ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με το βλέμμα στη συμμετοχή

ΣΥΡΙΖΑ: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με το βλέμμα στη συμμετοχή
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Με τη «σκόνη» που προκάλεσε η υποψηφιότητα του «κομήτη» Στέφανου Κασσελάκη να κάθεται σιγά, σιγά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών, με τους διεκδικητές της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πυκνώνουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα, επιχειρώντας να συσπειρώσουν γύρω τους, τους οπαδούς του κόμματος.

Παράλληλα, όμως, αποσαφηνίζονται οι λεπτομέρειες τις εκλογικής διαδικασίας. Στην ψηφοφορία, μέρος θα μπορούν να λάβουν μέρος μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι αποφασίσουν να εγγραφούν ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, στις 10 Σεπτεμβρίου. Αν κι εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 16 Σεπτεμβρίου, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνο όσοι ήταν μέλη (είτε από πριν, είτε έγιναν κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας).

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, όσοι αισθάνονται φίλοι του κόμματος, αλλά δεν επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη. Το θέμα δεν ετέθη καν στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας από τα στελέχη που στηρίζουν τον Νίκο Παππά -που είναι ο υποψήφιος που άνοιξε το ζήτημα- καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Από εκεί και πέρα, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και ως προς το ζήτημα της διεξαγωγής τηλεμαχίας ανάμεσα στους πέντε, πλέον, υποψηφίους για την ηγεσία, παραπέμποντας το θέμα στη συνάντηση που θα έχουν οι συνεργάτες τους μία από τις επόμενες ημέρες.

Αχτσιόγλου: Φυσικά και μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη

Και αφού για αρκετές ημέρες η συζήτηση μετατοπίστηκε από τις πολιτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της υποψηφιότητας Κασσελάκη που προέκυψε από το πουθενά -ή από το Instagram και κάποια συμφέροντα, κατά τον Νίκο Φίλη- ήρθε η ώρα να ακουστούν οι προτάσεις των υπόλοιπων υποψηφίων.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η Έφη Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι έχει τη δική της πρόταση για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λειτουργήσει και να βρεθεί ξανά σε τροχιά νίκης. Μάλιστα, εμφανίστηκε βέβαιη ότι είναι ικανή να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας πως αν δεν το πίστευε, δεν θα διεκδικούσε την ηγεσία του κόμματος.

Ετοιμάζει διαγραφές ο ΣΥΡΙΖΑ;

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου προτίθεται να λάβει κατασταλτικά μέτρα εναντίον των μελών του κόμματος που θα λάβουν μέρος σε εκλογικούς συνδυασμούς στις περιφερειακές εκλογές, οι οποίοι δεν στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τι είδους μέτρα θα είναι αυτά, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, όμως υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας.

Πάντως, ποινές δεν θα επιβάλλονται σε όσους και όσες συμμετέχουν σε άλλους συνδυασμούς στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς η καθυστέρηση του κεντρικού σχεδίου ήταν μεγάλη, όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια φράση που αποτελεί αιχμή προς τον Χρήστο Σπίρτζη, που είχε αναλάβει τον σχηματισμό αυτοδιοικητικών ψηφοδελτίων.