ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μείνω προσηλωμένος στο καθήκον μου

Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κλίμα συναίνεσης για τις μεγάλες αλλαγές ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του οποίου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 158 θετικές ψήφους.

Εύχομαι αυτό το κλίμα, ασχέτως των διαφωνιών μας, να μπορεί να διατηρηθεί, να μην είναι απλά μία «φωτοβολίδα» της στιγμής, ίσως υπό την επήρεια του εκλογικού αποτελέσματος είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Γιατί αυτό το κλίμα πιστεύω ότι εκφράζει και το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές. Και θέλω και πάλι να ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο».

Προηγουμένως, από το βήμα της Βουλής, και πριν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα ακόμη μέτρο -«ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα», όπως είπε. «Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 τη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων είχαν ψηφίσει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση και είχαν 190 βουλευτές. Τώρα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση έχουν 202 βουλευτές και περνάει. Αφορά όσους έχουν το δικαίωμα ψήφου, να μπορούν να εγγράφονται στους καταλόγους εξωτερικού και να ψηφίζουν σε πρεσβείες/προξενεία, και όχι σε επιστολική ψήφο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέκρινε συνολικά την αντιπολίτευση λέγοντας ότι έχει μείνει σε ξεπερασμένα τσιτάτα και συνθήματα χωρίς να έχει πειστικές προτάσεις. Αρνήθηκε να μπει σε στείρες αντιπαραθέσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και προτίμησε να επαναλάβει τους στόχους της κυβέρνησής του έναν προς έναν.

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τις δεσμεύσεις μας το 2019 τις υλοποιήσαμε, είπε, και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν άκουσε προτάσεις από την αντιπολίτευση. Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να εγκαταλείψουν τον ξύλινο λόγο, και να επέρχεται συμφωνία επί των στόχων.

«Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, το ακούσαμε και σήμερα στις δευτερολογίες, οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων τα οποία ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών.
Μακάρι αυτές οι μεγάλες αλλαγές να μπορούν να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών».

Κλείνοντας την πρώτη του παρουσία στο κοινοβούλιο ως νεοεκλεγμένος και πάλι Πρωθυπουργός της πατρίδας χρησιμοποίησε αποσπάσματα από τη Ρωμιοσύνη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα Νέα Δημοκρατία «θέλω να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη μεγάλη εμπιστοσύνη τους. Να υποσχεθώ συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου. Θα τους ζητήσω, όμως, να σταθούν και εκείνοι, από το δικό τους μετερίζι, συνοδοιπόροι σε αυτό το νέο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας. Έχουμε όλοι το χρέος που μας αναλογεί να γράψουμε το καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγεται στην ιστορία της χώρας ακολουθώντας τους στίχους της «Ρωμιοσύνης»:

«Ήρθε η ώρα. Να είμαστε έτοιμοι». Γιατί τώρα, «κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα».
Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κεντροδεξιάς νέας Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο το απέδειξαν και οι πολίτες με τη στήριξη την οποία έδωσαν στην παράταξή μας στις εκλογές και του Μαΐου και του Ιουνίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας είναι η λογική η συλλογική ευημερία, ο συλλογικός πλούτος τον οποίο παράγουμε, να σηματοδοτούν, τελικά, ατομική ευημερία στη ζωή κάθε πολίτη. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας. Η ουσία της πολιτικής μας ήταν, είναι και θα παραμείνει -γιατί είμαστε βαθιά λαϊκή παράταξη- να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας ο οποίος μας έχει ανάγκη. Όπως το κάναμε μέχρι τώρα, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε».

Για τον Φάμελλο

Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω. Μας είπατε σήμερα κ. Φάμελλε τα ίδια που λέγατε και πριν 3 μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Έγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μάχες. Μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ψηφιακή μετάβαση κ.ά. Δεν άκουσα κάτι για όλα αυτά».

Για τον Ανδρουλάκη

«Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση Στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβατ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» τόνισε.

«Δεν έκρυψα τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα του κράτους Δικαίου, αλλά τελικός κριτής είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά τις δυσκολίες αναφέρει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Ας μην αναλωνόμαστε σε ξύλινα συνθήματα. Σας άκουσα να μιλάτε για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν απάντησε, για να πει ο πρωθυπουργός: «Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε, μιλώντας για τους εθνικούς στόχους της 4ετίας:

  • Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει εντός του 2023. Αποπληρωμή πρώτου μνημονίου
  • Παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων
  • Υποχώρηση ανεργίας στο 8% και αύξηση εξαγωγών στο 60%
  • 950 ευρώ κατώτατος μισθός και 1.500 μέσος μισθός και μείωση ανισοτήτων
  • Παρεμβάσεις στην Υγεία. Δίνω έμφαση στην ανάγκη ταχύτατης παρέμβασης στο ΕΚΑΒ
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ολο τον Μάιο παρήγαμε πάνω από το 50% της ενέργειας που καταναλώσαμε από ΑΠΕ
  • Συνέχιση ψηφιακού κράτους
  • Παιδεία. Στέκομαι στις προτεραιότητες που αφορούν σχολεία και προσχολική αγωγή, τεχνολογικό εξοπλισμό, τεχνολογική εκπαίδευση
  • Ζητήματα Δικαιοσύνης για ταχύτατα απονομής της
  • Συνέχιση υλοποίησης στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με συνέχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων. Να δούμε πως θα τοποθετηθούν όσοι φορούν την ρομφαία του υπερπατριώτη απέναντι στους πατριώτες των πράξεων