ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ασάφεια για τον συνολικό αριθμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων αιχμαλώτων

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ασάφεια για τον συνολικό αριθμό Ισραηλινών και Παλαιστινίων αιχμαλώτων
AP.

Οι –μέχρι στιγμής– πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες ομήρους από αμφότερες τις πλευρές, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις δυνάμεις της Χαμάς.

Δεύτερη ημέρα εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με εκατόμβες νεκρών και από τις δύο πλευρές. Στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ισραηλινός στρατός, την επομένη της –άνευ προηγουμένου– επίθεσης που «εξαπέλυσε» η Χαμάς, «σφυροκοπώντας» τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές εκρήξεις από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την ευρύτερη περιοχή. Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, επίσης, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Μαχητές της Χαμάς σκόρπισαν τον όλεθρο το Σάββατο (07/10) σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, «εξαπολύοντας» μία –ευρείας κλίμακας– επίθεση κατά την οποία σκότωσαν περισσότερους από 250 Ισραηλινούς και απήγαγαν δεκάδες άλλους, μεταφέροντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορκίσθηκε «εκδίκηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊκού κράτους. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ.

Παραμένει «θολό» το τοπίο αναφορικά με τον αριθμό των αιχμαλώτων

Σήμερα το πρωί (08/10), η Χαμάς υποστήριξε ότι «μέσα στις επόμενες ώρες», θα δημοσιοποιήσει τον αριθμό των Ισραηλινών αιχμαλώτων μέσα στις επόμενες ώρες, ενόσω η κατάσταση στο πεδίο των Ισραηλινών και Παλαιστινίων ομήρων που κρατούνται από τις αντιμαχόμενες πλευρές, παραμένει ασαφής.

«Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες είναι αιχμάλωτοι και κρατούνται σε ασφαλείς τοποθεσίες», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, δίχως να αναφέρει αριθμό. Προς το παρόν, το Ισραήλ δεν έχει ακριβή εκτίμηση του αριθμού των αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 750 Ισραηλινοί αγνοούνται από το πρωί του Σαββάτου (07/10), μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Jerusalem Post. Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλέσθηκε ο ισραηλινός στρατός, κάνουν λόγο για Ισραηλινούς αιχμαλώτους να κρατούνται από μαχητές της Χαμάς σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες στο νότιο Ισραήλ.

Ακόμη, προσέθεσε ότι δύο καταστάσεις ομηρείας είχαν «επιλυθεί», χωρίς να αποσαφηνίζει αν όλοι οι αιχμάλωτοι είχαν διασωθεί ζωντανοί. Νωρίτερα, ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) ανέφερε πως «δεκάδες» Παλαιστίνιοι μαχητές κρατούνται αιχμάλωτοι.

Σχετικές ειδήσεις