ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος που καταργεί τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μητσοτάκης: Έρχεται νόμος που καταργεί τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
Eurokinissi

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε με τη δευτερολογία του την τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έλαβε 158 από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Πρώτη φορά χειροκροτήθηκε απ' όλους» είπε, «επειδή αδιαθέτησε, αλλά... αυτοί είστε» (σ.σ. αναφορά στη γνωστή ρήση του κ. Κουτσούμπα).

Όπως είπε, το αίτημα της κάλπης της 25ης Ιουνίου είναι η αποτελεσματικότητα, ψέγοντας την αντιπολίτευση ότι δεν είχε προτάσεις, απέναντι στο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΝΔ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε ξεπερασμένη συνθηματολογία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Τις δεσμεύσεις μας το 2019 τις υλοποιήσαμε, είπε, και στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν άκουσε προτάσεις από την αντιπολίτευση. Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να εγκαταλείψουν τον ξύλινο λόγο, και να επέρχεται συμφωνία επί των στόχων.

«Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και μακάρι να συνοδευτούν από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή που πήρε η ελληνική κυβέρνηση είναι να προχωρήσει και να υλοποιήσει αυτές τις μεγάλες αλλαγές» ξεκαθάρισε.

«Πρώτος εγώ μίλησα για τις μεγάλες μάχες που πρέπει να δώσουμε και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας, αλλά πειστικά σχόλια δεν άκουσα» τόνισε, για να προσθέσει: «Εμείς αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις».

«Ακουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί με τον ορισμό για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που είναι η γρήγορη σύγκλιση με την Eυρώπη σε όλα τα επίπεδα. Από την στιγμή που συμφωνούμε σε αυτό, ας συμφωνήσουμε στους δείκτες που θα μας δείξουν ότι πετυχαίνουμε την σύγκλιση Στην οικονομία και το διαθέσιμο εισόδημα θα πρέπει να πετύχουμε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό το πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην πράσινη μετάβαση η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια με 12 μεγκαβατ παραγωγής ενέργειας και γρήγορη εγκατάσταση ΑΠΕ όχι μόνο για παραγωγή, αλλά και κατανάλωση όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη και αύριο θα υπάρξουν προγράμματα για αγρότες και επιχειρηματίες» τόνισε.

«Δεν έκρυψα τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα του κράτους Δικαίου, αλλά τελικός κριτής είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρά τις δυσκολίες αναφέρει ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Ας μην αναλωνόμαστε σε ξύλινα συνθήματα. Σας άκουσα να μιλάτε για ανάγκη κατασκευής 150.000 κοινωνικών κατοικιών. Να βάλω 1.000 ευρώ το τετραγωνικό για την κατασκευή; Μιλάμε για 15 δισ. ευρώ. Μα είμαστε σοβαροί;» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν απάντησε, για να πει ο πρωθυπουργός: «Θα υποστείτε τη βάσανο των επιχειρημάτων, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή».

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις κοστολογημένες και ώριμες» συμπλήρωσε. «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά να πω. Μας είπατε σήμερα κ. Φάμελλε τα ίδια που λέγατε και πριν 3 μήνες. Ακρίβεια Μητσοτάκη, κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι. Εγιναν εκλογές και πήγατε στο 17%. Καταλαβαίνω την σύγχυση και αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Το είχα πει και στον κ. Τσίπρα ότι αντιπολιτεύεστε ένα σκιάχτρο που δεν υπάρχει. Ήταν ένα σκιάχτρο. Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο λαός επιβράβευσε τη ΝΔ και πήραμε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2019. Πρώτος εγώ και το είπα, δεν παρουσίασα ωραιοποιημένη εικόνα της πατρίδας μας. Είπα ότι πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε πολλές μαχες. Μίλησα και για μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Για τεχνητή νοημοσύνη, πράσινη ψηφιακή μετάβαση κ.ά. Δεν άκουσα κάτι για όλα αυτά».

Πριν τον πρωθυπουργό, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που πήραν τον λόγο, εξήγησαν γιατί δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά:

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Φάμελλος (επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν ήταν νικηφόρα η πρώτη θητεία της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, απηύθυνε τη δευτερολογία του στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης με αιχμές κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Υγεία και την Ακρίβεια.

