ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ: Οι μαρτυριάρηδες, οι πράσινοι Κατρούγκαλοι και η κρυφή ατζέντα…

Εκλογές 2023 - ΝΔ κατά ΠΑΣΟΚ: Οι μαρτυριάρηδες, οι πράσινοι Κατρούγκαλοι και η κρυφή ατζέντα…

Εκλογές 2023: Επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες η ΝΔ με αφορμή τις τοποθετήσεις της κυρίας Ελένης Χρονοπούλου και του Παναγιώτη Δουδωνή για ζητήματα φορολογίας των επιχειρήσεων

Μετά την «γκάφα» του Γιώργου Κατρούγκαλου πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ατζέντα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, έρχονται τώρα νέες τοποθετήσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανεβάζουν το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στην Πειραιώς κατηγορούν το Κίνημα Αλλαγής ότι έχει κρυφή ατζέντα φοροεπιδρομών οι οποίες θα πλήξουν την μεσαία τάξη και συνολικά το επιχειρείν. Η ΝΔ ήδη κάνει λόγο για «πράσινους Κατρούγκαλους» και επιμένει ότι και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (όπως και του ΣΥΡΙΖΑ) είναι ακοστολόγητο και αόριστο.

Όλα ξεκίνησαν από τις τοποθετήσεις της προσφάτως εκλεγείσας στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κυρίας Ελένης Χρονοπούλου η οποία βεβαίως στη συνέχεια προσπάθησε να μαζέψει τα όσα είπε λέγοντας ότι απλά έκανε ένα σαρδάμ και παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις της. Η αρχική της αναφορά μιλώντας στην ΕΡΤ ήταν: «Θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους».

Σε ανάρτησή της αργότερα η Ελένη Χρονοπούλου ανέβασε όλο το βίντεο, όλο τον επίμαχο διάλογο και διευκρίνισε: «Να μειώσουμε ήθελα να πω και όχι να αυξήσουμε τους φόρους». Για… κακή της τύχη (της ιδίας και του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως) αμέσως μετά ήρθε με συνέντευξή του ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Χαριλάου Τρικούπη Παναγιώτης Δουδωνής και πήγε την βαλίτσα της φοροεπιδρομής ακόμα πιο πέρα. Έκανε λόγο για αύξηση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις και μάλιστα με αύξηση του συντελεστή από το 5% στο 15% για όσες παρουσιάζουν κέρδος από 100.000 ευρώ και άνω.

Η ΝΔ δεν άργησε να πιάσει το νήμα αυτών των δηλώσεων και να ισχυριστεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει κρυφό και σκληρό φορομπηχτικό σχέδιο το οποίο ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με όλο το «σοσιαλιστικό» μανδύα τον οποίο ευαγγελίζονται στο ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε γαλάζια στελέχη, «προφανώς τα όσα υπόσχονται στον ελληνικό λαό, όπως και αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν και έχουν υπολογίσει να ξεζουμίσουν για άλλη μια φορά την μεσαία τάξη και να οδηγήσουν την χώρα σε συνθήκες αποεπένδυσης. Με τέτοιες φορολογικές ιδέες τις οποίες απεργάζονται δεν πρόκειται να επενδύσουν στην χώρα μας ούτε ξένοι, ούτε βεβαίως Έλληνες επιχειρηματίες».

Στην Πειραιώς τονίζουν ότι ουσιαστικά ο κ. Δουδωνής και σύμβουλος του Ανδρουλάκη «επιβεβαίωσε» τις αναφορές της κυρίας Χρονοπούλου για αύξηση της φορολόγησης, αν και η τελευταία το διέψευσε αργότερα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης που παρευρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής παρατήρησε ότι όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις της μεσαίας τάξης που έχουν κέρδη βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.

«Μαρτυριάρηδες» Νο2

Μετά από όλα τα παραπάνω όπως ήταν φυσικό η ΝΔ σήκωσε το… γάντι με παρέμβαση του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Άκη Σκέρτσου:

«Οι δυο νέοι «μαρτυριάρηδες» -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα:

1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων

2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και

3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους». Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δυο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του κ. Δουδωνή και της κας Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια: «Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας» και εξήγησε τι σημαίνουν αυτά που είπαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ:

«Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον «αφελληνισμό» της ελληνικής οικονομίας.

Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας.

Η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, για το ακοστολόγητο και επικίνδυνο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθουμε αύριο με ειδικότερη ανακοίνωση ώστε να μην λέγονται αερολογίες».

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Κόντρα ΝΔ με ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία - Νέα διαφωνία Κωνσταντινόπουλου-Γεωργιάδη

Άκης Σκέρτσος: Τέσσερις συνοπτικές απαντήσεις στα ερωτήματα του Δ. Μάντζου

Εκλογές 2023: To στοίχημα Μητσοτάκη, η μάχη Τσίπρα και ο διμέτωπος Ανδρουλάκη