εκλογές παραβάν
Πολύ... έτοιμο για τις Εκλογές 2023 το παιδάκι στο παραβάν!
Πηγή: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Τα παράξενα και περίεργα της κάλπης - Η νύφη, το φίδι και άλλες ιστορίες

Εκλογές: Στιγμές από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που χάρισαν γέλιο και έγιναν viral.

Εκλογές. Η Γιορτή της Δημοκρατίας. Μια ημέρα κατά την οποία, παραδοσιακά, όλοι οι Έλληνες ασχολούνται με την πολιτική. Ακόμα και αυτοί που είναι, ή θέλουν να πιστεύουν ότι είναι, απολιτίκ, θέλοντας και μη έστω και για λίγο, θα ασχοληθούν με τις εκλογές. Ακόμα και αν δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι το θέμα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες και την Κυριακή 21 Μαΐου αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Διαχρονικά στην Ελλάδα οι εκλογές έχουν σηματοδοτήσει ως και ολόκληρες ιστορικές περιόδους. Το ενδιαφέρον των πολιτών πάντα ήταν μεγάλο, είτε γιατί πράγματι ήθελαν να έχουν ενεργή πολιτική ζωή, είτε γιατί ήθελαν να μπουν στο γενικότερο κλίμα και να το δουν με μια πιο χαλαρή ματιά.

Τα «μπλε» και τα «πράσινα» καφενεία

Οι εποχές, βέβαια, των μεγάλων συγκεντρώσεων στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Όπως και αυτή των «μπλε» και «πράσινων» καφενείων. Τα πάθη, βέβαια, φουντώνουν ακόμα, όμως τώρα οι διαμάχες έχουν περιοριστεί κυρίως σε αντεγκλήσεις μέσω των social media.

Δεν παρατηρούμε, δηλαδή, φαινόμενα όπως οι καυγάδες σε συγκεντρώσεις, το… ξύλο σε εθνικές οδούς και λιμάνια. Εικόνες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 και του ’90.

Σπάνια θα δούμε αφίσες υποψηφίων να κατακλύζουν από αυτοκίνητα μέχρι… γαϊδούρια. Κάποιοι επιμένουν ακόμα στην αφισοκόλληση, όμως, στη σύγχρονη εποχή όλο το «παιχνίδι» γίνεται μέσα από τις οθόνες. Κυρίως των smartphone, των τάμπλετ και των λάπτοπ και σε δεύτερο ρόλο της τηλεόρασης. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν αναπτύξει νέες στρατηγικές στα social media και βλέπουμε τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβάζουν βίντεο ακόμα και στο TikTok.

Εικόνα από την εποχή των μπλε και πράσινων καφενείων...Μηχανή του Χρόνου

Εκλογές κόμματα, με φρου φρου κι αρώματα…

Το τραγούδι του Τζίμη Πανούση, με τίτλο «Εκλογές», πάντως, παραμένει ακόμα και σήμερα επίκαιρο. «Εκλογές, κόμματα με φρου φρου κι αρώματα», τραγουδούσε από το 1982 και 41 χρόνια μετά ισχύουν ακόμα αρκετά από αυτά, άσχετα αν έχουν αλλάξει πλατφόρμα δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα όσα διαδραματίζονται κάθε φορά στις εκλογές, έχουν χαρίσει και στιγμές απείρου… κάλους. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια στις εκλογικές αναμετρήσεις έχουν παρατηρηθεί διάφορα περίεργα και αστεία περιστατικά που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στην εκλογική διαδικασία…

Ο πιο γρήγορος «κοψοχεράκιας» το 2009 στο Αγρίνιο

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ψηφοφόρο από το Αγρίνιο το 2009 ο οποίος μόλις βγήκε από το εκλογικό τμήμα μετάνιωσε; Ο συγκεκριμένος παρακαλούσε να ανοίξει η κάλπη, να πάρει πίσω τον φάκελο και να αλλάξει την ψήφο του.

Πρέπει να ήταν ο πιο γρήγορος… κοψοχεράκιας της ιστορίας. «Κοψοχεράκιας», συνήθως αποκαλείται αυτός που μετά τις εκλογές έχει μετανιώσει για το κόμμα που ψήφισε και αναφωνεί «να μου κοβόταν το χέρι»!

