ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ορκίστηκε πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Ορκίστηκε πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας , ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο πιασμένος χέρι-χέρι με τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Το παρών στην ορκωμοσία έδωσαν οι κόρες του Δάφνη και Σοφία, μαζί με τον γιο του Κωνσταντίνο. Μαζί τους και η Ντόρα Μπακογιάννη με τις άλλες αδερφές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης αλλά και η οικογένεια του ήταν εμφανώς συγκινημένοι καθ'όλη τη διάρκεια της ορκωμοσίας.

Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, παίρνοντας,- και επίσημα πλέον, τα ηνία της ηγεσίας της χώρας στα χέρια του.

«Σας εύχομαι, όπως ορκιστήκατε πριν, να υπηρετήσετε με τον πιο αποτελεσματικό την γενική ευημερία του ελληνικού λαού και να έχετε τα πιο χρήσιμα αποτελέσματα για την πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Σαρμάς στον σύντομο διάλογό του με τον κ. Μητσοτάκη.

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και σας ευχαριστώ επίσης, εσάς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο, για τον άρτιο τρόπο με τον οποίο επιτελέσατε τα καθήκοντά σας. Παραμείνατε σε αυτό το γραφείο λίγες εβδομάδες, όμως είδατε ότι η ζωή μάς επιφυλάσσει διαρκώς εκπλήξεις και η διακυβέρνηση του τόπου είναι μία υπόθεση η οποία δεν σταματά ποτέ» απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για το γεγονός ότι καταφέραμε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στις δύο εκλογές με τρόπο υποδειγματικό και -όπως είπατε- να μπορώ, όντας πια εκλεγμένος Πρωθυπουργός και απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης της Βουλής, να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο, να συνεχίσω το έργο μου. Κι εσείς αντιληφθήκατε το βάρος αυτού του χώρου και το βάρος της ευθύνης αυτού του γραφείου και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνω το καλύτερο το οποίο μπορώ, όπως ορκίστηκα πριν από λίγο στο Σύνταγμα, να υπηρετώ τη γενική ευημερία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στις 17:00 η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης

Θα ακολουθήσει στις 17.00 η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη έτοιμους τους “μπλε” φακέλους για τον καθένα από τα νέα κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία θα ζητήσει να «σηκώσουν τα μανίκια» αμέσως και να πιάσουν δουλειά.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο που θα προκύψει θα ορκιστεί το απόγευμα της Τρίτης (27.06.2023) ενώ την Τετάρτη (28.06.2023) θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ποιοι θα είναι οι νέοι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όπως όλα δείχνουν σε ό,τι αφορά το επιτελείο που θα εγκατασταθεί στην Ηρώδου Αττικού 19, θα έχουμε μια σημαντική προσθήκη, αυτή του Σταύρου Παπασταύρου ως υπουργού Επικρατείας, με πολύ πιο συγκεκριμένες συντονιστικές αρμοδιότητες στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο Άκης Σκέρτσος αναμένεται ότι θα επιστρέψει ξανά στο πόστο του πριν την θέση του εκπροσώπου Τύπου στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο και ο Γιάννης Μπρατάκος θα είναι βεβαίως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρώ. Υπουργοί Επικρατείας λοιπόν αναλαμβάνουν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άκης Σκέρτσος σε ρόλο συντονισμού.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται έντονα το όνομα του Παύλου Μαρινάκη Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει και ο Μάκης Βορίδης.

  • Για το υπουργείο Εξωτερικών ισχυροποιείται το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβης στις ΗΠΑ και υφυπουργό τον βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου.
  • Αντίστοιχα για το Άμυνας ακούγεται πλέον έντονα ο Νίκος Δένδιας με υφυπουργό το Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος παραμένει.
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να πηγαίνει η Νίκη Κεραμέως με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.
  • Στο υπουργείο Οικονομικών το δίδυμο Κωστής Χατζηδάκης και Νίκος Παπαθανάσης.
  • Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται να έχει κλειδώσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με αναπληρώτρια υπουργό την βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Για τον κ. Χρυσοχοϊδη είχε ακουστεί και το υπουργείο Μετανάστευσης.
  • Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετακινείται όπως φαίνεται ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
  • Για το υπουργείο Παιδείας οδεύει ο Κυριάκος Πιερρακάκης και παραμένει όπως όλα δείχνουν η Ζέττα Μακρή.
  • Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου για τον οποίο είχε ακουστεί και το Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Στο υπουργείο Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης με υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και τον Πανό Τσακλόγλου.
  • Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγονται ο Γιώργος Φλωρίδης ή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
  • Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου (δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ). Για το ίδιο υπουργείο ακούγεται και ο Χάρης Θεοχάρης, αλλά και το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου.
  • Ο Χρήστος Σταϊκούρας μετακινείται στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με υφυπουργό την βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης.
  • Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να μπαίνει στην κυβέρνηση και όπως λένε οι πληροφορίες θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού.
  • Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετακινείται ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
  • Η Σοφία Ζαχαράκη κατευθύνεται προς το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, αν και έχει ακουστεί και για την θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
  • Αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.
  • Ο Λευτέρης Αυγενάκης φεύγει από το αθλητισμού και οδεύει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ο Κώστας Σκρέκας με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη αναλαμβάνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης προορίζεται ο Βασίλης Κικίλιας.
  • Για το υπουργείο Μετανάστευσης ακουγόταν έντονα το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη ωστόσο το συγκεκριμένο «χαρτοφυλάκιο» σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr φαίνεται να καταλήγει στον Τάκη Θεοδωρικάκο.
  • Παράλληλα, στο κυβερνητικό σχήμα ακούγεται πως μπαίνουν ο Γιώργος Σταμάτης, η Δόμνα Μιχαηλίδου και η Έλενα Ράπτη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι συζητούνται και αναμένονται στις θέσεις υφυπουργών και αναπληρωτών, ακούγονται τα ονόματα των: Θανάση Κοντογεώργη (γ.γ. Συντονισμού της προηγούμενης κυβέρνησης), Θάνου Πετραλιά (γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής), Βιβής Χαραλαμπογιάννη (γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του υπουργείου Εσωτερικών), Αλεξάνδρας Σδούκου (γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Ενέργειας), Λεωνίδα Χριστόπουλου (γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών) κ.ά.

Σχετικές ειδήσεις