ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο προσωπικός στόχος του Μητσοτάκη στην Κρήτη και το ταξίδι στο Άγιο Όρος

MITSOTAKIS
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Τι αποκόμισε ο αρχηγός της ΝΔ από την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη και γιατί μεταβαίνει στο Περιβόλι της Παναγιάς την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, αργία του Αγίου Πνεύματος

«Η Κρήτη είναι γαλάζια και θα παραμείνει γαλάζια». Αυτός ήταν ο στόχος της διήμερης περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

«Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε ακόμα μία εκλογή μπροστά μας, δεν έχουμε τελειώσει και πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στην επόμενη κάλπη, της 25ης Ιουνίου, δεν θα υπάρχει κανείς εφησυχασμός, όλοι όσοι μας ψήφισαν θα μας ξαναφηφίσουν και ενδεχομένως να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα νέους συμπολίτες μας. Ένας καλός φίλος μού είπε μία ωραία μαντινάδα: «σήμερα όλοι οι ψηφοφόροι σου εδώ σε καμαρώνουν και αυτοί που δε σε ψήφισαν ίσως το μετανιώνουν». Κρατώ το «ίσως», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ σε μια εκ των επισκέψεών του στο νησί μιλώντας με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι νομοί Ρεθύμνου και Χανίων αποτέλεσαν τους τελευταίους σταθμούς της 48ωρης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη.

«Δε θέλω σε καμία περίπτωση αυτές τις τέσσερις εβδομάδες που έμειναν μέχρι τις εκλογές να αναλωθούμε πάλι σε μια τοξική συζήτηση αντιπαράθεσης με πολιτικούς μας αντιπάλους, τους οποίους ήδη ο ελληνικός λαός τους καταδίκασε. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν εκκωφαντικό. Για πρώτη φορά κόμμα σε εξουσία αύξησε τα ποσοστά του και τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Άρα η εικόνα αυτή, μιας μαύρης Ελλάδος, όπως την παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ -ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό- πολύ απλά δεν υπάρχει. Δεν είπαμε ότι η Ελλάδα μετατράπηκε σε παράδεισο, αλλά σίγουρα η Ελλάδα σήμερα είναι μία πολύ καλύτερη χώρα απ’ αυτήν που ήταν το 2019», τόνισε, στις παρεμβάσεις του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κρήτη έτσι κι αλλιώς αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού την δεκαετία του ’80 ήταν πράσινη απ’ άκρη σε άκρη, ενώ το 2015 κυριαρχούσε στο νησί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σημερινός πρόεδρος κατάφερε να βάψει μπλε το νησί κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ούτε ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η υποδοχή που γνώρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις Βρύσες Αποκορώνου, στον Πλατανιά, στο Πέραμα, στο Καστέλι Κισσάμου ήταν ιδιαίτερα θερμή. Και ο ίδιος, στις ομιλίες του προέταξε τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη, αλλά και στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίες ανοίγονται στον ορίζοντα του νησιού. Τα μηνύματα της εγρήγορσης και της συμπόρευσης ήταν εμφατικά. «Να μην υπάρχει καμία επανάπαυση σε αυτές τις εκλογές. Τίποτα δεν έχει κριθεί. Η κάλπη είναι άδεια πάλι. Δεν είναι πρώτος και δεύτερος γύρος εδώ. Δεν είναι ποδοσφαιρικό ματς, “κερδίσαμε 4 - 0 και κρατάμε το σκορ αυτό στο δεύτερο ματς”. Εδώ ξεκινάμε από την αρχή. Από την αρχή, λοιπόν, πάμε να γεμίσουμε τις κάλπες με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε τον αέρα στα πανιά μας. Είμαστε νικητές, δεν είμαστε αλαζόνες. Είμαστε χαρούμενοι αλλά δεν είμαστε υπερφίαλοι», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του δικού μας προγράμματος και του προγράμματος των αντιπάλων μας είναι ότι εμείς έχουμε εξηγήσει με απόλυτη σαφήνεια τι θέλουμε να κάνουμε και από πού θα βρούμε τα λεφτά. Γιατί έχουμε μία υποχρέωση να το κάνουμε, καθώς ως κυβέρνηση έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξέρουμε ότι έχουμε δεσμευτικούς στόχους και κάθε ευρώ είναι μετρημένο. Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν…χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και τη μία ημέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε ημέρα μας λένε κάτι διαφορετικό. Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα. Τι μας λένε; “Ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση”. Δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος και το μπετονάρισμα

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, αργία του Αγίου Πνεύματος έχει προκαλέσει τεράστιες πολιτικές συζητήσεις και αναλύσεις ως προς την σκοπιμότητα της. Βεβαίως πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη και του γιου του Κωνσταντίνου στο Περιβόλι της Παναγιάς και προφανώς έχει συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης κάλπης, της ενισχυμένης αναλογικής, είναι η θωράκιση των ποσοστών της ΝΔ και από τα δεξιά της δεξιάς, κυρίως λόγω της Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και του κόμματος «Νίκη» του θεολόγου κ. Νατσιού. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να κατονομάσει τη «Νίκη», είχε μιλήσει στην Κοινωνία Ώρα Mega για τους κινδύνους που υπάρχουν: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα που να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων», είχε πει για να τονίσει ακόμη ότι υπάρχουν «κόμματα και κομματίδια δεξιά της ΝΔ, λέγοντας στους ψηφοφόρους ««οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα με επικεφαλής τον κ. Νατσιό, κατόρθωσε να αποσπάσει εντυπωσιακά ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα. Στην Α΄Θεσσαλονίκης πήρε 4,58% και στη Β΄Θεσσαλονίκης 5,63%, ενώ στις ίδιες περιφέρειες, η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου έφτασε το 8,35% και το 7,93%.

Η διανυκτέρευση του Κ. Μητσοτάκη στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους, εκτός από προσωπική του υπόσχεση στον γιο του, είναι προφανές ότι έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και στέλνει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και έχει να κάνει με το «μπετονάρισμα» της γαλάζιας δεξαμενής στην Βόρεια Ελλάδα.