«Blast from the past» στην Κρήτη το 2012

«Βουτιά» στο εκλογικό παρελθόν έκανε ζευγάρι από την Κρήτη το 2012 στις βουλευτικές εκλογές. Οι δύο ηλικιωμένοι παρουσιάστηκαν από τους πρώτους στο εκλογικό τους τμήμα, έτσι ώστε να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Το «πρόβλημα», βέβαια, ήταν ότι αντί για ταυτότητες έδωσαν στην εφορευτική επιτροπή… εκλογικά βιβλιάρια.

Με ευγενικό τρόπο τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής τους εξήγησαν πως τα εκλογικά βιβλιάρια έχουν καταργηθεί εδώ και χρόνια ως τρόπος ταυτοποίησης ψηφοφόρων, επαναφέροντας το ηλικιωμένο ζευγάρι σε… πραγματικό χρόνο.

«Όλα τα λεφτά… ΠΑΣΟΚ» το 2015 στην Αχαΐα

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά περιστατικά των εκλογών του 2015 ήταν το ψηφοδέλτιο που επέλεξε να ρίξει στην κάλπη ένας ψηφοφόρος στην Αχαΐα. Ο συγκεκριμένος είχε επιλέξει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, όμως, το πήγε κι ένα βήμα… παραπάνω βάζοντας και 5 ευρώ στον φάκελο.

Μάλιστα, έγραψε πάνω στο ψηφοδέλτιο «ΠΑΣΟΚάρα και πάρτε και το τελευταίο 5ευρω μου», ενώ καλούσε τον Γιώργο Παπανδρέου να… επιστρέψει. Φαίνεται ότι οι «εποχές ΠΑΣΟΚ» τον είχαν σημαδέψει για τα καλά…

«Φίδι είσαι, δεν θ’ αλλάξεις» το 2019 στη Βόνιτσα

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2019, αρκετά ήταν τα ευτράπελα που σημάδεψαν τη διαδικασία. Η νύφη που πήγε απευθείας να ψηφίσει μετά το γλέντι του γάμου έγινε viral, όπως και το γεγονός ότι αρκετοί ψηφοφόροι εμφανίστηκαν με μαγιό και… σαγιονάρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Άλλοι, βέβαια, εμφανίστηκαν και... καβάλα στ' άλογο!

Στη Θεσπρωτία αντιμαχόμενοι αντιπρόσωποι κομμάτων καυγάδισαν κι ο ένας δάγκωσε το αυτί του άλλου, ενώ στο Κιλκίς εκλογικός αντιπρόσωπος κλείδωσε στο εκλογικό τμήμα την εφορευτική επιτροπή!

Το πλέον απίθανο περιστατικό, όμως, έγινε στο εκλογικό τμήμα στον Αετό Ξηρομέρου, στο Άκτιο της Βόνιτσας. Εκεί εμφανίστηκε ένα φίδι, το οποίο προκάλεσε… πανικό σε εφορευτική επιτροπή, δικαστικό αντιπρόσωπο και ψηφοφόρους! Εν τέλει, μετά από μια καλά… συντονισμένη επιχείρηση, το φίδι απομακρύνθηκε και δεν του… επετράπη να ψηφίσει!

Ταγαράς vs Ταγαρά: Το Κράμερ εναντίον Κράμερ του 2023

Πολύ πριν φτάσουμε στην ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες για τις Εκλογές 2023, πάντως καταφέραμε να αλιεύσουμε ένα από τα καλύτερα «ευτράπελα» των τελευταίων ετών.

Ενδεχομένως να είναι κι από τα καλύτερα όλων των εποχών. Ποιο είναι αυτό; Μα το γεγονός ότι στο ίδιο κτήριο, δύο υποψήφιοι με το ίδιο επώνυμο έχουν διαφορετικά γραφεία, διεκδικώντας τον σταυρό των πολιτών με διαφορετικό κόμμα ο καθένας!

Ο λόγος για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ταγαρά, και την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Ταγαρά στην Κορινθία. Οι δύο τους είναι μακρινοί συγγενείς, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και εκτός από το κτήριο… μοιράζονται και την αγωνία της εκλογής τους στην επερχόμενη «μάχη» στις κάλπες!

Μένει να δούμε αν στις Εκλογές 2023 θα υπάρξει κάτι που θα μπει στη λίστα των ανωτέρω ή ακόμα και αν θα καταφέρει να τα... ξεπεράσει σε virality και χιούμορ!

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023 - Πού ψηφίζω: Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας - Πότε θα ισχύσουν

Πού ψηφίζω 2023: Ποιοι θα πάρουν εκλογική αποζημίωση - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Εκλογές 2023: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας

Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε αριθμούς - Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την κάλπη

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