ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για διαγραφή του Τζουμάκα», λέει πρώην συνεργάτης του Φίλη

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για διαγραφή του Τζουμάκα», λέει πρώην συνεργάτης του Φίλη
EUROKINISSI.

Ο Τάκης Κατσαρός, πρώην στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, πέρασε στην αντεπίθεση κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το θέμα διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα από το κόμμα.

Η κρίση… καλά κρατεί στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο Τάκης Κατσαρός, πρώην στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των «προεδρικών» του κόμματος, επεσήμανε ότι το καταστατικό προβλέπει δύο συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Μία πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας και μία μετά το πέρας αυτής, προκειμένου να υπάρξει διαγραφή μέλους, όπως είναι ο Στέφανος Τζουμάκας. Κάνοντας λόγο για «μοιραίο λάθος της ηγεσίας», τόνισε ότι για μία τέτοια κίνηση, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, σε άρθρο στην ΕΦΣΥΝ.

Ολόκληρο το άρθρο του Τάκη Κατσαρού:

«O Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ έκαναν το μοιραίο λάθος. Αυτάρεσκοι, επιπόλαιοι και απίστευτα αδιάβαστοι, φαντασιώθηκαν ότι με μία απλή δήλωση του νιόπαντρου ομορφονιού “Αρχηγού”, θα ξεπάστρευαν τον Στέφανο Τζουμάκα για την κριτική που ασκεί.

Άθελά τους, όμως, ενεργοποίησαν το καταστατικό του κόμματος, που σε ό,τι αφορά διαγραφή μέλους όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, προβλέπει έναν κυκεώνα διαδικασιών και την εγγραφή του θέματος δύο φορές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μία φορά πριν τη σύγκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας και μία μετά το πέρας αυτής.

Με δεδομένο, επίσης, ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να επιβάλλει ποινή μόνο με αυξημένη πλειοψηφία σε μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας, τα πράγματα προβλέπονται πολύ δύσκολα για την πλευρά Κασσελάκη.

Με αυτόν τον τρόπο, όσοι συμβούλευσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να επιτεθεί στον Τζουμάκα, άρπαξαν μία χειροβομβίδα κι αντί να την πετάξουν στον Στέφανο Τζουμάκα και στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους, την τοποθέτησαν στα σκέλη τους.

Με την υποχρεωτική –λόγω Καταστατικού– εμπλοκή της ΚΕ στη “διαγραφή” Τζουμάκα, αλλάζει η φορά όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και όλης της εξέλιξης στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το ρολόι μηδενίζεται και οι σχεδιασμοί όλων των πλευρών επανακαθορίζονται. Ο άξονας της αντιπαράθεσης που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η αναμέτρηση Κασσελάκη – Τζουμάκα ως κατηγόρων και κατηγορουμένων, ταυτόχρονα. Ως υποψηφίων για διαγραφή ή άλλη ποινή αμφότεροι.

Στην ουσία η ΚΕ θα μετατραπεί σε άτυπο “ειδικό Δικαστήριο”, κυρίως για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο οποίος θα υποβληθεί στη βάσανο να αποδείξει τους ισχυρισμούς για την προσωπική του διαδρομή και τις σχέσεις του με τη διαπλοκή και τα ολιγαρχικά συμφέροντα. Δηλαδή, όσα του καταλογίζει ο Στέφανος Τζουμάκας, όσα επισημαίνουν έγκυρα ρεπορτάζ, ή ερωτούν εδώ και καιρό με ανακοινώσεις τους χωρίς να παίρνουν απάντηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκροτήσει την Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά που κακώς και με παραμέληση των καθηκόντων τους, δεν έκαναν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας το καλοκαίρι που επέτρεψαν στον Στέφανο Κασσελάκη να κατέλθει υποψήφιος χωρίς να κάνουν φύλο και φτερό το βιογραφικό του. Ότι δεν έκανε το Προεδρείο του Διαρκούς Συνεδρίου που του επέτρεψε να είναι υποψήφιος αν και είχε πλαστογραφήσει δύο υπογραφές μελών της ΚΕ, θα γίνει τώρα.

Όλα εδώ πληρώνονται. Με μία δραματική αντιστροφή ρόλων, που προκάλεσε η ανικανότητα, η αλαζονεία και το θράσος των “επιτελών” του κ. Κασσελάκη που τον παρέσυραν σε μία γκάφα ολκής. Ξεσπώντας το μένος τους σε ένα μέλος της ΚΕ και αγωνιστή της Δημοκρατίας και ξεχνώντας σε ποιο κόμμα ανήκουν ακόμη, τα έβαλαν με τις ασφαλιστικές δημοκρατικές δικλείδες που εμπεριέχονται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ.

