ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντογεώργης: «Η Μέση Ανατολή παράγει πάντα εντάσεις – Αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός μας ρόλος»

Κοντογεώργης: «Η Μέση Ανατολή παράγει πάντα εντάσεις – Αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός μας ρόλος»
INTIME, φωτογραφία αρχείου.

«Πρόκειται για σαφέστατα τρομοκρατική ενέργεια από εξτρεμιστικές οργανώσεις», υπογράμμισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με εκατόμβες νεκρών και από τις δύο πλευρές. Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της –άνευ προηγουμένου– επίθεσης που «εξαπέλυσε» η Χαμάς, «σφυροκοπώντας» τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την ευρύτερη περιοχή. Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, επίσης, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Μαχητές της Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο το Σάββατο (07/10) σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, «εξαπολύοντας» μία –ευρείας κλίμακας– επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορκίσθηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Θανάσης Κοντογεώργης: «Η Μέση Ανατολή παράγει πάντα εντάσεις – Αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας»

Μιλώντας αρχικά για τις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, υπογράμμισε ότι «πρόκειται σαφέστατα τρομοκρατική ενέργεια από εξτρεμιστικές οργανώσεις», σε συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά.

«Η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Μεσόγειος ευρύτερα παράγει πάντοτε εντάσεις», παρατήρησε, τονίζοντας ότι αναδεικνύεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, με δεδομένο ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ιδιαιτέρως για τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν εκεί, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα με τον τρόπο που επιβάλλεται σε αυτές τις περιστάσεις.

Στο βασικό θέμα της εγχώριας επικαιρότητας, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ότι «είναι σημαντικές, διότι βλέπουμε την καθημερινή συνέπεια που μπορούν να έχουν αποφάσεις από την αυτοδιοίκηση αλλά και τη συλλειτουργία με την κυβέρνηση στην καθημερινότητα των πολιτών».

Ταυτοχρόνως, «η συμμετοχή είναι κρίσιμη, μπορεί το ενδιαφέρον να έχει κάπως ατονήσει επειδή υπήρξαν πρόσφατες εθνικές εκλογές, (αλλά) νομίζω ότι μέσα στην ημέρα θα δούμε αυξημένη συμμετοχή».

Στο πρόβλημα της ακρίβειας, ανέδειξε, μεταξύ άλλων «εργαλείων» και το γεγονός ότι «μέσα από συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας, προσπαθούμε να αυξήσουμε και το μέρισμα στους πιο ευάλωτους και παράλληλα, να ενισχύσουμε τις συνθήκες εκείνες προκειμένου οι συμπολίτες μας να μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές συνθήκες σήμερα». Συγχρόνως, «οι έλεγχοι στην αγορά πρέπει να είναι συστηματικοί και εντατικοί», υπογράμμισε, με την παράλληλη υπόμνηση ότι «τους τελευταίους μήνες, έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με τις κυβερνητικές προτεραιότητες το επόμενο διάστημα, ο Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε ότι «μας ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα του κράτους. Το βάρος, όμως, πέφτει ειδικά στην Υγεία» και παρέθεσε όλες τις δράσεις, οι οποίες είτε είναι σε εξέλιξη, είτε θα υλοποιηθούν προσεχώς.

Τέλος, για τις πρόσφατες αλλαγές στις διοικήσεις νοσοκομείων, επεσήμανε ότι «η αποτελεσματικότητα της διοίκησης εξαρτάται και από τους ανθρώπους που διοικούν τις δομές. Πρέπει με έναν τρόπο, όσο μπορούμε, να εξασφαλίσουμε ότι οι κατάλληλοι άνθρωποι θα βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις, ειδικά για τα νοσοκομεία».

Σχετικές ειδήσεις