ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά

Πόλεμος Ισραήλ: Ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά

Η χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.Περισσότεροι από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί. 

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός αντάλλαξαν πυρά κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου, προκαλώντας ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό ισραηλινής στρατιωτικής θέσης σε περιοχή αμφισβητούμενου εδάφους κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

"Οι θέσεις ραντάρ, Zibdin και Ruwaisat Al-Alam βομβαρδίστηκαν με μεγάλο αριθμό βλημάτων πυροβολικού και κατευθυνόμενων πυραύλων", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, την οποία μετέδωσε το Al Jazeera.

"Στοχοθετήσαμε τρεις ισραηλινές τοποθεσίες κατοχής στην κατεχόμενη λιβανέζικη περιοχή Shebaa Farms".

Τα αγροκτήματα Σεμπάα είναι μια λεπτή λωρίδα αμφισβητούμενου εδάφους κατά μήκος των λιβανέζικων συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν, συριακό έδαφος το οποίο κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Η περιοχή αποτελεί επί δεκαετίες εστία συγκρούσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι έβαλαν πυρά σε περιοχές του νότιου Λιβάνου ως απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους για να στοχεύσουν θέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή γύρω από το αγρόκτημα Σεμπάα.

"Το ισραηλινό πυροβολικό βρίσκεται σε διαδικασία πλήγματος της περιοχής του Λιβάνου από την οποία εκτοξεύθηκε ένας πυροβολισμός", ανακοίνωσαν οι IDF, λίγο πριν από τις 7:30 π.μ. τοπική ώρα.