ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η... ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι... ψάχνουν τον Τσίπρα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και όλοι... ψάχνουν τον Τσίπρα

Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται πλέον σε… πυρηνικό πόλεμο – Ψάχνουν πατέντες για να μην γίνουν το Σαββατοκύριακο οι διαγραφές – Ούτε οι προεδρικοί δεν έχουν ενιαίο μέτωπο – Στο παρά πέντε επικαλούνται όλο μια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα για να πέσουν οι τόνοι

«Όλοι εναντίον όλων σε ένα κόμμα που βρίσκεται σε κώμα». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πιο εύστοχος τίτλος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε βέρτιγκο ιδιαίτερα και μετά το κείμενο -«μαχαιριά» σε βάρος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπογράφουν 1.300 μέλη του κόμματος (αποτελεί το πρώτο «κύμα» των υπογραφών, θα ακολουθήσει και ανανεωμένη λίστα μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), ανάμεσα στους οποίους όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής της «Ομπρέλα», στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως το δικό τους μέλλον βρίσκεται στην Αριστερά. Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω.

Νομαρχιακές και τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν ψηφίσματα να μην προσχωρήσουν οι διαγραφές στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ο Παύλος Πολάκης επιμένει στη γραμμή ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να τους «καθαρίσει» όλους, ενώ αρκετοί φιλο-κασσελακιστές στέλνουν τελεσίγραφα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν δεν τους διαγράψει θα σταματήσουν να τον στηρίζουν!

Την ίδια ώρα συνεχίζονται και παραπομπές στελεχών στο πειθαρχικό ακόμα και για άσχετα θέματα, όπως για παράδειγμα η παραπομπή της Έλενας Ακρίτα στην επιτροπή δεοντολογίας επειδή λέει στήριξε δεξιό δήμαρχο στο Ψυχικό!

Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές εμφυλιοπολεμικό κλίμα κάποιοι εκ των συμβούλων του Κασσελάκη (Καπνισάκης και Βασιλειάδης), οι πιο μετριοπαθείς του ζητούν να καταγγείλει στην Κ.Ε. τους 4 αντάρτες (Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα) αλλά να μην τους διαγράψει.

Όσο πάντως κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να «αγιάσει», η ηγετική του ομάδα δεν τον αφήνει. Τα στελέχη που τον περιβάλλουν, από τη Θεοδώρα Τζάκρη, μέχρι τη Δώρα Αυγέρη, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα, ζητούν να προχωρήσουν οι διαγραφές των τεσσάρων «εδώ και τώρα».

Από την άλλη μεριά ο Τσακαλώτος και αρκετά στελέχη της Ομπρέλας έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους να αποχωρήσουν από το κόμμα ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η σιγή ιχθύος που τηρεί η πλευρά του στρατοπέδου της Έφης Αχτσιόγλου.

Ψάχνουν τον Τσίπρα

Ταυτόχρονα και η εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και οι «νεοπροεδρικοί» ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αλέξη Τσίπρα να βγει επιτέλους μπροστά – πριν από την Κεντρική Επιτροπή - και με δημόσια τοποθέτησή του να ζητήσει από όλους να πέσουν οι τόνοι και να μην γίνει Κούγκι η Κουμουνδούρου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση τις επόμενες ώρες από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς για να του μεταφέρει όλα τα δεδομένα. Η τελευταία πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά, είναι ωστόσο ενδεικτική του πολύ κακού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος το οποίο ψάχνει έναν από «μηχανής θεό» για να μην οδηγηθεί σε πλήρη διάσπαση.

