ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ακριβό σπορ η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ακριβό σπορ η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Προεκλογική εκστρατεία χιλιάδων ευρώ έκαναν οι υποψήφιοι ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο τιμοκατάλογος προκαλεί πονοκέφαλο.

Στα ύψη το budget των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές! Ξόδευαν χιλιάδες ευρώ για διαφημίσεις, εκδηλώσεις, κεράσματα, φυλλάδια και ομιλίες με στόχο μια θέση στην πολιτική.

Ένας υποψήφιος για να διαφημιστεί σε τοπική εφημερίδα θα έπρεπε κατά μέσο όρο να δώσει 55 ευρώ για να μπει σε μια άκρη ενός φύλλου και… 300 ευρώ αν ήθελε ολοσέλιδη διαφήμιση. Αν ο υποψήφιος επιθυμούσε ολόκληρο σεντόνι θα έπρεπε να δώσει 550 ευρώ.

Εκτός από τις διαφημίσεις οι υποψήφιοι επιστρατεύουν όποιο επικοινωνιακό μέσο μπορούν όπως εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ. Συγκεκριμένα πραγματοποιούν προεκλογικές συγκεντρώσεις όπως συνηθιζόταν από τα παλιά χρόνια και καλούν στα τηλέφωνα τους ψηφοφόρους. Μάλιστα φροντίζουν όταν βρεθούν σε χώρο μάζωξης να κεράσουν κάποια τραπέζια. Πλέον όμως έχουν ριχτεί και στην επικοινωνιακή μάχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυρίως μέσα από βίντεο.

Ο τιμοκατάλογος των υποψηφίων

Πόσο όμως κοστίζει στο τέλος μια καμπάνια υποψηφιότητας;

Για να στείλει ένας υποψήφιος 5.000 sms θα πρέπει να ξοδέψει περίπου 200 ευρώ. Εάν επιθυμεί να μοιράσει 5.000 φυλλάδια και 1.000 κάρτες θα πρέπει να δώσει 400 ευρώ. Αν ωστόσο θέλει να προχωρήσει σε διαφημιστικές καταχωρήσεις και δημοσιεύσεις για δελτία τύπου θα αναγκαστεί να δώσει και 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι έχουν όριο βάσει νόμου στα χρήματα που μπορούν να ξοδέψουν. Εάν ένας υποψήφιος είναι στον Δήμο Αθηναίων μπορεί να δαπανήσει μέχρι 8.500 ευρώ ενώ αν είναι στη Δ.Ε. Θεσσαλονίκης έως και 5.500 ευρώ.