βραχύβιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με βασικό αντικείμενο τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και την δρομολόγηση απόδοσης δικαιοσύνης.

«Ο στόχος μου είναι νίκη και προοδευτική κυβέρνηση, η οποία μέσα από τους γενικούς σκοπούς θα δει και τους ειδικούς που αναφέρεστε. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα, δεν αποκλείω εκ των προτέρων μία τέτοια συζήτηση», απάντησε συγκεκριμένα.

Σχετικές ειδήσεις