Ο αμερικανοτραφής αρχηγός «μαθαίνει γρήγορα» αλλά από λάθος ανθρώπους

«Μαθαίνει γρήγορα» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρα για τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση την επαύριο της ανάδειξης του 35χρονου επιχειρηματία στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Μαθαίνω γρήγορα» είχε πει και ο ίδιος ο Κασσελάκης για τον εαυτό του, όταν είχε υποπέσει στο μέγιστο σφάλμα να αναφερθεί σε «κρατίδιο» αντί για «ψευδοκράτος» για το υπό κατοχή βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι αν «μαθαίνει γρήγορα», στο οποίο όλοι συνηγορούν. Αλλά το «από ποιους μαθαίνει;». Και δυστυχώς τόσο αυτά που λέει, όσο και αυτά που κάνει δείχνουν ακριβώς ποιοι τον «δασκαλεύουν».

«Κούνησε μαντίλι» ο Σταθάκης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπορεί να δίστασε να «περάσει» την πόρτα της αποχώρησης που «άνοιξε» ο ίδιος με την ομιλία του στην εκδήλωση της «Εποχής» την περασμένη Δευτέρα, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον άλλοτε υπουργό Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος βρέθηκε στις πρώτες σειρές του κινηματογράφου «Τριανόν».

Ο Σταθάκης που υπέγραφε και κείμενο κριτικής 117 στελεχών από την Κρήτη για τον Στέφανο Κασσελάκη και τη νέα ηγεσία του κόμματος, επανήλθε με ιδιαίτερα σκληρή αρθρογραφία που φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα News24/7 και στην οποία πρακτικά «έθετε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ», ίσως μάλιστα... περισσότερο από τους τέσσερις συντρόφους του, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί με το ερώτημα της διαγραφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ο τίτλος του κειμένου; «Αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπάρχει πια».

Ο Γιώργος Σταθάκης, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει εκτός από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο συγκρίνει με τον Μπέπε Γκρίλο, τον Ντόναλντ Τραμπ και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και την ηγετική ομάδα που βρίσκεται στο πλευρό του. Και αντί να διαλέξει μια λέξη όπως «προεδρικοί», «νεοπροεδρικοί» ή κάτι τέτοιο, τους αποκαλεί απλά και λιτά «οι λαϊκιστές».

Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, οι «λαϊκιστές», τους οποίους και κατονομάζει (Παππάς, Πολάκης, Δούρου) «είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά».

Τους κατηγορεί μάλιστα πως «είναι φιλικοί στη χρήση παραδοσιακών εργαλείων πολιτικής, όπως οι πελατειακές σχέσεις, ενώ ο πολιτικός τους λόγος είναι επικεντρωμένος στον «Αντι-Μητσοτάκισμο». «Προγραμματικά είναι παντελώς ανύπαρκτοι και ως πολιτικό προσωπικό ανίκανοι να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ιδεών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας ή την διακυβέρνηση».

«Οι λαϊκιστές νίκησαν»

Ο ίδιος, συνεχίζει λέγοντας πως «Ενώ κανείς από τους λαϊκιστές δεν διέθετε το πολιτικό βάρος να ενώσει και να νικήσει, βρέθηκε ο Κασσελάκης να τους ενώσει. Οι λαϊκιστές νίκησαν με τα πιο κατάπτυστα πολιτικά μέσα. Με κεντρικό σύνθημα να νικήσουμε τους «υπονομευτές του Τσίπρα». Και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ως «ευάλωτος από καιρό» σε μία «επιθετική κίνηση» «κατάληψης του κόμματος».

Όσο για τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη; Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη πρόκειται για «μία απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι Αριστερός). Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα «μεγάλα θέματα», την γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Τον Γιώργο Σταθάκη, περιέλαβε βέβαια ο «αψύς Σφακιανός» με ανάρτησή του στην οποία μνημόνευε το γνωστό τραγούδι «ο Γιώργος είναι πονηρός». Ο «υπερτομεάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ άφησε υπονοούμενα ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιρνε «τηλέφωνα τον Φεβρουάριο» ώστε να αποκλείσει στέλεχος από τα ψηφοδέλτια, ενώ έδωσε ραντεβού για τα… περαιτέρω την Κυριακή.

Σχετικές ειδήσεις