Ο κ. Φάμελλος κάλεσε τους πολίτες να αναλογιστούν αν η πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε θετικό πρόσημο, αν ήταν «νικηφόρα», όπως το αποτέλεσμα των εκλογών για το κόμμα. Ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν νικηφόρα για την κυβέρνηση, καθώς η χώρα σημείωσε ρεκόρ στους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για την πολύ κακή κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Στο ΕΚΑΒ έχουμε τραγικά περιστατικά» σχολίασε ο κ. Φάμελλος. Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ». Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Μετά την Υγεία, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην ακρίβεια: «Η Ελλάδα κατέγραψε την πρώτη θέση στην ακρίβεια το ρεύμα μέσα στο 2022. Τα νοικοκυριά υποφέρουν από τον πληθωρισμό στα τρόφιμα. Για 15 συνεχόμενους μήνες. Πληθωρισμός απληστίας από τις επιχειρήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η ακρίβεια. Αν ήταν τόσο καλός ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία δεν θα έπρεπε να κάνει και κάτι για τα δάνεια του κόμματός σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τα δικά του χρέη».

Ανδρουλάκης: Χίμαιρα ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία

Έχουμε άλλο όραμα και άλλες προτεραιότητες από την κυβέρνηση, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή. Όπως είπε, «έχουμε άλλη φιλοσοφία για το πώς αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε άλλη φιλοσοφία για τους θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επισήμανε, επίσης, πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας».

Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας πως «μία ανοιχτή συμμετοχική δημοκρατία δεν κάνει διακρίσεις» και συνέχισε λέγοντας πως «μιλάτε για άριστους αλλά επιλέγετε τους αρεστούς. Η αναξιοκρατία είναι εργαλείο της πολιτικής σας». «Γι’ αυτό σπάσατε κάθε ρεκόρ απευθείας αναθέσεων» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε «ποιοι είναι οι “ανεξέλεγκτοι”, αυτοί που αγωνίστηκαν για να μάθει ο λαός την αλήθεια ή το παρακράτος; Περιμένω κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθείτε για τον υπουργό σας, το περάσατε για την τραπεζική απιστία που εσείς νομοθετήσατε, αλλά μείνατε σιωπηλοί γι΄αυτό το θέμα της διάκρισης εξουσιών».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά ζητημάτων όπως η Υγεία, η Παιδεία, το χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Ειδική αναφορά έκανε στους νέους, λέγοντας πως είναι η προτεραιότητά τους. «Εμείς δεν θα δεχτούμε οι νέοι μας να έχουν χαμηλούς μισθούς, ώρα για κανόνες και ασφάλεια για τους εργαζόμενους, ΣΣΕ και μισθούς αξιοπρέπειας» σημείωσε και προανήγγειλε νομοθετική πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Μιλώντας για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης, «πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία;». «Φαίνεται δεν σας απασχολεί ότι επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από ρευστότητα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα της Παιδείας, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευσση. «Ξεχάσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών σας χιλιάδες ελληνοπούλα σπούδαζαν σε ιδιωτικά κολέγια; Η κυβέρνηση ασχολείται με το θέμα με κανόνες ιδιωτικών συμβόλων. Όπως έκανε και με την πανεπιστημιακή αστυνομία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, πως «προτεραιότητα για εμάς η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Έχουμε χρέος να ρυθμίσουμε την κατάσταση με τα ιδιωτικά κολέγια. Να βάλουμε αυστηρούς κανόνες, να σταματήσει το εμπόριο».

Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρέπει «να βαδίσει στον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, ας είμαστε ρεαλιστές ότι ευρωπαϊκός δρόμος για την Τουρκία δεν υπάρχει, είναι χίμαιρα».

Και κατέληξε, επισημαίνοντας πως πρέπει «να συμφωνήσουμε πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, για να παρακάμπτουμε τον κανόνα της ομοφωνίας, όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει ανθρ δικαιώματα ή λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολικ΄ξ Μεσόγειο».

Κουτσούμπας: Θα μας βρίσκετε παντού απέναντι

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως το ΚΚΕ θα είναι απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε: «Ακούμε επί τρεις ημέρες τους υπουργούς να παρουσιάζουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ήρθατε και εσείς με φόρα», για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ακούμε για νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% ή για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα μας βρίσκετε παντού απέναντι».

