ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Σημίτης τους έκανε άνω - κάτω

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Γιατί ο Σημίτης τους έκανε άνω - κάτω

Εκεί που όλοι πίστεψαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Βουλή θα πήγαιναν χέρι – χέρι τουλάχιστον στο θέμα των παρακολουθήσεων και στην εξέλιξη της τραγωδίας των Τεμπών, αίφνης, η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη τα τίναξε όλα στον αέρα

Η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη στην πολιτική ειδησεογραφία και η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον του πρώην πρωθυπουργού σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τον κ. Σημίτη και να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγμα, εκεί που κάποιοι έλεγαν ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη θα δημιουργήσει ρωγμές στη ΝΔ, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο Μητσοτάκης μπήκε και βγήκε καταχειροκροτούμενος στην εκδήλωση, ενώ οι άλλοι πήραν φωτιά. «Τσουρουφλίστηκε» πρώτος ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μόλις είχε επιχειρήσει να συνάψει αντιπολιτευτικό φλέρτ με τον Στέφανο Κασσελάκη για να πάνε χέρι – χέρι επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Όμως ο κ.Κασσελάκης - αίφνης - επιτέθηκε στον Σημίτη και αναγκαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να πάρει θέση υπέρ του πρώην πρωθυπουργού. Θα ήταν πολύ δύσκολο ο κ. Ανδρουλάκης να κρατήσει ίσες αποστάσεις (όπως έκανε σε άλλα ζητήματα στο παρελθόν) αφού άμεσα το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ βγήκε στα κάγκελα κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε διάθεση να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη για πολλούς και διαφόρους λόγους, είναι βέβαιο πως αν δεν το έκαμε θα έμπαινε στη «μαύρη λίστα» των εκσυγχρονιστών με τους οποίους έτσι κι αλλιώς δεν διατηρεί άριστες σχέσεις.

Άλλωστε η στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου, της Άννας Διαμαντοπούλου, αλλά και του Γιώργου Παπανδρέου που δεν πήγε στην εκδήλωση (διότι ευρίσκετο σε ταξίδι στην Κίνα) είναι τέτοια που συγκροτεί ένα διαφορετικό μέτωπο στο χώρο της κεντροαριστεράς με διαφορετικούς σχεδιασμούς από αυτούς του Νίκου Ανδρουλάκη. Προφανώς ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τους θέλει απέναντί του και μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών και του πήχη που έχει βάλει να έρθει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα.

Πρακτικά ο κ. Ανδρουλάκης καλείται να βάλει στη ζυγαριά το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μπλοκ των παλαιών θεσμικών στελεχών του κόμματος.

Ας μην ξεχνάμε ότι τόσο ο Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν συγκεκριμένα πόστα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη μπήκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης θυμίζω) και κάνουν φουλ πολιτικό παιχνίδι. Ταυτόχρονα, ισχυρή επιρροή στο χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται να έχει και η Άννα Διαμαντοπούλου και όλο αυτό το σκηνικό συνθέτει μιας πρώτης τάξεως σπαζοκεφαλιά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.