ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας επιστρέφει στην Κρήτη για τη «μητέρα των μαχών»

Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας επιστρέφει στην Κρήτη για τη «μητέρα των μαχών»
Eurokinissi

Αποφασισμένος να αντιστρέψει τους ιδιαίτερα αρνητικούς συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη, για τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, που επιστρέφει στη μεγαλόνησο λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την τριήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, συνολικά, και ειδικά στην Κρήτη, αποτέλεσε για την Κουμουνδούρου μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη. Πλέον, όμως, είναι αργά για δάκρυα. Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δράση. Και ο αρχηγός του έχει αναλάβει προσωπικά την αντιστροφή του κλίματος στο νησί.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά την τριήμερη επίσκεψη του στην Κρήτη, έδωσε έμφαση στις δύο εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα του έχασε ακόμα και τη δεύτερη θέση, δηλαδή στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι. Βέβαια, δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει την περιοδεία του στον Άγιο Νικόλαο (τελευταίος του σταθμός ήταν η Ιεράπετρα), καθώς το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τον υποχρέωσε να διακόψει το πρόγραμμα του.

Ωστόσο, σήμερα, επιστρέφει στη μεγαλόνησο. Και πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Τα Χανιά ήταν προγραμματισμένο να τα επισκεφτεί και κατά την πρόσφατη παρουσία του στο νησί. Όμως, η επιλογή του να επισκεφτεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και να του θέσει το ζήτημα της επίθεσης που θεωρεί ότι εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τον ανάγκασε να τροποποιήσει το πρόγραμμα του και να ακυρώσει το σκέλος της περιοδείας του στην έδρα του Παύλου Πολάκη.

Όσον αφορά στο Ηράκλειο, τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε αισθητά, όμως αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην «εκτόξευση» του ΠΑΣΟΚ, κάτι που εν μέρει ήταν αναμενόμενο, εξαιτίας της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να διατηρήσει τα πρωτεία στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, πανελλαδικά, αλλά ειδικά στην έδρα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Από εκεί και πέρα, η τελευταία εβδομάδα θα είναι γεμάτη περιοδείες για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη, θα μιλήσει σε ακόμα ένα παραδοσιακό προπύργιο της προοδευτικής παράταξης που χάθηκε στις κάλπες της 21ης Μαΐου, την Αχαΐα και θα μιλήσει στην Πάτρα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Κουμουνδούρου, ενώ θα κλείσει τις εξορμήσεις του στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν θα πάει στην Κομοτηνή, χωρίς οι συνεργάτες του να αποκλείουν μια επίσκεψη το πρωινό της Παρασκευής, για να στηρίξει ενεργά την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Ροδόπης.