Η «ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ» ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Τα «ΔΕΝ» του Μητσοτάκη, τα μηνύματα και οι αιχμές στην ομιλία από τη Θεσσαλονίκη

ΔΕΘ: Τα «ΔΕΝ» του Μητσοτάκη, τα μηνύματα και οι αιχμές στην ομιλία από τη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεδίπλωσε τον λεγόμενο πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, ενώ έστειλε μήνυμα ότι δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα.

Σε μια διαφορετική ομιλία από τα προηγούμενα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ απέφυγε τις πομπώδεις παροχές και έβαλε πάνω από όλα την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Όπως είπε και ο ίδιος «είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομικό σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απέφυγε να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις και όπως είπε δεν τον απασχολεί το πολιτικό κόστος. «Όσα πω θα αποτελούν την αλήθεια. Τις επιτυχίες μας και τις υστερήσεις μας. Θα ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς».

Εκτός από το οικονομικό σκέλος των δηλώσεών του σε πολιτικό επίπεδο περιέγραψε την ανάγκη ενός πολυδύναμου εκσυγχρονισμού και κατέθεσε επί της ουσίας ένα μανιφέστο μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προχωρήσει ακόμα και με ρήξεις. «Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω. Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ιδιαίτερα μηνύματα με σαφείς αιχμές προς τους έχοντες και κατέχοντες λέγοντας: «Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους. Η πολιτεία ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν». Παράλληλα όπως τόνισε ανοίγει μέτωπα με τις συντεχνίες: «Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θήλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο.

Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης».

Κάνοντας μια πλήρη αναφορά στο πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησης της δεύτερης θητείας του και τα όσα συνέβησαν, με μια σειρά εξαγγελιών αλλά και δεσμεύσεων στην ομιλία του έστειλε και πολλαπλά μηνύματα, επί προσωπικού, προς πάσα κατεύθυνση:«Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις.

Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας. Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία».

Από τη συνολική παρουσία του χθες στο Βελλίδειο γίνεται αντιληπτό ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανακτήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι της κεντρικής διοίκησης και ταυτόχρονα ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που επλήγησαν στους τόπους των καταστροφών χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

«Ολική επαναφορά χωρίς να υπάρξει πισωγύρισμα της χώρας» με δανεικά και μνημόνια είναι το σύνθημα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις