ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός πυρετός στη ΝΔ: Κωδικός 13 στα 13 για τις περιφέρειες

hardalias
eurokinissi

Στο φουλ οι μηχανές η ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές, ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής με την υποψηφιότητα Χαρδαλιά και δίνοντας το χρίσμα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά.

Η ΝΔ βρίσκεται ήδη σε προεκλογικό πυρετό και σε πρώτη φάση επιδιώκει να σχηματίσει την τριπλέτα της νίκης στους τρεις μεγάλους δήμους Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε εκλογικό μαραθώνιο την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να επιλέξουν δυνατούς υποψηφίους που θα μπορέσουν να κάνουν την διαφορά.

Η πολύωρη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, η οποία ξεπέρασε τις τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16.30 δείχνει ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχουν διακοπές Αυγούστου. Όλοι βρίσκονται σε θέσεις μάχης και ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεδίπλωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προτεραιότητες της υποψηφιότητας του.

Εκτός από το Νίκο Χαρδαλιά στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε και η περιφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, κ. Ρόδη Κράτσα η οποία συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΝΔ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Τη Δευτέρα εξάλλου από τη Μυτιλήνη, ο πρωθυπουργός παρουσίασε την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι «ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής είναι η καλύτερη υποψηφιότητα για να είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», και τόνισε ότι η ευπρέπεια και η διακριτικότητα είναι σημαντικά, για όποιον διεκδικεί δημόσιο αξίωμα. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εμμέσως στην απόσυρση τόσο του Γιώργου Πατούλη, όσο και του νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του «στους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους επιλέξαμε τελικά να μην στηρίξουμε και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτήν την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς αλλά είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω, έχουμε λοιπόν τώρα κλειδώσει τις υποψηφιότητες μας, πάμε να δώσουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε αυτές οι 13 επιλογές να δικαιωθούν τελικά στην κάλπη».

Η ΝΔ θα δώσει μεγάλο βάρος στις περιφέρειες, αλλά και στους δήμους όπου ενδέχεται να υπάρξουν «δεξιοί αντάρτες», αφού βεβαίως ο στόχος της Πειραιώς είναι να βαφτεί όλος ο χάρτης μπλε και να επιτευχθεί το πολυπόθητο 13 στα 13 στις περιφέρειες όλης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την επιλογή Χαρδαλιά ελήφθη από τον πρωθυπουργό μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει την επιλογή του κόμματός του. Η κίνηση της επιλογής Χαρδαλιά και της απόσυρσης Πατούλη γυρίζει όλο το παιχνίδι υπέρ της ΝΔ αν και κάποιοι ήλπιζαν ότι η περιφέρεια της Αττικής θα δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικού ρήγματος στη ΝΔ. Η επιλογή του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος θα παραιτηθεί απ’ τα υπουργικά του καθήκοντα, προέκυψε κατόπιν διεργασιών, αλλά και επικοινωνίας του ιδίου με τον πρωθυπουργό, ενώ τα στοιχεία που συνεκτιμήθηκαν ήταν αφενός ή πολυετής πείρα του στην τοπική αυτοδιοίκηση, αφετέρου τα πολιτικά «διαπιστευτήριά» του σε καίριες θέσεις, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα η ΝΔ έδωσε τα χρίσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Την επίσημη στήριξη της ΝΔ στις υποψηφιότητες του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Μώραλη για τον Δήμο Πειραιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πειραιώς.

Η στήριξη των υποψηφίων έγινε με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει μπαράζ περιοδειών σε όλη την Ελλάδα ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της ΝΔ από χωριό σε χωριό και από δήμο σε δήμο. Πόρτα – πόρτα, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές.