ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς θα γίνει το συνέδριο, ποιοι θα ψηφίσουν

ΣΥΡΙΖΑ: Έτσι θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος - Πώς θα γίνει το συνέδριο, ποιοι θα ψηφίσουν
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το… manual του Συνεδρίου και των αρχαιρεσιών  για την εκλογή νέου προέδρου. Καταληκτική ημερομηνία για υποψηφιότητες η 2α Σεπτεμβρίου, ποιοι και πώς θα ψηφίσουν στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε την Τετάρτη (30/08) και το βασικό θέμα δεν ήταν άλλο από την επόμενη ημέρα του κόμματος. Η διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου το προσεχές Σάββατο (2/9), και οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στις 10, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις 16 Σεπτεμβρίου, ήταν τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάρθηκαν αποφάσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν στο πώς και ποιοι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος. Αναλυτικά:

  • Το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα διεξαχθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ώρα έναρξης 11.00 π.μ.) με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία του Κόμματος, οι οποίες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο. Οι υποψηφιότητες θα εγκριθούν ως ενιαία πρόταση.
  • Το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, με δυνατότητα φυσικής παρουσίας ή διαδικτυακής. Ομιλητές θα είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι.
  • Για την κατάθεση υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψήφιους.
  • Η εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.
  • Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι – ες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15/5/2022.
  • Η πρόταση της ΠΓ ειναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) να εχει Πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιάννη Δρόσο.
  • Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας ώστε να οριστικοποιήσει τα βήματα για το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις