ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση: Ζητάει τις έδρες ο Κασσελάκης, η Αχτσιόγλου παραμένει και το χάσμα... βαθαίνει

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση: Ζητάει τις έδρες ο Κασσελάκης, η Αχτσιόγλου παραμένει και το χάσμα... βαθαίνει

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την «Ομπρέλα» να αποχωρεί, τον Κασσελάκη να δίνει νέο ρεσιτάλ και τους Αχτσιόγλου - Τεμπονέρα να παραμένουν με αστερίσκο!

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε μειωμένος (!) κατά δυο βουλευτικές έδρες από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, με τις 48 ώρες να στιγματίζονται από αποχωρήσεις, αντεγκλήσεις, σωρεία ανακοινώσεων και τον Στέφανο Κασσελάκη να νιώθει... δικαιωμένος!

Η ομάδα της «Ομπρέλας» αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει πως ετοιμάζεται νέο κόμμα. Ωστόσο, δεν έκανε το ίδιο η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία παρά τις απειλές της αποφάσισε να παραμείνει στο κόμμα. Όπως ακριβώς το ίδιο έκανε και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Αντίθετα, ο Στέφανος Τζουμάκας αποφάσισε και εκείνος να πάρει το... τρένο της μεγάλης φυγής από την Κουμουνδούρου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να χαιρετίζει (!) τις αποφάσεις όσων έφυγα, «καρφώνοντάς» τους ωστόσο ως υπόλογους στους ανθρώπους που τους πίστεψαν.

Πώς φτάσαμε στο πιο ζοφερό 48ωρο της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «μύριζε μπαρούτι» από την πρώτη στιγμή και ο Στέφανος Κασσελάκης με μια εμπρηστική ομιλία το Σάββατο (11/11) κατάφερε να προκαλέσει την οργή... όλων!

Χτυπώντας τα χέρια στο πόντιουμ, χειρονομώντας, φωνάζοντας και διάφορα άλλα ξεκαθάρισε πως αυτός είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχτεί κριτική. Παράλληλα κάλεσε για δημοψήφισμα για τη διαγραφή τεσσάρων μελών του κόμματος.

Κάπου εκεί οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας αποφάσισαν να φύγουν και να μην μπουν καν στην διαδικασία να μιλήσουν, απειλώντας με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στα επιτελεία των τριών «αποστατών» και οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν.

«Αντίο» από Τζουμάκα

Ο Στέφανος Τζουμάκας δεν άντεξε σε όσα τραγελαφικά εκτυλίσσονταν και έτσι την Κυριακή αποφάσισε να αποχωρήσει.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «ακέφαλο σώμα» έπειτα από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου ενώ για τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην επιστολή του ανέφερε ότι «μπορεί να ονομαστεί ο,τιδήποτε άλλο εκτός από Συνεδρίαση ΚΕ Προοδευτικού Κόμματος».

«Μέχρι τις εκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει από ήττα σε ήττα», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να βρεις ανθρώπους που έχουν πολιτικές επιδιώξεις, αλλά σε ό,τι αφορά προσωπικές επιδιώξεις είναι γεμάτος ο τόπος», ανέφερε επίσης.

Έκλεισε η... Ομπρέλα!

Λίγο αργότερα, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η «Ομπρέλα».

Με κείμενο αποχώρησης το οποίο υπέγραψαν 45 μέλη, ανάμεσα τους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τα μέλη της ομπρέλας αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας... ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Μένουν Αχτσιόγλου-Τεμπονέρας αλλά...

Παράλληλα ο Διονύσης Τεμπονέρας αποφάσισε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα διέρρεε το περιβάλλον του και με ανακοίνωσή του τόνισε πως παραμένει αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη, σε πολύ πιο επιθετικό τόνο, η Έφη Αχτσιόγλου αποφάσισε και εκείνη την παραμονή της στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη ως υπαίτιο για τον «ευτελισμό της δημοκρατίας»!

«Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική, στον κόπο ανθρώπων που δούλεψαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην ιστορία της Αριστεράς», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Αχτσιόγλου.

«Τις έδρες μας πίσω!»

Με το κόμμα πλέον αποδυναμωμένο να «αιμορραγεί» μέλη ετών, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε να πτοείται και αποφάσισε την Κυριακή (12/11) να ανέβει ξανά στο βήμα, αυτή τη φορά σε πανηγυρικό τόνο (!) την ώρα που το χάσμα στην Κουμουνδούρου έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο!

«Κανείς δεν πρέπει να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της Ομπρέλας. Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα, αλλά επειδή κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ βάσισε τις ελπίδες του σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Και εν μέσω χειροκροτημάτων (που ζήτησε μην ακουστούν) ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες ενώ θυμήθηκε και τον «αντάρτη» ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ζητώντας του το ίδιο.

Έδρες... γιοκ!

Δεν πρότιθενται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα, ωστόσο μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ομπρέλα, όπως ζήτησε νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτα Πέρκα.

«Εκλέχτηκα για να υπηρετήσω την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα συνεχίσω να το κάνω» σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντίστοιχη είναι η και η άποψη της Πέτης Πέρκα.

Απέσυραν τις τροπολογίες οι «προεδρικοί»

Τις δύο τροπολογίες που είχαν καταθέσει νωρίτερα, απέσυραν, εν τέλει, οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλού, Κώστας Ζαχαριάδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Θεωρούν ότι πέτυχαν το σκοπό τους, αφού ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε το δημοψήφισμα, ενώ υπογράμμισε ότι πειθαρχικές ποινές θα επιβάλει μόνο η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Νωρίτερα, είχαν ζητήσει:

1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται

Σχετικές ειδήσεις