Αντανακλώντας τις πολύτιμες διδαχές μίας υπερπενηντάχρονης ιστορικής διαδρομής της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μίας διαδρομής που έχει ανεξίτηλα σφραγίσει το DNA αυτού του χώρου με δημοκρατικά πρότυπα μακριά από τον “ετσιθελικό” αρχηγισμό, τον σταλινισμό και τον παλαιάς κοπής ανδρεοπαπανδρεϊσμό. Όσο κι αν αυτά τα χαρακτηριστικά δοκιμάστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, δεν εξαλείφθηκαν ολοσχερώς.

Όλοι όσοι σε παράλληλους δρόμους με τον Στέφανο Τζουμάκα, θέταμε ακριβώς τα ίδια ή παραπλήσια ζητήματα και εισπράτταμε τη δειλία ή την ανοχή πολλών ηγετικών στελεχών απέναντι στο φαινόμενο “Κασσελάκης” καθώς και τη δυσανεξία σε ό, τι αφορά τη θεσμική θωράκιση του χώρου που κακώς απαξιώνονταν ως καταφυγή σε “διοικητικά μέτρα”, δεν μπορεί παρά να επιχαίρουμε μετά τη γκάφα Κασσελάκη και τη γενναία δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα που σήκωσε το γάντι και ζήτησε την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Αυτό που φίλοι και εχθροί του Στέφανο Κασσελάκη, με μία κακώς εννοούμενη αντίληψη για το συμφέρον του κόμματος, ήθελαν να βάλουν κάτω από το χαλί, θα είναι πλέον ο νέος “ελέφαντας στο δωμάτιο”. Ο κύριος Κασσελάκης θα υποχρεωθεί τώρα πια να “επανασυστηθεί” και να αποδείξει ποιος πραγματικά είναι.

Περιουσιακά στοιχεία, σπουδές, δάνεια με προσωπική εγγύηση, επιχειρηματικές δραστηριότητες, ένταξή του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, “παραδικαστικό που κατέστρεψε την οικογένειά του”, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις του Δημήτρη Ψαρρά για τη φανατική νεοφιλελεύθερη αρθρογραφία του στον “Εθνικό Κήρυκα”, θα μπουν στο μικροσκόπιο της ΚΕ και της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μαζί βέβαια με τις πολιτικές θέσεις που πήρε σε διάφορα ζητήματα και αποτελούν ξεκάθαρες παραβιάσεις των Προγραμματικών και Καταστατικών Αρχών του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ (Παλαιστινιακό, ομιλία στον ΣΕΒ κ.ά.).

Αν αντέξει, βέβαια, τη σύγκρουση και δεν αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία απολύτως τύχη να σταθεί στο πολιτικό σκηνικό, πολιτικός αρχηγός που έστω άθελά του αυτοπαραπέμπεται στην πειθαρχική διαδικασία του ίδιου του κόμματός του. Μέσα από μία εκδικητική πολιτική κίνηση που ο ίδιος επέλεξε και όλα δείχνουν ότι θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ εναντίον του.

Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη ενέργεια που του απομένει είναι η παραίτηση κι επειδή ο ίδιος μάλλον δεν είναι σε θέση να το σκεφτεί, μήπως πρέπει να απασχολήσει αυτό το ενδεχόμενο όσους οργάνωσαν και καθοδήγησαν την εμφύτευσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, με διακηρυγμένο από τον ίδιο στόχο τη μετάλλαξη του κόμματος, τη διάλυσή του ως αριστερού ριζοσπαστικού εγχειρήματος και την άλωση του από άλλα πολιτικά ρεύματα και συμφέροντα;

Καλές (;) οι “επιθετικές εξαγορές” επιχειρήσεων ή η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων ή πλοίων. Με τα κόμματα η “δουλειά” δεν πετυχαίνει το ίδιο εύκολα. Ειδικά αν “το παιδί δεν κάνει”. Ως αποδεδειγμένα καλοί επενδυτές, θα είναι δείγμα σωφροσύνης να πουλήσουν τη “θέση τους” στον ΣΥΡΙΖΑ και να φύγουν με σχετικά μικρή ζημία τόσο οι ίδιοι όσο και το "ανδρείκελο" στο οποίο ανέθεσαν τη βρώμικη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, Στέφανε Τζουμάκα, μαζί σου. Την ιστορία σου την έγραψες με τους αγώνες σου. Άλλοι θα γραφτούν σύντομα στα μαύρα της κατάστιχα».

Σχετικές ειδήσεις