«Ξεκαθαρίζουμε. Θα είμαστε εδώ για να σας κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσετε το αντιλαϊκό σας πρόγραμμα. Δεν σας υποτιμάμε στην προσπάθειά σας να φέρετε αυτά που αποκαλείτε ως προκλήσεις της νέας εποχής» ανέφερε ακόμη και συμπλήρωσε: «Η ομιλία σας κ. Μητσοτάκη είχε λίγο απ' όλα. Λίγο από Κένεντι και λίγο από Μπάιντεν. Προκαλείτε αμηχανία σε κάποιους εδώ μέσα, όχι σε εμάς».

Στίγκας με «επίθεση» στον Βελόπουλο

Ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αντί να απαντήσει στις τοποθετήσεις των υπουργών, επέλεξε να επιστρέψει το γάντι που έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Λύση.

«Για να συνεργαστείς και να κάνεις εξεταστικές δεν μπορείς να απευθύνεις προσκλήσεις μέσω Facebook. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε γραφείο και αποφασίζουν από κοινού τα ενδιαφερόμενα μέλη τι θα κάνουν» είπε ο Βασίλης Στίγκας, αφήνοντας υπαινιγμούς για υποκριτική στάση από την πλευρά του κ. Βελόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει καταθέσει 5 προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, επιχειρώντας να αποσπάσει την θετική υπογραφή των βουλευτών της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών» και με τον τρόπο αυτό να εμφανιστεί ως πραγματικός ηγέτης του χώρου.

Βελόπουλος: Πρόβατα το 40% που ψήφισε ΝΔ

Με ιδιαίτερα υποτιμητικό τρόπο μίλησε για τους πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Μιλώντας για την κτηνοτροφία στη χώρα μας και τις ελλείψεις στα αμνοερίφια, είπε: «Τόσα είναι τα πρόβατα. Α, ναι, είχατε και 40% που σας ψήφισαν…».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Βελόπουλος, άσκησε κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την μεταναστευτική πολιτική και ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική ανοικτών συνόρων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, παρά την κριτική που άσκησε προς πάσα κατεύθυνση, άπλωσε χέρι φιλίας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποιώντας της, πως σε περίπτωση που προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, το κόμμα του θα στηρίξει και θα βοηθήσει.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα υπογράψουμε εμείς κ. Κωνσταντοπούλου, δεν μας νοιάζει πρώτος ή δεύτερος, μας ενδιαφέρει η ένωση δυνάμεων».

Νατσιός: Κατά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων

Επίθεση στις... νέες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, υποστηρίζοντας πως έχουν ειδικό σύστημα γεωεντοπισμού των πολιτών.

«Νέες ταυτότητες με σύστημα γεωεντοπισμού, δηλαδή φάκελος πολιτών. Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες; Και μάλιστα όταν η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα υποκλοπών. Θα υπάρξει δυνατότητα προαιρετικότητας. Η Νίκη εναντιώνεται στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες» είπε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Νατσιός άσκησε κριτική και για την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της ακρίβειας. «Ο λαός δεν άκουσε κάποιο σπουδαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» είπε για να προσθέσει «υπάρχουν διψήφια ποσοστά αυξήσεων για 15ο μήνα που αντιμετωπίζονται με κουπόνια για επαίτες. Κουπόνια που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο χρέος το οποίο έχει εκτοξευτεί. Δεν είδαμε κάποιο σπουδαίο φιλολαϊκό μέτρο για την ανακούφιση των υπερφορολογημένων πολιτών μας».

Κωνσταντοπούλου: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Βολές για τη στάση της κυβέρνησης κατά την τριήμερη συζήτηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Αρχικά τόνισε ότι η συζήτηση έγινε με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο για τη σοβαρότητά της. «Η απουσία της κυβέρνησης αποτελεί δείγμα αλαζονείας. Ώρα να τελειώνουμε με τους αυτούς του παλαιοκομματισμούς. Ο κύριος Κικιλιας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου μίλησε σε μόλις 5 βουλευτές της ΝΔ. Αυτό δε συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το σύνταγμα, τη δημοκρατία, το λαό» είπε.

Υποστήριξε ότι τα ερωτήματα που έθεσε έμειναν αναπάντητα ή πήραν προσχηματική απάντηση, ενώ επισήμανε ότι σε όλες της ομιλίες των βουλευτών της κυβέρνησης διέκρινε επανάληψη συνθημάτων και εξαγγελιών.

H κυρία Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για δέκα λόγους, ωστόσο, ως θετικές εξαγγελίες χαρακτήρισε την ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ και τη μάχη για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχετικές ειδήσεις